Moeten we energiedrankjes verbieden?

by Anouk

Nog nooit is er zoveel gereageerd op een berichtje van Groentje Gezond op FacebookKlik op bovenstaande plaatje om naar de discussie te gaan

Ik deelde het artikel van RTL Nieuws via Foodwatch, omdat ik dacht: dit kan nog eens een interessante discussie worden.

Wat was de aanleiding?
Al veel langer gaan er stemmen op voor een verbod van energiedrankjes, of energydrinks zoals jongeren deze suikerbommen met cafeïne ook wel noemen. Een vijftienjarige jongen werd onwel na het drinken van drie liter energiedrank en moest daarna naar het ziekenhuis. Nu heeft Foodwatch een campagne om de drankjes onder de achttien te verbieden, een betere waarschuwing op de blikjes te laten plaatsen én energyshots algeheel te verbieden.

Wat vind ik?

Een verbod onder de dertien jaar, lijkt me niet gek. Ik snap ook niet dat ouders hun tienjarige kinderen blikjes met cafeïne geven. Snappen ze niet de schadelijke gevolgen van dit goedje? Kinderartsen pleiten ook voor een verbod van energiedrankjes voor kinderen, met goede reden. Niet alleen geef je een kind van 10/13 ook geen pot koffie, je wil lijkt me ook niet dat je kind leverstoornissen, concentratiestoornissen, slaapstoornissen, maag- en hartproblemen krijgt! De drankjes zijn een stuk minder onschuldig dan mensen waarschijnlijk denken.

Verder heb je als ouder denk ik tot een bepaalde leeftijd maar genoeg autoriteit om ervoor te zorgen dat je kinderen niet zulke drankjes drinken. Toen ik vijftien was vond ik echt niet dat mijn ouders genoeg te zeggen hadden over mijn eet/drink gedrag. Maar ik snap niet dat je als ouders je kind onbeperkt snoep geeft, laat staan deze blikjes. Maar daar kom ik wel ooit op terug als ik zelf kinderen heb 😉 Voorlichting en kennis is denk ik het meest belangrijke.

Mijn ervaring

Ik was niet altijd mevrouw Groentje Gezond, ik ben ook een puber geweest die in de grote pauze een Mona toetje met vrienden leeg lepelde. Ik dronk op mijn vijftiende zoveel blikjes Bullit (toen nog iets van 25 cent) dat ik hoofdpijn kreeg als ik het een dagje niet dronk. Ook begon ik met én zonder energiedrankjes te trillen, werd ik heel snel moe als ik geen drankje dronk en ik voelde me vierentwintig uur per dag opgejaagd. Mijn ouders wisten echt niet dat ik zoveel energiedrank dronk, maar vonden het wel raar dat ik ’s avonds stipt om acht uur (dat was bij ons koffietijd) iedereen naar de woonkamer joeg om samen koffie te drinken! Anders kreeg ik natuurlijk hoofdpijn.

Na een tijdje ben ik resoluut gestopt met energiedrankjes drinken, ik vond het niet eens écht lekker, maar voelde me er afhankelijk van. Daarna gingen mijn vervelende gevoelens weg, voelde ik me een stuk beter in mijn vel én dronk ik een stuk minder koffie.

Laat ik meteen maar even erbij zeggen dat ik echt geen uitzondering was! ‘Iedereen deed het’ was voor mij een prima reden om het ook te doen. Ook hadden de drankjes een rare hoge status, naast alcohol en sigaretten.

Wat vind jij?

Op de Facebookpagina zie ik veel verschillende reacties. Sommigen zeggen resoluut dat energydrinks verboden moeten worden, anderen vinden het betuttelend en vinden dat ouders beter op moeten letten.

Ook lees ik dat 10 jarige kinderen net zo lang zeuren om een blikje energiedrank! Bizar toch? Ook lees ik dat veel mensen zeggen: ‘Alles waar ’té’ voor staat is niet goed. Dit nieuws is overtrokken’

Pleit jij net zoals Foodwatch voor een verbod? En op welke leeftijd zou dat dan zijn? (13, 15, 18 of 21?)

Wat zijn jouw ervaringen met energiedrank?

Discussieer mee op Facebook of schrijf hieronder een reactie

Misschien ook iets voor jou?

9 comments

Kim 8 april 2015 - 11:25

Ik vind het ongezond dat kinderen energiedrankjes krijgen. Koffie drink je als kind ook niet, waarom dit dan wel? Een minimum leeftijd van 16 zou ik daarom geen verkeerd idee geven.

Zelf heb ik maar een enkele keer RedBull gedronken. Men wat een hartkloppingen kreeg ik daarvan! Schrok me rot!

Reply
Anouk Vriezen 8 april 2015 - 11:27

Wow dat is heftig! Kun je nagaan wat zoiets met (kleine) kinderen doet!
16 lijkt me ook een hele verstandige leeftijd om zo’n verbod aan op te hangen.

Reply
Jenn 8 april 2015 - 11:59

Ik vind energiedrankjes helemaal niet lekker en drink ze dan ook nooit, bleh, zo mierzoet. Ik heb het 1x gedronken gemixt met wodka toen ik een jaar of 18 was denk ik haha, ik heb de hele nacht gestuiterd 😛
Een verbod vind ik een goed idee, zeker tot een jaar of 16. Ik dronk wel heel jong koffie, maar dat was altijd cafeinevrij, ik vond (en vind) het gewoon erg lekker.
Wel vind ik dat er ook een verantwoordelijkheid ligt bij de ouders, die moeten het goede voorbeeld geven. Wat je als ouder niet in huis haalt kun je je kind ook niet geven, en wat voor voorbeeld geef je je kind als je zelf liters wegtankt? En voorlichting lijkt me ook heel belangrijk.

Reply
Anouk Vriezen 9 april 2015 - 08:41

Ik kreeg ook best jong al koffie (vooral melk met suiker met koffiesmaak) van mijn oma. Toen mijn nichtje en neefje dezelfde leeftijd waren en koffie vroegen sloeg ik stijk achterover.
Maar mijn oma dronk altijd cafeïne vrij :p Hoorde ik ook later.

Ja voorlichting! Maar ook voor ouders die hun kinderen dit soort troep op hele jonge leeftijd geven!

Reply
Jet 8 april 2015 - 13:23

Hier 2 jongens van 11 die maar bleven zeuren want Jantje, Pietje, Klaasje enz enz, Resultaat ; beide knallende koppijn en voorgoed genezen.

Reply
Anouk Vriezen 9 april 2015 - 08:39

Ja soms is het zelf aan de lijve ondervinden wat iets met je doet… 🙁

Reply
Mijntje 8 april 2015 - 14:41

Hoi Anouk,

Wat een goeie! Mijn dochtertje mag op de peuterspeelzaal fruit en GEEN drinken meer meenemen. Weet je waarom? Omdat ouders de PEUTERTJES zelfs al Energiedrank en COLA meegaven! IDIOTEN! Denk ik dan…dus nu krijgen ze op school thee met smaakjes, water of bij uitzondering chocomelk, melk of limo.

Van mij mogen ze het best verbieden onder de 16 ofzo denk ik dan….?!

Liefs, Mijn.

Reply
Anouk Vriezen 9 april 2015 - 08:38

Wow dat is toch bizar?
Nee daar snap ik echt helemaal niets van, maar het komt wel een beetje overeen met Jamie Oliver’s food revolution, waar ouders hun kroost gewoon pizza als ontbijt gaven.
Weten die ouders niet beter, die cola o.i.d. meegeven aan kun kinderen? Ik kreeg gewoon wortel en rauwe bloemkool mee, later wel een koek en ranja…
Cola dronken wij alleen in het weekend een glaasje.

Reply
Keybykim 14 april 2015 - 07:37

Oh ik herken je probleem! Al ben ik nu wel al 20 jaar en zit ik er nog steeds mee. Ik ben ‘verslaafd’ aan energy drank. Wanneer ik rook (nog erger) kan ik niet roken zonder energy. Ik heb al een aantal keer geprobeerd om te stoppen met roken, helaas lukt dit niet. Ik heb ook al vele andere drankjes geprobeerd te nemen als ik een sigaret rook, helaas ben ik dit ook heel snel zat. Ik val steeds terug op energy. Ik kan ook niet roken zonder iets erbij te drinken want dan vind ik het weer heel erg vies. Maar nee, stoppen met roken lukt me niet haha. Het is heel erg dubbel allemaal maar ik zit er echt wel mee. Ik weet dat het ook heel erg slecht is en daarom wil ik ervan af, heb jij misschien tips?

Je blog is trouwens heel erg leuk!

Reply

Geef een reactie