Geen winterdip meer

by Anouk

Jarenlang werd ik al somber als de eerste blaadjes in de herfst naar beneden vielen. De bekende herfstdip deed dan zijn intrede en dit veranderde vaak al naar een winterdip/winterdepressie. Zoals jullie weten ben ik geen dokter dus ik ga jullie geen advies geven. Wél ga ik delen wat ik zelf doe om de dip te temperen en waardoor ik zelf al een paar jaar geen of minder (verschilt per jaar) last heb van de herfst en winter

Wat is die bekende winterdip en waar komt het door?

Kort gezegd komt een winterdip door een veranderend ritme en het gebrek aan licht. Vaak is er in de lente en zomer niets aan de hand maar doordat de dagen langer donker zijn raken mensen in een dip. Sommige mensen hebben er zelfs zo erg last van dat er van een winterdepressie te spreken is. Soms heeft het ook te maken met andere factoren die al kunnen zorgen voor een dip of depressie en dan geeft het gebrek aan licht en balans nét dat laatste zetje.

Wat zijn symptomen?

 • (extreme) vermoeidheid
 • behoefte aan veel slaap
 • verschuiving van je normale ritme
 • prikkelbaar en sombere gevoelens
 • minder genieten
 • afsluiten voor de buitenwereld
 • meer eten (gewichtstoename)

Wat kan helpen?

Vitamine (en dan vooral Vitamine D)

Zelf slik ik al een paar jaar als de dagen korter worden Vitamine D. Ook slik ik daarnaast een goede multivitamine. Als ik merk dat ik wat somberder ben dan normaal, of meer vermoeid, dan weet ik eigenlijk al dat ik een dag of meer mijn vitamine supplementen ben vergeten.

Naar buiten!

Ook helpt jezelf naar buiten slepen enorm. Tenminste bij mij. Ik ga dan lekker wandelen en probeer juist een beetje actief te blijven. Door lekker flink door te stappen maak je ook gelukshormonen aan (net als flink sporten) en ik probeer me te focussen op de dingen die wél mooi zijn aan het seizoen. Dus de kleuren van de bladeren in de herfst. Of sneeuw in de winter. Alle lichtjes buiten in het donker. En ga zo maar door.

Maak het jezelf FIJN

In de winter gaan de kaarsen er flink doorheen bij mij. Kaarsen geven licht, warmte en gezelligheid en daar ga ik héél goed op. Ook hou ik van dekentjes en series kijken. Een lekker kopje thee of wijntje erbij en als hij zijn heeft komt mijn vriend ook nog wel eens knuffelen op de bank. Die gezelligheid heb ik nodig als het guur en koud is buiten. Dat weet ik nu van mezelf. Ook heb ik ALTIJD alle lampen aan als het een beetje grauw is buiten. Vriendlief vindt dit vreselijk (milieu, de kosten, onnodig volgens hem) maar ik MOET echt licht om me heen hebben. Het liefst hou ik op extra grijze dagen ook gewoon de gordijnen dicht en heb ik lampen en eventueel kaarsen aan. Voor het daglicht ga ik dan wel naar buiten maar binnen moet alles gewoon fijn zijn. De somberheid ligt nog steeds een beetje op de loer bij mij.

Meer tips

Wat ik allemaal heb uitgeprobeerd wat zou kúnnen helpen is het volgende:

 • Genoeg slapen
 • Naar het seizoen eten (vroeger waren mensen super slim. In zuurkool zit heel veel vitamine C bijvoorbeeld, bepaalde winterse groenten kunnen helpen om je je beter te laten voelen. Zo zit gewoon de natuur in elkaar!)
 • Bewegen (gelukshormonen!)
 • Veel naar buiten
 • Zoek mensen op (in Coronatijd is dat moeilijk maar probeer dan digitaal met mensen af te spreken. Ook als je je terugtrekt door somberheid. Soms geeft een ander net even dat extra beetje energie)
 • Eventueel kun je St. Janskruid tegen somberheid gebruiken. Maar pas daarbij op dat als je bijvoorbeeld aan de pil bent, dit de werking kan verstoren. Bij alle middelen altijd eerst even onderzoek doen.

Winterdip of een echte depressie of zelfs burn-out?

Als ervaringsdeskundige heb ik inmiddels alles van dit rijtje gehad. Gelukkig gaat het nu heel goed maar in 2017 was dat wel anders. Ik schreef een blog over het verschil tussen een (winter/herfst) dip, depressie, overspannen zijn of een burnout hebben. Dat artikel lees je hier:

Wellicht iets voor jou?

Hieronder staan wat dingen die kunnen helpen bij een winterdip of depressie. Zoals lichtlampen en vitamine supplementen. Mocht je iets aan willen schaffen via Bol.com kan je dat via een van mijn linkjes doen (voel je niet verplicht). Hier krijg ik namelijk commissie van en daar betaal ik de website van. Dus stel je hebt een koelkast, rolschaatsen, een mooie poster of wat dan ook nodig en je besteld dit via Bol.com? Dan kan je altijd naar Groentje Gezond (rechts staat een banner) en dan steun je mij!

Kijk bij multivitamines altijd welke het meest geschikt zijn voor jou. Zo moet je kijken dat je van sommige vitamines niet teveel binnenkrijgt en heb je in bepaalde fases van je leven juist extra vitamines nodig. De Consumentenbond heeft hier een overzichtelijk artikel over geschreven.

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie