Eindelijk is daar: het recept van mijn beroemde pastasaus boordevol groenten

by Anouk

Overal waar ik heb gewoond stond ik bekend om twee dingen: mijn krullende haar en mijn wereldberoemde pastasaus die ik zelf maak. Het begon toen ik in een studentenhuis woonde. Een gerecht wat menig student vaak eet is simpele pasta, omdat we vaak met een grote groep aten maakte ik de saus altijd zelf (want potten of zakken saus voor 10 personen vond ik onbetaalbaar). Een blik tomatenblokjes kost vaak maar 45 cent! In de paar jaar studententijd probeerde ik steeds andere soorten saus en leerde ik dat het vooral belangrijk is dat je de saus lekker lang op laag vuur laat pruttelen. Menig vrije middag zat ik op een stoeltje in onze keuken met mijn studieboeken, een wijntje (want tja, die moest ook in de wijn) en een lekker muziekje af en toe in de pan te roeren. Dat ik voor vaak meer dan 10 man kookte resulteerde dat ik deze saus massaproduceer. Hij is goed in te vriezen dus dat scheelt.

Let op het recept kom na de foto

Van veel vlees naar vega

Toen ik begon met mijn ultieme pastasausrecept voegde ik altijd gehakt toe. De saus moest ik daardoor veel meer kruiden omdat door het toevoegen van vlees de smaak minder intens werd. Sinds ik pescotarisch ben gaan eten merk ik hoeveel lekkerder mijn saus is geworden. Mijn tip: vegetarische/veganistische balletjes! Dit doet niets af van de smaak maar voegt juist iets toe.

Daar is ‘ie dan: mijn ultieme pastasaus recept!

Pastasaus vol groenten

Print dit recept
Porties: 6-10 Voorbereiding: Tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Ingrediënten

 • 1 ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 blikken tomatenblokjes
 • Gedroogde Italiaanse kruiden
 • Verse basilicum
 • 1 bouillonblokje (tuinkruiden of groenten)
 • 500 gram soepgroenten of Italiaaanse groentenmix
 • 1 courgette
 • Scheutje rode wijn
 • (Olijf)olie
 • Optioneel: vegetarische/vegan balletjes

Bereiding

Snipper de ui en bak deze met een beetje olie in een grote koekenpan of beter nog: hapjespan.

Snij de knoflook en courgette klein en doe deze in de pan. Bak een paar minuten mee met de ui.

Voeg de soepgroenten toe en bak deze een kwartiertje mee met de deksel op de pan. Wel af en toe roeren!

Open de blikken tomatenblokjes en giet deze bij de groenten in de pan. Voeg een bouillonblokje toe samen met een scheut(je) rode wijn.

Nu is het vooral lang laten pruttelen. Dit kan een uur of twee of drie. Meestal voeg ik 200 ml water toe zodat de saus niet te dik wordt.  Vaak pak ik halverwege de prutteltijd mijn staafmixer zodat het al een gladde saus wordt. Het mixen kan je voordat je de saus op smaak bent nog een keer doen voor een extra zachte en smeuïge saus.

Voor het serveren breng je de saus op smaak met wat gedroogde Italiaanse kruiden, verse basilicum, en peper (zout hoeft vaak niet i.v.m. het bouillonblokje).

Eet smakelijk!

Extra

Soms voeg ik ook nog een blikje geconcentreerde tomatenpuree toe

Pastasaus aanpassen voor PDS

Dat was de originele versie, maar inmiddels moet ik goed letten op mijn PDS, prikkelbare darm syndroom. Hierdoor eet ik bijvoorbeeld geen ui, knoflook, paprika en nog veel meer omdat mijn buik hiervan enorm opzwelt. Hier vertel ik binnenkort meer over. Normaliter gebruikte ik ook vaak Italiaanse groentenmixen om als groenten te gebruiken maar hier zitten allemaal groenten in die ik nu niet mag. Mijn tips zijn:

 • Gebruik een soepgroentenmix (zoals in het recept) in plaats van Italiaanse groentenmix.
 • Vermijd vooral ui en knoflook
 • In deze basispastasaus kun je altijd een beetje “spelen” met welke groenten je kan toevoegen of vervangen.
Ook lekker met de vegan balletjes van Vivera! Even kort in de koekenpan en yummm

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie