Weet jij waar jou grens ligt? Je persoonlijke of professionele grens waar een ander niet overheen mag/kan gaan? Zeg je makkelijk ‘nee’ als je manager vraagt: ‘pak jij dit even op?’ of als een collega om hulp vraagt? Heb jij een klasgenoot wel eens op hun donder gegeven omdat ze niet genoeg werk doen of je partner omdat jij weer eens zijn troep opruimt? Heb jij alleen maar ja geantwoord op mijn vragen? Gefeliciteerd! Jij kent je ik-grens, waar anderen niet overheen kunnen en mogen gaan. Heb je meerdere malen ‘nee’ geantwoord op mijn vragen, dan is misschien het boek Grenzen stellen met compassie iets voor jou!
Leer in 8 weken je ik-grens kennen
Het boek klinkt veelbelovend, in een cursus van acht weken leer je je ik-grens kennen. Dit boek zou een vervanger moeten zijn van de mentale grenscurses in het Centre for Applied Boundary Studies in Basel waar de auteur Nick Blaser psychiater en psychotherapeut is. Hij is gespecialiseerd in systeemtherapie, cognitieve gedragstherapie en mindfulness. Met dit boek neem je deel aan een cursus, met grote uitzondering dat je dit zelfstandig doet. Na twee maanden ken en bewaak je je ik-grens volgens de auteur.
Nou heb ik zelf een burn-out, wat onder andere veroorzaakt is door:
- Ik kan moeilijk nee zeggen
- Ik ben me niet bewust waar mijn grens ligt (verleg zelf mijn grens ook snel)
Er zijn nog wel andere zaken die ten grondslag liggen voor deze klachten maar, ik denk wel dat dit boek een goede stap is om beter mijn grenzen te leren kennen en ook te bewaken.
Het is wel hard werken
Dat allemaal gezegd hebbende, het boek is wel hard werken! Er is veel theorie (wat ik persoonlijk heel fijn vind!) en er zijn opdrachten (luisteroefeningen en meditatie) die je moet doen. Al met al is dat voor mij nog wel goed te doen, maar er wordt ook verwacht dat je schema’s in gaat vullen om zo situaties te schetsen waarin je je ik-grens leert kennen. Zelf vind ik dit op dit moment heel moeilijk, het is vakantie, ik werk nu niet en heb vooral veel plezierige activiteiten… Dit betekent dat ik die laatste opdrachten niet zo goed heb kunnen doen als wanneer je gewoon aan het werk bent of op school zit (of waar je je grens gewoon vaak verliest, dat kan ook thuis of bij familie zijn…)
Dus, mocht je dit boek eens aan willen schaffen, dan ben je minimaal een uur per week, misschien zelfs langer, bezig met aan jezelf werken.
Voordelen/nadelen
Voordelen van dit boek
- Het zit goed in elkaar, prettig geschreven en vooral gekenmerkt door wetenschappelijk onderzoek
- Niet al te zweverig (maar wel mindfulness)
- Veel theorie die je terug kan lezen
- Prettige luisteroefeningen, zelf vind ik de stem die het inspreekt oké om naar te luisteren
- Geeft inzicht en herkenning en nieuwe inzichten
Nadelen van dit boek
- Het kost wel wat moeite en discipline om het plan te volgen
- Ik mis echt een groep om dit boek mee te bespreken en mijn ervaringen te delen
- Sommige oefeningen staan geschreven maar had ik liever als audio gehad, het is lastig om een mindfulnessoefening te doen waarbij je veel moet onthouden.
Heb ik mijn ik-grens al gevonden?
Eerlijk gezegd, nóg niet! Ik ben over de helft van het boek ondertussen (dat is het nadeel als je acht weken een programma volgt) maar ik haal er zeker inzichten uit. Persoonlijk raakt het me diep omdat ik in een burn-out zit en die ik-grens maar ook compassie met mezelf hebben een uitdaging is. Daarom is dit boek zeer waardevol voor mij. Voor iemand die gewoon geïnteresseerd is in het onderwerp of in psychologie en mindfulness kan dit ook een interessant boek zijn. Maar vooral mensen die overspannings- of zelfs burn-outklachten hebben kan dit boek zeker helpen. Misschien heb je een veeleisende baan, of collega’s of managers die soms teveel van je vragen. Zelf had ik bewondering voor collega’s die gewoon om vijf uur hun laptop dicht konden klappen en zeiden: ‘ik heb genoeg gedaan vandaag’. Zelf zag ik dan nog wel tien zaken liggen die ik dan weer op wilde pakken of… die een beetje bij mij werden neergelegd. Het had zoveel kunnen schelen als ik toen al dacht: ‘Ho, wacht eens even, zo gaat dat niet’.
Delen van het boek herken ik wel van de cursus mindfulness die ik in het verleden heb gevolgd. De aanrader van dit boek vind ik de extra informatie en de onderbouwing in de literatuur.
Ook heb ik wel het gevoel dat dit boek me kan helpen om beter om te gaan met grenzen stellen, het gaat niet alleen om anderen maar ook wat je soms van jezelf verwacht. Zelfwaardering en compassie tonen zijn grote onderwerpen die in dit boek behandeld worden.
Het boek kopen
Hier kan je het inkijkexemplaar vinden.
Groentje Gezond maakt gebruik van affiliate links, hierdoor kan ik de website en extra’s bekostigen. Meer info vind je in mijn disclaimer.
Tot slot
Dit boek vind ik een perfect uitleenboek. Zoals sommigen van jullie weten ben ik best gek op zelfhulpboeken en heb ik meerdere reviews geschreven over boeken die mij hebben geholpen. Deze boeken hou ik zo min mogelijk voor mezelf omdat ze wellicht een ander ook kunnen helpen. Daarom schrijf ik in alle boeken tegenwoordig mijn naam, probeer ik bij te houden op een lijstje wie welk boek heeft en hoop ik dat een ander er dan plezier mee heeft. Mocht iemand dan het boek uit hebben krijg ik het weer terug en lees ik het boek een andere keer weer of geef ik hem weer door. Op deze manier kunnen we elkaar helpen.
Dit boek is me aangeboden als recensieboek door uitgeverij LannooCampus.
Kun jij goed grenzen stellen? Waarom zou je dit boek wel of niet willen lezen?
1 comment
Klinkt interessant, ik zou het best willen lezen. Gelukkig heb ik in de loop der jaren steeds beter geleerd om mijn grenzen te stellen, maar er blijft natuurlijk altijd ruimte voor verbetering.