Een week FODMAP arm eten

by Anouk

Hoewel ik in het verleden heb verteld dat diëten niet werkt is er altijd een uitzondering op de regel. Zo is het bij bepaalde aandoeningen zeker belangrijk om op je eten te letten, zo ook bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). De afgelopen weken speelde het bij mij weer heel erg op en nadat ik met een vriendin sprak die helemaal van haar klachten af is door het FODMAP dieet besloot ik er ook helemaal voor te gaan.

Eerder schreef ik al een artikel over het Prikkelbare Darm Syndroom. Die kan je hier lezen.

Wat houdt FODMAP in?

FODMAP is een afkorting voor:

F Fermenteerbare
O Oligosachariden (fructanen en galactanen).
D Disachariden (lactose). Deze komen voor in melkproducten.
M Monosachariden (fructose). Deze komen voor in fruit en groenten.
A and
P Polyolen (suikeralcoholen). Deze komen voor in zoetstoffen, fruit en groenten.

Bron: Martiniziekenhuis

FODMAPs zijn koolhydraten die slecht of niet goed worden opgenomen in de dunne darm. Daardoor komen deze moleculen in de dikke darm terecht. Als je slecht tegen FODMAPS kunt dan komt er meer gas vrij waardoor je je opgeblazen kunt voelen en waardoor er winderigheid ontstaat. Normaal gesproken geven deze FODMAPS geen klachten maar als je hier gevoelig voor bent kan dit wel gebeuren.

Meer uitgebreide informatie kun je hier lezen. Onder andere meer uitleg over hoe FODMAPS werken en waarom we niet allemaal lijden aan het Prikkelbare Darm Syndroom.

Wat mag je dan eten?

Het Martiniziekenhuis heeft een handige lijst met FODMAP arme en FODMAP rijke producten opgesteld. Deze lijst geeft wat houvast wat je wel en beter niet kan eten als je dit dieet volgt.

Met deze lijst in de aanslag ben ik begonnen met FODMAP beperkt eten. Dit ga ik zes weken doen en na een week merk ik al voorzichtig verschil met mijn buik en stoelgang. Na deze zes weken ga ik voorzichtig proberen voedingsmiddelen her-introduceren. Uiteindelijk kan het resulteren dat ik over een tijd (misschien wel langer dan een jaar) veel van deze voedingsmiddelen weer kan eten zonder klachten!

Disclaimer: ik doe dit vanuit mijzelf en wat goed bij mij past. Ik ben een pescotariër wat betekent dat ik geen vlees eet maar wel vis. Meer daarover lees je hier. Daarbij had ik van de diëtist vorig jaar begrepen dat caffeïne en alcohol klachten ook kan verergeren dus dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Hetzelfde geldt voor citrusfruit.

Mijn FODMAP arme week

Maandag

Ontbijt: een grote pot thee, havermout gekookt met lactosevrije melk en een handje bosbessen. Daarbij ook een lepel lijnzaad en chiazaad voor de vezels.

Tussendoor: Miso soup uit een zakje van de toko

Middag: salade met spinazie, aardbeien, feta, pijnboompitten en balsamico

Avond: salade met ijsbergsla, cherrytomaatjes, komkommer, tonijn, garnalen. Dressing van mayolijn en lactosevrije yoghurt.

Tussendoor: handje notenmix

Dinsdag

Ontbijt: havermout met lactosevrije melk en 5 verse aardbeien en chiazaad.

Middag: op mijn werk was er lunch verzorgd… ik moet eigenlijk tarwe en gluten vermijden maar heb toch deze broodjes met kaas gegeten. Ook de salade (zonder de olijven) en de appel had ik opgegeten. In het pakketje zat ook melk en citrus, ook dingen die ik vermijd dus die heb ik aan een collega gegeven.

Avond: sperziebonen met een vegetarische burger en aardappelen met jus. (vergeten dat daar waarschijnlijk specerijen inzaten die FODMAPS bevatten, ben nog lerende)

Woensdag

We hadden een lekkage in de stoppenkast! Ik was dus vooral bezig met stroom eraf halen, rondbellen voor spoedservice via de woningbouw en had in de middag een vergadering. Heb die dag dus niets opgeschreven. Had totaal geen honger dus ik at een boterham met pindakaas en ’s avonds bestelden we pizza. Ik had een glutenvrije pizza met cherrytomaatjes, rucola en mozzarella. Niet bepaald gezond maar wel FODMAP arm.

Donderdag

Donderdag was een thuiswerkdag.

Ontbijt: een grote mok thee die ik de hele dag door bleef vullen (ik drink alle dagen heel veel thee, vooral rooibos waar geen caffeïne in zit).

Tussendoor: een kiwi

Middag: een tosti met kaas, pesto en een beetje ketchup. Het brood is van speltbrood.

Avond: dit was een experiment die niet helemaal gelukt was… Het was een ovenschotel met: zalm, krieltjes, maïsmix (niet alles was FODMAP-proof maar mijn vriend had het er al doorgegooid, originele recept was alleen maïs, tomatenblokjes en verse mango.

Vrijdag

Ochtend: een boterham met pindakaas

Tussendoor: wat een traktatie! Een caffeïnevrije cappuchino met plantaardige melk (ik HOU van koffie en ik mis het gewoon heel erg)

Middag: we hadden even inkopen gedaan bij IKEA en gingen daarna bij Exki iets eten. Daar had ik een tomatensoep, gluntenvrije maïscrackers en een muntthee.

Avond: een groentenburger met broccoli en aardappelen

Zaterdag

Ochtend: een boterham pindakaas

Middag: een boterham (speltbrood) met pindakaas (ik had écht geen zin in eten…)

Avond: glutenvrije fussili, champignons (kan ik verdragen dus dit is een van de weinige uitzonderingen die ik bewust maak), broccoli en spinazie. Saus van Oatly havercuisine een beetje peper en zout en 3 plakjes kaas.

Zondag

Ochtend: thee, lactosevrije yoghurt met een handje notenmix

Middag: tosti met kaas (speltbrood)

Avond: glutenvrije lasagne met puntpaprika, champignons, courgette en aubergine. Bovenop mozzarella.

Hoe bbevalt mijn eerste FODMAP-week?

Aan de ene kant bevalt het goed want mijn buik en darmen waren redelijk rustig al! Wat een verschil met de weken ervoor. Aan de andere kant zijn ristricties totaal niet fijn en moest ik veel meer nadenken over wat ik wel en niet mag. Als ik dan iets eet wat niet “mag”, zoals een appel, baal ik enorm want wil het liefst zo’n dieet tot op de letter nauwkeurig volgen. Ik denk dat het met de tijd makkelijker wordt omdat ik dan niet steeds mijn lijstje erbij hoef te pakken maar omdat ik dan weet wat ik wel en niet kan eten. Ik hoop echt dat dit me kan helpen bij de PDS en dat ik wellicht iemand heb kunnen helpen door mijn weekmenu te delen.

Zouden jullie vaker zo’n eetweek willen zien?

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie