EHBO (Eerste Hulp Bij Ontspannen)

by Anouk

In sommige dingen blink je uit en in andere dingen ben je wat minder. Mijn kracht is bijvoorbeeld dat ik graag en (redelijk) goed kan schrijven, daarnaast probeer ik iedereen om me heen te helpen en kan ik goed vanuit meerdere kanten een situatie belichten. Minpunten zijn altijd makkelijker te noemen maar een minpunt van mijzelf is dat ik vrijwel niet kan ontspannen…
Sinds kort loop ik bij een fysiotherapeut omdat ik veel last had van mijn schouders en nek, iets wat door een slechte houding kwam maar ook door stress. Daarom kreeg ik dringend de opdracht om te ontspannen…. Laat ik daar nou heel slecht in zijn (vooral in een kleine doktersachtige ruimte terwijl iemand in mijn nek en schouders prikt).
Daarom heb ik de gids Eerste Hulp Bij Ontspannen bedacht. Onderstaande tips ga ik allemaal uitproberen en hopelijk brengt dit mij, en jullie, naar een meer ontspannen en relaxed leven.

1. Muziek

Muziek kan een heleboel bereiken bij een persoon. Zo kun je geëmotioneerd raken door een songtekst, je afreageren door keihard mee te brullen met je favoriete nummer of het kan je laten terug laten denken aan je vakantie zonder zorgen. Zet daarom je favoriete muziek op en sluit je voor een paar minuten even helemaal af voor de buitenwereld. Heel hard meezingen of dansen is optioneel. Hierdoor voel je je sneller gelukkig én kun  je je zorgen of stress waardoor je niet kan ontspannen even van je afzetten.

2. Kleuren of tekenen

Toen ik een tiener was tekende ik heel veel, dit gaf me rust en ontspanning. Ook schreef ik veel verhalen. Door creatief bezig te zijn en je even tijd te gunnen voor jezelf (zonder afleiding, dus géén tv) kun je tot rust komen.

3. Breien

Misschien zochten jullie het niet achter me maar ik brei heel graag. Aan de ene kant brei ik omdat ik anders teveel afleiding heb van bijvoorbeeld mijn telefoon als ik een film of serie kijk, maar ook omdat ik het rustgevend vind. De laatste tijd hoor ik wel vaker mensen die breien of haken ter ontspanning. Je bent ergens mee bezig waar je je op kan focussen en hierdoor kan je je hoofd even leegmaken van de chaos die soms in je hoofd zit.

4. Yoga/meditatie

Tip van mijn fysio, ga op yoga! Ook omdat ik mijn spieren moet laten ontspannen en omdat het super goed is voor je houding. Yoga en meditatie laat je beter omgaan met stress en zorgt dat je dingen sneller een plekje kan geven. Daarnaast zijn ademhalingsoefeningen zeer goed. Zelf mediteer ik meestal met Headspace.

5. Laat je masseren (maar niet door een fysiotherapeut als je nek vast zit…)

Masseren kan ook ontspannend en rustgevend werken. Zorg in ieder geval dat je een relaxte, chille masseur hebt en niet iemand die je een helse martelbeurt (sportmassage o.i.d.) geeft want dat werkt níet ontspannend. Lekker muziekje, kaarsje en laat je verwennen of neem een bezoekje aan een professionele masseur/masseuse.

6. Haal adem door je buik

Weer een tip van mijn fysio, zorg voor een goede buikademhaling. Als je gestressed of gespannen bent, wordt je ademhaling heel hoog en kortaf. Verplaats de adem naar je buik (laat die buik maar bol worden, nobody cares) en zorg zo voor meer rust in je lijf.

7. Schrijf alles van je af of praat met iemand

Wat ik zelf wel eens doe is lijstjes maken of gewoon alles van me af schrijven. Zit mijn stress teveel in mijn hoofd en lijf dan bel ik een vriend of vriendin. Gelukkig weten ze dat ze mij ook altijd even mogen bellen als ze ergens mee zitten. Door van je af te praten of te schrijven maak je ruimte in je hoofd waardoor je wat beter kunt relativeren.

8. Ga in bad

Ik heb helaas geen bad, dus ik neem dan een douche, maar als ik bij mijn ouders ben ga ik áltijd even in bad. Vaak met een goed boek. Zodat ik even helemaal kan ontspannen en de boel los kan laten. Het warme water, het boek, soms een wijntje, dat is echt een verwenmoment voor mij.

9. Doe een ontspanningsoefening


Zoals deze

10. Ga naar de kapper

Ik ging gisteren naar de kapper en daar raak ik altijd zo opgepept en ontspannen van. Lekker kletsen tegen de kapster, een tijdschrift en iemand die door je haar kriebelt.

11. Een lange wandeling maken

Om je hoofd even helemaal leeg te maken is het soms heerlijk om een lange wandeling te maken en flink door te stappen. Door het bewegen maak je ook endorfine aan waardoor je je ook nog eens happy voelt. (Sporten kan natuurlijk ook)

12. Genoeg slaap

Slaap je wel genoeg? Een gebrek aan goed en lekker slapen kan ook voor een gespannen gevoel zorgen. Eerder schreef ik al wat een goede matras voor je kan doen en tips om in slaap te komen.

Ben ik nog tips vergeten? Laat het me weten in de comments. Deze gids kan altijd nog aangevuld worden.

Deze post bevat affiliate links

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

Misschien ook iets voor jou?

4 comments

EmilyLotus 19 november 2016 - 13:04

Handig lijstje. 🙂 Ik vind yoga inderdaad heel ontspannend. Al is ’t maar een paar simpele bewegingen. Het brengt je net ook even in een andere mood ofzo.

Reply
Anouk 23 november 2016 - 14:27

Ja, merk dat als ik echt heel erg stress heb ik de ademhalingsoefeningen alleen al heel erg prettig vind.

Reply
Iris 20 november 2016 - 12:01

Goed lijstje! Ik vind vooral wandelen heel fijn, omdat ik dan mijn gedachten op een rijtje kan zetten en kan bewegen. Ik zou nog heel graag een keer naar een masseuse gaan, maar weet nooit zo goed waar ik dan heen moet. Het staat in ieder geval zeker nog op mijn bucketlist!

Reply
Anouk 23 november 2016 - 14:28

Ja ik durf dat ook niet zo goed haha! Mijn fysiotherapeut masseert alleen maar alle pijn weg, maar misschien eens op Groupon of vakantieveilingen kijken voor een actie. Ben je ook niet meteen heel veel geld kwijt.

Reply

Geef een reactie