Gezonde cheesecake

by Anouk

Een gebakje wat ik altijd erg lekker vind is cheesecake. Niet heel gezond natuurlijk met alle suiker die je erin gooit om hem zo lekker te maken. Deze mini cheesecakejes kun je leuk aan visite opdienen, maar als je er een grote taart van wil maken heb je hoogstwaarschijnlijk het dubbele aantal ingrediënten nodig. Het originele recept hiervan is uit 2015 toen Groentje Gezond een jaar bestond. Omdat ik in die tijd wel eens recepten deelde in een artikel over iets anders heb ik voor het gemak het recept weer in de receptenlijst gezet zodat hij makkelijker te vinden is. Geniet ervan! Dit recept bevat verder geen toegevoegde suikers, alleen een klein beetje honing.

Gezonde mini-cheesecake

Print dit recept
Porties: 12 stuks Voorbereiding: Tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • 'koek'bodem
  • 100 gr havermout
  • 2 bananen
  • 30 gr noten
  • olie om cupcakevorm in te vetten
  • cheese top
  • 2 bakjes witte roomkaas
  • 2 eieren
  • 2 tl zelfrijzend bakmeel
  • sap van 1 citroen
  • 100 ml yoghurt of kwark (kan allebei)
  • 2 el honing
  • Aardbeien jam
  • 1 doosje aardbeien (diepvries)
  • 2 el honing

Bereiding

Voor de bodem maak ik een soort havermoutkoekjes. Prak de bananen fijn en voeg fijngehakte noten en de havermout toe.
Zet de oven aan op 180 graden.
Vet de vormpjes van een muffinvorm in met olie of boter, en doe het mengsel voor de bodem erin. Druk goed aan met een lepel en zet in de oven. Wees niet bang, in een goed ingevette vorm laat de bodem makkelijk los als je ze uit de oven haalt. Desnoods kun je bakpapier gebruiken maar ik vond dat veel gedoe.

Na tien minuten uit de oven halen.

Terwijl de koekbodem in de oven staat kun je het beslag maken voor de cheesevulling.
Gebruik een mengkom om de kaas, eieren, het citroensap, de honing, het zelfrijzend bakmeel en de yoghurt of kwark toe te voegen en mix met een mixer tot een luchtig geheel. Giet het mengsel op de koekbodem (als de koekbodem klaar is) en zet weer in de oven.

Ik heb gemerkt dat de cheesecake in mijn oven ongeveer 35 tot 40 minuten moet bakken voor het helemaal gaar is.
Maar dit kan per oven verschillen, let goed op de taartjes, en prik met een satéprikker als je het niet vertrouwd. De tijd kan dus langer of korter zijn. Zet de oven in ieder geval niet veel hoger anders heb je een grote kans dat de taartjes aanbranden en niet gaar worden.

De topping maak je heel makkelijk door een doosje aardbeien te ontdooien. Dit kan gewoon in een pan. Voeg 2 eetlepels honing toe en kook totdat het papperig wordt. Ik kwam een beetje in tijdnood dus ik heb het mengsel met de staafmixer fijn gemalen, maar het hoeft niet. Het wordt al snel een dik mengsel, jam-achtig en dat is precies wat je wil!

Extra

De koekbodem is ook lekker om als koekjes te eten!

 

 

 

 

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

Misschien ook iets voor jou?

10 comments

jenn 6 maart 2017 - 22:41

Klinkt goed! Ik was nog op zoek naar een bestemming voor mijn pak met havermout, ik ga deze zeker onthouden.

Reply
Anouk 6 maart 2017 - 22:51

Eventueel kan je ook gewoon de havermoutkoekjes kunnen maken zonder de cheese topping. Oeh! Misschien ga ik binnenkort wel de havermoutkoekjes maken zoals ik ze toen maakte maar dan met bijvoorbeeld pure chocola of rood fruit! Haha, ik krijg inspiratie als ik hoor dat iemand van de havermout af moet 😉

Reply
Josine 7 maart 2017 - 10:41

Mmmmm dat ziet er lekker uit zeg! En een goed idee, die koekjes van havermout. Liefs Josine

Reply
Anouk 7 maart 2017 - 11:30

Meestal zijn gezonde taarten met dadels of alleen noten, en daar hou ik niet zo van dus heb het over een andere boeg gegooid haha.

Reply
Aneta 10 maart 2017 - 14:46

Wat lekker en volgens mij is dit een super makkelijk gerechtje om te maken

Reply
Anouk 12 maart 2017 - 23:09

Klopt, én heel erg lekker!

Reply
Am 23 maart 2017 - 01:17

Hoeveel gram witte roomkaas gebruik je?

Reply
Anouk 23 maart 2017 - 11:38

Goeie vraag, meestal gebruik ik bakjes monchou van 200 g. Dus 400 g in totaal

Reply
Pascale 21 december 2017 - 00:52

Is dit een taartje of kan dit ook als dessert?

Reply
Anouk 21 december 2017 - 08:26

Kan zeker ook als dessert! Het zijn mini taartjes dus voor bijvoorbeeld kerst of uitgebreid samen eten is dit recept ook heel geschikt.

Reply

Geef een reactie