In eerste instantie wilde ik een open brief schrijven aan Olcay Gulsen en Caroline Tensen naar aanleiding van de uitzending over Nike. Gelukkig zag ik daar meteen van af want wij vrouwen zouden elkaar niet af moeten vallen. Wat er afgelopen zondag in RTL Boulevard gebeurde was pijnlijk, voor veel vrouwen verdrietig maar doordat dit gebeurde kwam “het volk” in opstand tegen onder andere fatshaming. Dit betekent: een opener houding tegenover body positivity, shaming afkeuren en vooral duidelijk maken dat iedereen er mag zijn.
Kijk HIER het fragment van RTL Boulevard
Wat gebeurde er nou?
In de studio sprak het panel bestaande uit Caroline Tensen, Olcay Culsen en Peter R. de Vries over Nike die een plussize paspop in hun Flagship store plaatste. Het item ging eigenlijk over de commotie die was gekomen naar aanleiding van die pop. Al snel zei Olcay dingen als: “ik vind het persoonlijk onwaarschijnlijk dat deze vrouw fit genoeg is om te sporten” en Caroline Tensen opperde dat vrouwen van “die omvang” beter iets “wijds” kunnen dragen…
NOS pakt het item zeer neutraal op trouwens
Vrouwen zijn (soms) bitches tegen elkaar (WHY?)
Opvallend aan de uitzending is dat de mannen het hier voor de (dikke) vrouw opnamen. Peter R. de Vries geeft aan dat dikke vrouwen wel degelijk sporten en Ronald Molendijk geeft aan dat dikke vrouwen dan toch ook iets aan moeten kunnen. Even kort door de bocht gezegd zijn de vrouwen hier flink aan het shamen (zonder het zo te bedoelen want natuurlijk heeft Olcay de dag erna meteen sorry gezegd) en zien de mannen dat ongeacht size een vrouw ook graag mooie sportkleding wil.
De enige vraag die ik heb is: WHY? Waarom zijn het hier de vrouwen die voor een andere vrouw gaan denken, deze neerzetten als onsportief of mensen die zich in wijde kleding moeten willen verhullen. Voor mij is dit zo’n groot vraagteken. Het is zó onfeministisch om elkaar naar de grond te trappen, dames. Dat moet toch beter kunnen?
Lesje body positivity en fatshaming
Laat ik beginnen met deze les door jullie te vertellen dat iedereen gelijk is én goed zoals die is. Dat kan voor sommigen misschien even slikken zijn maar gelukkig is dit een blog en kan je nu even naar de keuken lopen voor een slokje water. Welnu, tijd voor de les, aantekeningen maken mag maar is zeker niet noodzakelijk want je kan dit zo vaak teruglezen (hardop lezen helpt soms) als je zelf wil.
Volgens mij kun je body positivity in een paar kernwoorden beschrijven:
- Je mag er zijn
- Je mag accepteren wie je bent
- “Flaws” zijn onzin
- Gezondheid is geen reden om te shamen
- Diversiteit
1. Je mag er zijn
Dit is de regel die het zwaarste telt. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet of waar je vandaan komt, je mag er zijn. Als het gaat om een positief lichaamsbeeld gaat het natuurlijk vooral om uiterlijke kenmerken maar ik durf (ja, gewaagd hoor) het verder te trekken naar afkomst en achtergrond. Iedereen is gelijk en moet gelijk behandeld en gezien worden. Natuurlijk is dit utopisch om te denken dat dit overal meteen zal gebeuren maar dit vind ik de hoofdzaak van deze beweging. Je mag er zijn, je mag gezien worden, je hoeft je niet te verstoppen omdat in het verleden je schaamte is opgelegd vanuit wie dan ook.
2. Je mag accepteren wie je bent
Lees vooral het woordje ‘mag’ nog maar eens goed. Het is niet dat je toestemming nodig had om jezelf te accepteren maar voor sommigen voelt dit wel zo. Wellicht heb je jarenlang gehoord dat je niet goed genoeg was omdat je te dik was, of juist te dun. In onze maatschappij heerst een bepaald schoonheid en als je hier niet (of helemaal niet) aan voldoet dan wordt je buitengesloten. Adviezen als: “draag wijde kleding” of “draag vooral niet dit of dat” dragen bij aan dit probleem. Zodra iemand durft te accepteren wie hij of zij is dan krijg je je eigenwaarde terug. Dus naast dat je mag zijn wie je bent mag je dit ook van jezelf accepteren. En anderen hébben het maar te accepteren. (Tegenstanders van body positivity vinden dit vaak problematisch maar daar kom ik later op terug)
3. “Flaws” zijn onzin
Flaws, oftewel onvolkomenheden, zijn pure marketing en ONZIN. Marketingbureau’s maken vrouwen al jaren lang bang voor onvolkomenheden, zoals striae, littekens en andere tekens dat je niet goed genoeg zou zijn als vrouw (en soms ook als man). Hoeveel crèmes moet je smeren en hoeveel geld moet je in de industrie pompen die ooit verzonnen heeft wat wel en niet aantrekkelijk is? Let op: die producten werken niet en punt 2 is: JE BENT NIET ONVOLKOMEN ALS JE STRIAE HEBT. We zijn gehersenspoeld dat dit lelijk is en niet vrouwelijk en wat dan ook, maar dit heeft iemand ook maar verzonnen. Kijk eens op straat, hoeveel mensen voldoen aan het schoonheidsideaal? Zoek dan eens op artikelen hoe mensen die wél voldoen aan het schoonheidsideaal zoals beroemdheden er zonder Photoshop uitzien? En als laatste, zoek ALSJEBLIEFT even op topsporters met striae, mensen die zó hard trainen en zo gezond leven dat ze het ultieme lichaam zouden moeten hebben. Jup, die hebben ook gewoon “flaws”, en dat is gewoon fucking onzin dat ons verteld is dat we niet goed zijn zodat er aan ons verdiend kan worden.
4. Gezondheid is geen reden om te shamen
Wat vaak voorkomt is dat dikke mensen belachelijk worden gemaakt om hun omvang en gewicht. Dan zeggen mensen als argument: “Ja, maar het is gewoon heel erg ongezond!” BULLSHIT! (sorry voor mijn taalgebruik). Even serieus, je gebruikt gezondheid om iemand te shamen? Je maakt toch ook niet iemand belachelijk die in een rolstoel zit, of chronisch vermoeid is. Natuurlijk, een gezonde leefstijl wordt steeds meer gepromoot maar dit betekent niet dat iemand die bijvoorbeeld rookt meteen minder waard is dan een ander.
En andersom kan het natuurlijk ook, mensen die in de ogen van de maatschappij te dun zijn worden óf verheerlijkt (want dun = mooi) of verafschuwd (alleen honden houden van botten). Je kan het gewoon niet goed doen want overal wordt over geoordeeld en vaak wordt gezondheid als drogreden gebruikt om iemand te shamen.
5. Diversiteit
Kijk eens even goed naar ons straatbeeld. Zet nu eens even de tv aan (zender maakt niet uit) en kijk welke mensen uit ons straatbeeld ook zijn afgebeeld op je beeldscherm. Waarschijnlijk zit je nu naar hele mooie of op zijn minst relatief aantrekkelijke mensen te kijken. Dat zien we ook graag, mensen die in ons maatschappelijke beeld als aantrekkelijk worden aangeduid. Niet bepaald body positive om zo weinig diversiteit te laten zien. Wat nog opmerkelijker is: áls er bijvoorbeeld een dikke vrouw in een film of serie zit is het meteen een stereotypering (dom, lomp en/of onhandig, soms wel leuk maar dan alleen als personage dat niet teveel toevoegt aan het verhaal). Hetzelfde geldt trouwens met etniciteit en geaardheid. Het kan voor een persoon heel veel toevoegen als hij of zij zich gerepresenteerd voelt, dit vergroot eigenwaarde. Je ziet jezelf weerspiegelt in de samenleving.
Tegenstanders
Elke beweging heeft zijn voors en tegens. Neem nou de tegenstanders van de body positivity. Omdat de hashtag #bodypositivity wordt gebruikt door mensen van elk formaat (maar het grootste gedeelte dikke trotse vrouwen die EINDELIJK van zichzelf durven tehouden) hoor je vaak: “het is gevaarlijk” of “Het is maatschappelijk ontoelaatbaar dat de gevaren van overgewicht zo worden verdoezeld”. Tegen deze mensen wil ik zeggen dat ze punt 1 tot en met 4 mogen lezen. Het gaat er dus niet om dat we een ongezonde levensstijl willen promoten, dat staat gewoon helemaal los van de beweging. Dat zou hetzelfde zijn als zeggen: “Oh, vind jij de muziek van Nirvana leuk? Nou, Kurt Cobain promootte wel het gebruik van heroïne hoor!” Dit was even een snelle, makkelijke vergelijking maar misschien kan ik het beter anders verwoorden:
Dikke mensen werd snel gezegd: “trek maar iets wijds aan” of “dat kleed mooi af”. Vaak hebben ze jaren het gevoel gehad dat ze zich moesten verhullen, verbergen. Mensen kijken liever niet naar je, denk je. En dan heb je een beweging als deze waarin jou wordt gezegd: jij mag er zijn! Dat zij zich dan willen laten zien, om zo te zorgen voor meer diversiteit op ons netvlies is volgens mij hun goed recht.
Een kleine kanttekening die ik wel wil plaatsen: body positivity is er voor iedereen. Maar, ondanks dat jij mag zien wij je bent en dat mag accepteren wil ik wel zeggen “als het niet goed met je gaat doordat je bijvoorbeeld een eetstoornis of psychische problemen hebt, zoek dan alsjeblieft hulp bij een professional. Body positivity is een prachtige beweging en jij hoort hier ook bij. Als je gezondheid dusdanig in gevaar komt door een ziektebeeld dan is het misschien verstandiger om geen affirmatie te zoeken maar gerichte hulp.
Shame on you!
Terug naar RTL Boulevard, shame on you. Het is afschuwelijk dat vrouwen die zichzelf in het verleden feminist hebben genoemd en ook moeite hadden met hun gewicht andere vrouwen zó afbranden op nationale televisie. Het item over Nike had veel genuanceerder overgebracht kunnen worden. Het ging om de ophef, maak die dan niet groter maar had iemand in de studio uitgenodigd die iets kan vertellen waarom het juist zó ontzettend gaaf is om zichzelf gerepresenteerd te zien. Maak een item over shaming of body positivity en draag op deze manier bij aan een gezonder leefklimaat voor ons allemaal.
Persoonlijke favoriete influencers over dit onderwerp
Hieronder deel ik nog even mijn persoonlijke favoriete influencers over dit onderwerp.
Bekijk vooral even de stories van Suuz_ (deze kun je vinden in de highlights) zij ziet een onderwerp en verwoordt heel goed wat ik denk over body positivity. Daarnaast is het gewoon een tof account om te volgen maar dat zijn al deze dames (en heer).
Merel Wildschut, bekend van De Groene Meisjes, maakte dik zijn bespreekbaar. Daarnaast is dik zijn een beschrijving en hoeft dit totaal geen beladen term (meer) te zijn.
Fat Femmes Photo Project over representatie van dikke vrouwen van Anoesjka.
En als afsluiter:
9 comments
Ik las over de commotie op Facebook en heb de uitzending daarna gekeken. Tsja… zoals ik het begreep vond Olcay vooral het contrast met de dunne paspop erg groot en miste ze een soort tussenmaat. En ik ben beslist geen fan van haar.
Ondertussen zullen ze bij Nike vast genieten van al die gratis publiciteit : )
Ik denk dat ze bij Nike dit zeker heel fijn zullen vinden, de lijn bestaat al ruim 2 jaar maar de commotie is niet alleen in ons kleine kikkerlandje losgebarsten 😉 Interessante discussie, terechte commotie vind ik zelf. Ben zelf helemaal geen fan van het programma maar vond het wel belangrijk om duiding te geven bij dit onderwerp.
ja wow wat een reacties zijn hier op gekomen zeg, heel naar hoe ze erover praatte en dan zelfs haar sorry nog allemaal ik ik ik ik.. walgelijk mens vond ik het al en nu nog meer!! Heel goed dat je hier over geschreven hebt TOP
Dankjewel Patricia. Ik denk vooral (of we iemand nu wel of niet graag op tv zien) dat het belangrijk is dat wij vrouwen elkaar steunen. Yeah, Olcay en Caroline waren niet geweldig steunend voor de dikke(re) vrouw maar aan de andere kant kunnen we dat alleen maar bevechten met meer kennis verstrekken 🙂 Denk dat de body positivity beweging daar nu gelukkig heel hard mee bezig is.
Ja, iedereen kan gelukkig zijn met zichzelf als je leert jezelf te accepteren. (is mijn motto)
Je slaat met je artikel de spijker echt op z’n kop!
Op instagram volg ik sinds een tijdje ook de hashtag bodyneutrality. Dit is een term die misschien ook leuk is om wat in te duiken. Deze “movement” gaat in sommige aspecten nog net wat verder dan body positivity, en is voor mij persoonlijk gezonder dan body positivity.
Dankjewel! Bodyneutrality klinkt ook wel een stukje beter misschien, ik ga me er zeker eens in verdiepen 😀
Wat een mooi artikel. Je hebt helemaal gelijk. Mijn persoonlijke fatshaming held is Jamila Jamil. Misschien ken je haar als Tahani in de Netflix serie ‘The good place’.
Hoi Tessa, was zij niet degene die zo tekeer ging (terecht) over detox thee en dergelijke producten?