Einde van de Vegan Challenge

by Anouk

logo

 

Dit artikel stond maandag al gepland, helaas moest ik opnieuw gaan schrijven omdat mijn Wordpress app het niet meer doet! Maargoed, dat is natuurlijk niet interessant voor jullie dus lees maar snel verder!

Vegan challenge

Vaste lezers weten dat de maand oktober in het teken stond van veganisme. Samen met een heleboel Nederlanders ben ik de uitdaging aangegaan om een maand lang geen dierlijke producten te eten of te gebruiken. Deze uitdaging was een initiatief van Veganchallenge.nl in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Veganisme en stichting Via las Vega’s.

Het begin

Vaak is de eerste week het moeilijkst. Of het nou gaat om de eerste week op school, de eerste week samenwonen of de eerste week veganist zijn, het is even wennen en uitzoeken hoe je kan zorgen dat het bij jou past.

Leer

Super enthousiast vertelde ik iedereen die het maar horen wilde over de Vegan Challenge. ‘Leuk Anouk’, zeiden ze dan. ‘Maar je schoenen zijn ook van een dood beest. Dat weet je toch hè?’ Oja…

Bijna al mijn schoenen zijn van leer… Evenals de tas die ik ooit in mijn studentenhuis vond (waarschijnlijk ouder dan ik) oja en thuis hebben we een Chesterfield bank (ook ouder dan ik, van opa en oma geweest).

Jeetje hoe ga je daar als vegan nou mee om? Iedereen moet dat natuurlijk voor zichzeld uitzoeken. Persoonlijk denk ik dat er ooit dieren voor zijn gestorven en dat het zonde is als dat voor niets is geweest. Aan de andere kant had ik ook een maand lang een andere tas en schoenen aan kunnen doen.

Ik heb er wel op gelet dat ik mijn leren spullen toch minder ging gebruiken deze maand. Behalve de bank. Want we hebben ook barkrukken maar ook die bovenkant is van leer…

Bewust

Wow wat voelde ik me bewust bezig toen ik vegan at! Ik was heel erg bezig met voedingswaarde van producten, ja nog erger dan normaal, want ik merkte al snel dat het heel moeilijk was genoeg eiwitten binnen te krijgen. Ik ben geen fan van vleesvervangers want vaak ken ik maar weinig ingrediënten die op de lijst staan… Maar bij de Eko Plaza hebben ze een heleboel producten van de Vegetarische slager. Het fijne van hun producten is dat je in één oogopslag kunt zien of het product alleen vegetarisch of ook veganistisch is.

Anders eten

Als veganist ben ik anders gaan eten.  Grappig is het volgende:

Ik lust veel meer!

Mijn moeder viel bijna van haar stoel toen ik op bezoek kwam en zei dat ik paprika en champignons lustte. Jarenlang proefde en probeerde ik het, en pas in oktober ben ik het écht lekker gaan vinden! Heb ik dat aan de vegan challenge te danken? Wie weet…

Gestopt

En nu even iets minder positief. Deze uitdaging is de eerste uitdaging die ik niet heb volgehouden. Na precies drie weken ben ik gestopt…

Ja, ik schaam me daar een beetje voor. Maar ik zal even uitleggen wat er allemaal gebeurde.

1. Ik werd ziek

Tijdens mijn derde week kreeg ik griep. Maar mijn baas was op vakantie dus ik werkte stug 46 uur die week en sliep als het maar kon. Toen de griep aanhield had ik zo’n zin in groentesoep. Maar wel groentesoep getrokken van schenkel (bot met rundvlees en merg). Dat heeft een helend en versterkend effect en werkt altijd goed tegen griep. Toen de pan twee dagen later op was, voelde ik me weer top. Misschien kwam dit door het psychologische effect of door toch door de soep? Geen idee…

2. Op dieet

Veganist zijn voelde als een steng dieet met een heleboel restricties. Je mag niet dit, je mag niet dat. Ondanks dat er een heleboel voordelen waten voelde ik me gelimiteerd… Hierdoor ging ik snoepen en kreeg ik eetbuien. Niet echt goed vooral niet omdat ik al aan was gekomen omdat ik gestopt ben met roken. In ieder geval zeg ik wel vaker dat op dieet gaan niets voor mij is. Overwegend ggezond leven en af en toe een wat ongezondere uitspatting waar ik echt van geniet werkt veeeeeel beter!

3. Stress

Dit valt een beetje samen met punt 2. Ik had ook veel stress en dan kan ik een dieet gewoon niet erbij hebben. Ik werd ook veel emotioneler dan anders. Dus eigenlijk werd het veganisme me een beetje te veel.

4. Geen overtuiging

Ik ken vooral vegetariërs Die uit overtuiging geen vlees meer eten. Dat snap ik, daarom probeer ik ook niet dagelijks vlees of vis te eten. Maar geen eieren of kaas vond ik al moeilijker. Of geen honing! Natuurlijk snap ik de overtuiging van de meeste veganisten maar ik deel deze niet. Hoewel ik mezelf een veel beter persoon zou vinden als ik dat wel deed. Maar door deze reden was het ook soms echt lastig voor me. Het had vooral een grote psychologische impact op me, iets niet mogen maar weten dat het na de maand van mezelf wel weer mag. Alles voelde heel dubbel. Ik ben absoluut tegen dierenleed, eet liever de eitjes van mijn ouders’ kippen dan uit de supermarkt. Evenals biologisch vlees… Maar echt stoppen met dierlijke producten? Misschien… ooit.

 

Conclusie

Als jullie me vragen of ik de vegan challenge aan kan raden zeg ik volmondig:

JA

Ondanks het feit dat ik het niet vol heb gehouden was het een hele interessante ervaring. Je krijgt een andere smaak (ik in ieder geval wel!) en leert dus nieuwe dingen eten. Ook is het goed om bewust stil te staan bij dierenleed en het gebruik van dieren als consumptiebron. Wie weet hou jij het wel vol en past het super goed bij je.

Wil je meer lezen over mijn ervaringen met de Vegan Challenge? Typ dan ‘vegan challenge’ in mijn search balk, of kijk binnenkort bij uitdagingen.

Misschien ook iets voor jou?

8 comments

Miranda 5 november 2014 - 12:50

Denk dat alle punten tesamen ervoor gezorgd hebben dat het “niet gelukt is”. Stiekem vind ik het wel gelukt want je hebt het in ieder geval geprobeerd en je eigen mening erover gevormd.
Grappig dat je stiekem dingen nu wel lust en eerst niet.

Reply
Anouk Vriezen 5 november 2014 - 15:29

Dankjewel voor je reactie. Ja ik heb er zeker een heleboel aan gehad. Maar was wel een beetje bang dat jullie het als falen zouden zien. Volgens mij lust ik nu echt alles :p Vond het ook grappig. Liefs

Reply
Manon 5 november 2014 - 13:04

Ik vind het knap dat je het 3 weken volgehouden hebt. Zelf eet ik nu iets meer dan een jaar vegetarisch, toen ik dat besloot wilde ik ook eerst veganistisch gaan eten. Toen had ik na 2 dagen echter al door dat dat niks voor mij was. Momenteel eet ik wel eieren en kaas (ook omdat ik toch wel het gevoel hebt dat je dierlijke producten nu eenmaal nodig hebt), maar deze eet ik dan wel zo veel mogelijk biologisch. Want een legkip heeft ook geen leuk leven, dus vandaar dat ik die producten dan biologisch wil eten zodat de dieren toch nog een zo goed mogelijk leven krijgen.

Iedereen moet gewoon doen en eten waar die zich goed bij voelt. Ik vind het heel knap dat je de challenge bent aangegaan 🙂

Reply
Anouk Vriezen 5 november 2014 - 15:32

Ja dat veganisme moet echt diepgeworteld zijn anders lukt het echt niet. Vegetarisch is toch echt anders maar ben het helemaal met je eens: doe wat goed voel. Heel belangrijk! Dankjewel voor de lieve reactie vons het best spannend om te vertellen dat het me niet helemaal gelukt was…

Reply
Emily 5 november 2014 - 15:45

Pff lijkt mij echt super zwaar hoor! Ik had het nog geen twee dagen volgehouden.

Reply
Mijntje 6 november 2014 - 17:30

Nou ik zeg petje af hoor! Je hebt je kranig geweerd en het goed genoeg geprobeerd. Goed gedaan Anouk je kunt echt trots zijn op jezelf. Ik zou het nog geen week uithouden. Hihi… ^_~
Liefs, Mijntje.

Reply
Gys, biologische hotspot in Utrecht - Groentje Gezond 3 augustus 2016 - 19:15

[…] Gys. Het is namelijk een heel leuk concept, alles biologisch, fair trade, het was perfect voor mijn Vegan Challenge en het interieur en de bedrijfskleding zijn allemaal duurzaam. Geweldig toch?! Alleen was het niet […]

Reply
Leven van een dier - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:13

[…] stand hou. De reden dat ik dit allemaal nogal spannend vind, ook om over te schrijven, is dat ik de Vegan challenge niet af kon maken. Het lukte me gewoon niet een maand zonder dierlijke producten te leven. Het zit […]

Reply

Geef een reactie