Gisteren was het zo ver, onze baby werd een dreumes! Ze werd 1 jaar! Dat wilden we vieren met een heuse smash cake. Misschien ken je het wel, je zet een baby in dezelfde ruimte met een (vaak mooi opgemaakte) taart en zie wat er gebeurd! Een snoetje vol slagroom en handjes vol glazuur. De foto’s zijn vaak enorm schattig en de baby geniet meestal zichtbaar van het in elkaar beuken en proeven van de taart.
Gezonde variant
Nou hoeft mijn baby nog niet volgegooid te worden met suiker en kleurstof. Dat anderen het wel doen is een persoonlijke keuze waar niets mis mee is maar ik vind het gewoon echt nog niet nodig. We laten haar eerst aan natuurlijke smaken wennen en dat eet ze met genoegen. Daarom besloot ik een gezondere variant te maken. Een smash cake zonder geraffineerde suikers, met volkoren bloem en fruit. De frosting oftewel het glazuur is gemaakt van monchou en Griekse yoghurt. Eigenlijk zijn alle ingrediënten baby proof en ook een paar kleine kindjes hebben op de grote dag een stukje wat nog niet in elkaar gemept was kunnen eten. Onze dochter mepte vooral op de kant die ze kon zien dus bezoek kon ook stukjes proeven van de achterkant terwijl de dreumes lekker zat te smikkelen.
De smash cake!
De gezonde verjaardagstaart was een groot succes. Onder het recept zal ik wat foto’s plaatsen van de jarige met de taart. In de week voor de verjaardag had ik al een proefversie gemaakt zodat ik deze taart uiteindelijk kon maken. Hij was wat compacter dan een gewone taart, wellicht door de volkorenbloem en banaan dus het heeft een beetje de structuur van een iets zwaarder bananenbrood. Als je het nog iets luchtiger wil zou ik aanraden om toch meel te gebruiken in plaats van bloem.
Het recept
Gezonde smash cake
Benodigdheden
- 1 staafmixer of keukenmachine
- 2 springvormen 12 cm
- 1 handmixer
Ingrediënten
Voor de taart
- 2 bananen
- 3 eieren
- 150 gram volkoren- of tarwebloem je kan ook meel gebruiken voor een iets luchtiger taart
- 3 eetlepels maple syrup Soms te vinden als Ahornsiroop
- 3 theelepels bakin soda of bakpoeder
- 50 ml (plantaardige) melk
- 1 theelepel vanille extract
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 eetlepel room- of bakboter
Voor het glazuur
- 300 gram Monchou mag ook een andere roomkaas
- 4 eetlepels Griekse Yoghurt
- 3 eetlepels Maple Syrup
- 1 kopje bevroren zomerfruit
- 1 theelepel vanille extract
Instructies
Vooraf
- Zorg dat de monchou voor het glazuur op kamertemperatuur is
- Verwarm de oven op 180 graden
Voor de taart
- Voeg eerst alle natte ingrediënten samen in mengkom of keukenmachine. Dit zijn de banaan, melk, eieren, boter, vanille extract en maple syrup (soms te vinden als ahornsiroop
- Mix deze met de keukenmachine of een staafmixer tot een glad mengsel
- Doe dan de droge ingrediënten (bloem, baking soda, speculaaskruiden) in een andere bak en gebruik een zeef om dit toe te voegen aan de natte ingrediënten
- Je kan het door elkaar spatelen maar ik heb even snel de keukenmachine alles laten mixen tot het een glad beslag was
- Vet twee kleine springvormen (12 cm) in met een beetje boter en vul de vormen ongeveer driekwart
- . Zet voor ongeveer 30 minuten in de oven. Vanaf 20 minuten met een satéprikker kijken of er nog beslag mee komt. Is dit niet het geval? Dan is je taart gaar en kun je hem laten afkoelen
Voor het glazuur
- Als de taart in de oven staat doe je een kopje bevroren zomerfruit in een kleine pan met drie eetlepels maple syrup. Je kan ook blauwe bessen voor een meer blauwe taart, of aardbeien voor een roze taart gebruiken. Met zomerfruit krijg je een paarse taart
- Laat het fruit zeker een halfuur op middelhoog vuur indikken (af en toe roeren)
- Hierna mix je net een staafmixer het fruit klein en glad
- Doe de Griekse yoghurt bij de Monchou en zet de handmixer erop. Nu wordt het luchtig door elkaar geklopt
- Voeg later het afgekoelde fruit toe en meng nog een keer met de handmixer
Versieren maar!
- Als de taarten helemaal afgekoeld zijn kun je ze versieren. Snij het bovenste gedeelte van de taart af zodat de bovenkanten plat zijn
- Je kan op twee manieren het glazuur aanbrengen op de taarten. Met een spuitzak of gewoon met een lepel/mes/pannenlikker. Ik gebruikte voor het versieren een spuitzak en een gewoon mes
- Breng eerst een dikke laag glazuur bovenop een van de taarten aan en zet de andere er bovenop. Aandrukken hoeft niet
- Doe dan 3 of 4 lange satéprikkers in de taarten zodat ze recht blijven staan
- puit of spatel nu een eerste laag glazuur op de taart en zet ze dan een halfuurtje in de koelkast om op te stijven. Dit doe je zodat de laag glazuur straks goed blijft plakken
- Na een halfuur haal je de taart uit de koelkast en breng je een tweede laag glazuur aan. Op YouTube staan veel filmpjes hoe je dit het beste kan doen
- Ik gebruikte een spuitzak en smeerde dit uit met de botte kant van een mes. Met zo'n klein taartje ging dit best goed!
Notities
Het opbouwen van de taart
Het eindresultaat
Foto’s van het smashen en de taart
Ik hoop dat je genoten hebt van dit recept en wellicht wil je hem eens uitproberen. Mocht je dat doen en foto’s maken tag je me dan op Instagram of Facebook?
Vond je dit een lekker recept?
Volg me dan op Facebook, Pinterest of Instagram voor de laatste updates en om nooit meer iets te missen van Groentje Gezond. Heb je een recept van mij geprobeerd? Maak dan een foto en tag me @GroentjeGezond op die kanalen. Ook kun je een beoordeling achterlaten bij de reacties hieronder. Dan help je mij weer om online gevonden te worden.
1 comment
Zo leuk om te zien en lezen hoe jij als moeder met Hiromi doet! Voor mij een heel andere tijd! Gefeliciteerd nogmaals ook voor Ferry met jullie dochter! Taart ziet er heerlijk uit en belangrijk dat de jarige het lekker vond! 🥳🎉😍