Soms ben je veel tijd kwijt met reizen, of zit je een hele dag op je werk of opleiding met een heleboel verleidingen om je heen. Handig is om als je niet goed met verleiding om kan gaan om je eigen (gezonde) lunch mee te nemen. Of afspraken te maken (ik mag vandaag 1 koekje bij de koffie).
Maar wat als dit niet kan? Je maag knort, het is etenstijd en overal zijn lekkere dingen. Ik heb wat tips die ik met jullie ga delen. Wat ik doe, als ik op reis ben en honger heb:
1. Heb ik écht honger? Of lichte trek? Of heb ik dorst?
Soms denk je dat je barst van de honger, je maag doet raar en je wordt duizelig of krijgt hoofdpijn. Óf je hebt gewoon zin om te eten. Probeer te herkennen waar jij behoefte aan hebt. Drink eerst één of twee glazen water, misschien heb je gewoon dorst maar herkent jouw lichaam dit als honger. Wat kun je doen als je na die glazen water nog steeds trek hebt? Hoe erg heb jij trek en welk moment is het van de dag? Is het drie of vier uur in de middag? Neem een gezonde optie zoals een stukje fruit, of drinkbouillion. Nog even volhouden en dan kun je avondeten. Eet wel even wat als je je flauw voelt of écht veel trek hebt, anders bunker je alles naar binnen tijdens het avondeten. En het kan ook nog dat je écht honger hebt, het is etenstijd, je wil een gezonde maaltijd.
2. Omgeving scan
Het ligt er heel erg aan waar je bent. Ik werk bijvoorbeeld in een winkel en kan niet zomaar even lunchen. Ik kan wel wat bestellen maar dan weet ik nooit precies wat de voedingsinformatie is. Verder heb ik ook wel eens honger op school. Persoonlijk mag ik van mezelf altijd een volkorenbroodje met bijvoorbeeld rosbief (kcal arm beleg). Maar nu ben ik vegetarisch en dan valt mijn favoriete broodje weg. Dan zoek ik naar een vergelijkbare optie. Iets hoog in groenten of fruit, iets wat verzadigt en het liefst ook nog iets lekkers.
Onderweg zijn vind ik nog het meest lastige van al deze situaties. Op stations zie je vrijwel alleen maar maaltijden (die te betalen zijn) die bestaan uit frituur, vette hap, of rijk belegde (en vaak toch nog hoog in de calorieën) broodjes.
3. Gezonde opties:
Belegde broodjes – vers belegd
Hoewel in de voedselzandloper staat dat je vooral producten als brood, pasta en rijst moet vermijden, is dit toch een van de gezondste opties. Laat hier niet alleen je maag spreken maar ook je verstand. Kies niet voor witte broodjes maar kies voor volkoren of waldkorn. Eet je niet vaak kaas of zalm? Dit is een perfecte tijd voor die gezonde keuze want goede vetten heb je zeker nodig! Hou je dan wel afzijdig van de roomkaas bij de zalm, dit is zeer calorierijk en zou zonde zijn van je gezonde keuze. Verder is een mager beleg altijd goed, zoals rosbief of andere magere vleeswaren. (Mager vegetarisch broodbeleg is vaak wat lastiger)
Salade:
Van de AH to go tot McDonalds, op stations en grotere benzinestations zijn salades verkrijgbaar. Pas op, sommige (maaltijd)salades bevatten alsnog heel erg veel kcal en vaak bevat een dressing een paar suikerklontjes aan suiker! Kijk bij een salade, al lijkt het heel gezond, altijd even naar de voedingsinformatie. Er zijn salades waar meer dan 700 kcal inzitten! Even ter vergelijking, in een gevarieerde gezonde avondmaaltijd zitten tussen de 400 en de 700 kcal. Reken voor een ontbijt en lunch niet meer dan 400 kcal per keer. Want tel je ook nog (gezonde) tussendoortjes op, dan zit je al snel boven het aantal calorieën die je nodig hebt op een dag.
Fruit en/of groente:
Deze optie spreekt voor zich. Per dag wordt aangeraden om toch 2 stuks fruit te eten en het liefst (meer) dan 200 gram groente. Zelf eet ik graag een bakje gemengd fruit. Of heel iets anders, een zeewiersalade!
Overig:
Sushi is gezond, vullend en heel lekker. In sommige kantines hebben ze heldere ongebonden soepen dat kan ook een gezonde keuze zijn. Persoonlijk hou ik niet heel erg van eten dat is klaargemaakt in een kantine, omdat ik niet bij de bereiding ben, maar misschien vind jij dit geen probleem. Heldere soepen zijn vaak niet heel erg rijk in kcal.
Het grootste nadeel van gezond eten onderweg, is dat het vaak een stukje duurder is dan die vette hap. Bedenk dat je weet waar je het voor doet als je langs de friettent loopt. Mijn ervaring is ook dat als je tóch bezwijkt voor een zak friet of een driedubbele hamburger, je achteraf spijt hebt. Niet zozeer om de kcal, meer omdat het vaak niet zo lekker smaakt dan als je thuis lekker gekruide ovenfriet maakt, of een gezonde maaltijd. Dit geldt natuurlijk ook voor een salade of belegd broodje, maar dit zijn in ieder geval gezondere opties dan toch een kaassoufflé to go.
Linkje!
4 comments
Weer mooie helder verhaal Anouk! Ondertussen begin je een echte kenner te worden! Heb je de eettest gisteren ook gedaan op tv? Oja, het linkje naar “gezond broodbeleg” werkt niet..
met hartelijke groet, Saskia
Dankjewel Saskia! Ik doe mijn best. Nee ik ben de eettest helemaal vergeten, maar gelukkig kan ik hem terugkijken via uitzendinggemist.nl. Het linkje moet het als het goed is nu wel doen. Bedankt voor je reactie.
Groetjes Anouk
[…] en ook nog fair trade snack klinkt mij als muziek in de oren. Natuurlijk heb ik het al eens over gezonde keuzes gehad, maar toen hadden we op school vrijwel alleen maar appels en bananen. Tegen de avond miste ik […]
[…] donderdag betekent dus een lange dag voor mij. Vooral moeilijk op die dagen is: wat moet ik eten? Hier schreef ik een blog over (gezonde) keuzes. Maar, ik had nog eten over van de avond ervoor. Niet […]