Welke anticonceptie past bij jou?

by Anouk

Met trillende knietjes zat ik gisteren in de wachtkamer om mijn spiraaltje te laten vervangen. Voor ik had besloten om dit te doen had ik voor mijzelf alle soorten anticonceptie tegen elkaar afgewogen om te kijken wat het beste bij mij zou passen. Hierbij keek ik naar:

– Kans op zwangerschap

– Hormonen

– Voordelen

– Nadelen

Het leek me handig om me goed in te lezen over de opties die er op dit moment op de markt zijn en vandaag deel ik mijn lijstje met jullie. Benieuwd naar mijn persoonlijke ervaringen? Scroll dan een stukje naar onder naar het kopje: ‘Mijn persoonlijke ervaring met anticonceptie’.

Soorten anticonceptie

Algehele onthouding

Geen seks hebben.

– Kans op zwangerschap

0%

– Hormonen

0%

– Voordelen

Je wordt niet zwanger en hebt geen kans op seksueel overdraagbare aandoeningen.

– Nadelen

In een relatie natuurlijk vrijwel niet haalbaar.

 

Periodieke onthouding

Periodieke onthouding betekent dat je seks hebt op veilige dagen en op vruchtbare dagen niet. Deze methode vereist vooral nadenk- en rekenwerk.

– Kans op zwangerschap

De kans dat je zwanger wordt met periodieke onthouding is aanwezig. Vooral als je een wisselende cyclus hebt, of niet nauwkeurig je cyclus bijhoudt. In mijn research heb ik meerdere malen gelezen dat vrouwen ondanks de periodieke onthouding zwanger zijn geworden. Er zijn meerdere manieren van periodieke onthouding, temperaturen, rekenen, cervixslijm (meten?). Deze methode variëren van 0,7% kans op zwangerschap tot 35% maar dit hangt dus ook van de methode die je gebruikt af. (later meer over de kans op zwangerschap en hoe dat berekent wordt)

– Hormonen

Nee

– Voordelen

Een voordeel is dat je geen hulpmiddelen hoeft te hebben, al ligt dit aan de methode (er zijn methodes die met temperatuur werken, zie onderaan het kopje: Ladycomp)

– Nadelen

Niet helemaal betrouwbaar, beschermt niet tegen soa’s, vergt tijd om je cyclus en veilige dagen uit te rekenen al zijn hier ook apps voor op de markt.

Een voorbeeld van periodieke onthouding is Sensi plan, op gezondheidsgroepen via Facebook kwam ik achter dit boek er waren mensen zeer positief over maar ik heb er persoonlijk geen ervaring mee. Verder heb je ladycomp die ik onderaan het lijstje nog even extra benoem wegens de populariteit van deze methode)

 

De pil

pills-1354782_1920

 

 

 

 

bron Pixabay

 

De meest bekende vorm van anticonceptie.

– Kans op zwangerschap

0,5% tot 10%

De 10 procent komt vooral door het verkeerd gebruiken van de pil bijvoorbeeld niet op tijd de pil innemen, de pil vergeten of bij overgeven/koorts/diarree alleen dit als voorbehoedsmiddel gebruiken.

– Hormonen

Ja, er zijn lichte en zwaardere pillen op de markt maar al deze pillen maken gebruik van hormonen. Je hebt pillen met oestrogeen en progestageen, de combinatiepil genaamd. Of pillen met alleen progestageen als hormoon. – Voordelen

Redelijk betrouwbaar bij goed gebruik. Je kunt je menstruatie plannen. Helpt soms bij acné, PMS, stemmingswisselingen.

– Nadelen

Deze vorm van anticonceptie bevat hormonen die je hormoonhuishouding in de war (kunnen) brengen.

Er zijn veel bijwerkingen bekend waaronder depressie, een verminderd libido, hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn.

Minder betrouwbaar bij ziekte, je kunt de pil vergeten te slikken.

Heeft een wisselwerking met bepaalde medicijnen of kruiden (bijvoorbeeld St. Janskruid). Kans op trombose.

 

Extra informatie

Op de website van antieconceptie.nl kun je meer lezen over verschillende soorten pillen en hoeveel hormonen er in welke pil zitten.

 

Hormoonspiraaltje

800px-Mirena_IntraUterine_System

 

 

 

 

Bron Wikimedia commons

 

 

 

Het hormoonspiraaltje (MIRENA) wordt door een arts in je baarmoeder gebracht. Dit spiraaltje werkt ongeveer 5 jaar waarna deze weer moet worden vervangen.

– Kans op zwangerschap

0,1- 0,2 % zeer laag dus

– Hormonen

Ja, deze vorm van anticonceptie heeft een (lage dosis) hormonen die meteen naar de plek gaan waar ze nodig zijn om zo innesteling in de baarmoederwand onmogelijk te maken. Het werkzame hormoon is levonorgestrel. Dit hormoon wordt elke dag afgegeven met zo ongeveer 0,02 mg.

– Voordelen

5 jaar lang niet na hoeven denken over anticonceptie. Heel betrouwbaar. Geleidelijke hormoonafgifte en minder hormonen dan bijvoorbeeld de pil. Kans is dat de menstruatie uitblijft.

Nadelen

Inbrengen door een dokter of huisarts kan onprettig/pijnlijk zijn. Geen planning menstruatie als je wel ongesteld wordt met het spiraaltje. Kan de eerste weken gevoelig zijn. Nog steeds hormoongebruik ondanks in lage dosering.

 

Nuvaring

Een maandelijkse anticonceptiemethode waar je een ring in je vagina plaatst.

– Kans op zwangerschap

0,4 tot 0,65%

Hormonen

Ja, 0,12 mg etonogestrel en 0,25 mg ethinylestradiol

– Voordelen

Je kunt je menstruatie uitstellen/verplaatsen. Hoeft maar maandelijks rekening te houden met anticonceptie.

– Nadelen

Groter risico op vaginale infecties/schimmelinfecties. Bevat hormonen. Groter risico op trombose, longembolieën en herseninfarcten.

Het anticoncenptiestaafje

Inbrengen van implantatiestaafje (Implanon). Via Wikimedia commons

– Kans op zwangerschap

0% Volgens de Pearl index

– Hormonen

Ja, 0,062 mg per dag etonogestrel

– Voordelen

3 jaar beschermd tegen zwangerschap. Hoeft niet na te denken over anticonceptie. Zeer betrouwbaar.

– Nadelen

Er is een hele waslijst aan bijwerkingen

Er zit een staafje in je arm, deze kan je voelen en zal niet voor iedereen prettig zijn.

Wisselwerking met andere medicijnen (of bijvoorbeeld st. Janskruid)

 

De pleister

In Nederland bekend onder de naam EVRA, deze pleister vervang je een keer per week en blijft zeven dagen zitten.

– Kans op zwangerschap

0,59% tot 0,65%

– Hormonen

Ja, deze pleister bevat per dag 0,203 mg norelgestromin en 0,03 mg ethinylestradiol.

– Voordelen

Hoeft maar 1 keer per week een pleister te plakken, geleidelijke hormoonafgifte, kunt de menstruatie uitstellen of verschuiven.

– Nadelen

Niet betrouwbaar als de pleister loslaat, soms zichtbaar, bevat hormonen.

 

De prikpil

Deze prik kan op twee manieren worden gegeven: via de spier of onder de huid. Na een injectie ben je 12 weken beschermd voor zwangerschap.

– Kans op zwangerschap

0,1% tot 0,6%

– Hormonen

Ja, het verschilt per prikpil (in je spier of onder de huid) maar de hormonen variëren van 150 mg 9tot 104 mg

– Voordelen

3 maanden beschermd tegen zwangerschap, heel veilig

– Nadelen

Meeste hormonen van alle producten in dit rijtje. Je moet eens in de drie maanden naar de huisarts. Hoge dosis hormonen in vergelijking met de andere producten. Kan een jaar of langer duren voordat je weer zwanger kan worden. Hormonen kunnen niet zomaar uit je lichaam als je er slecht op reageert. Afname botdichtheid wordt specifiek vermeld.

 

Het koperspiraaltje

IUDCPCopperT380A

 

 

 

 

 

 

 

 

bron Wikimedia commons

Het koperspiraaltje is een T-vormig stukje plastic met koperdraad die in je baarmoeder wordt geplaatst door een arts, deze kan afhankelijk van het soort vijf tot tien jaar blijven zitten.

– Kans op zwangerschap

0,2% tot 2,1%

– Hormonen

Nee

– Voordelen

Je hoeft niet na te denken over anticonceptie voor een langere periode. Veilig tegen zwangerschap.

– Nadelen

Inbrengen kan pijnlijk zijn en moet gedaan worden door een arts. Je kan je menstruatie niet plannen. Kans op infectie. Sommige mensen ervaren tussentijdse bloedingen en een heftiger menstruatie. Kan PMS verergeren.

 

Het condoom

condom-59639_1920

 

 

 

bron Pixabay

 

Er zijn meerdere soorten condooms waaronder het mannencondoom en het vrouwencondoom. Dit is de enige vorm van anticonceptie die ook beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

– Kans op zwangerschap

Bij het mannencondoom 2% tot 12%

Bij het vrouwencondoom 2,6% tot 10%

– Hormonen

Nee

– Voordelen

Beschermt niet alleen tegen zwangerschap maar ook tegen SOA’s

– Nadelen

Kan scheuren, lekken en of kwijtraken in de vagina. Sommige mensen vinden het “gedoe” en vinden dat het genot van seks minder is. Moet altijd opnieuw gekocht worden en altijd tijdens seks gebruikt worden.

 

De ladycomp

Deze computer meet je temperatuur en vertelt je wanneer je vruchtbare perioden hebt en wanneer niet. Je meet dagelijks bij het wakker worden je temperatuur.

– Kans op zwangerschap

0,7%

– Hormonen

Nee

– Voordelen

Geen hormonen, vrij betrouwbaar mits elke dag rond dezelfde tijd bij het wakker worden meten.

Nadelen

Vrij duur in aanschaf, moet elke dag meten.

 

De ladycomp wordt steeds meer geprezen vandaar dat ik deze methode naast de periodieke onthouding wilde benoemen. De website verteld er meer over.

 

Sterilisatie

Dit kan bij man en vrouw toegepast worden, een medische ingreep waardoor je niet meer vruchtbaar bent.

– Kans op zwangerschap

0% tot 0,5%

– Hormonen

Nee

– Voordelen

Meest definitieve manier van anticonceptie als het gaat om zwanger worden

– Nadelen

Definitief, medische ingreep.

 

Mijn persoonlijke ervaring

Als puber (een jaar of 15) had ik heel erg last van mijn menstruatie. Ik had krampen en kon soms dagen ziek zijn omdat ik pijn had en me niet lekker voelde. Ook had ik last van mijn razende hormonen dus ben ik samen met mijn moeder naar de huisarts gegaan voor een lichte pil, oftewel een mini pil genaamd. Nadat ik aan de pil was gegaan moest ik elk jaar een zwaardere pil omdat na ongeveer een jaar de pijn en ellende terugkwam.

Toen ik op mijn 21e al een tijdje een relatie had en hoorde van anderen dat zij een spiraaltje lieten plaatsen heb ik me in de materie verdiept. In alle eerlijkheid maakten de hormonen me allemaal niet zo uit, ik merkte op dat moment niet dat het iets veranderd had omdat ik al zes jaar de pil slikte. Ook vond ik het makkelijk dat ik mijn menstruatie kon plannen.

Uit financieel oogpunt heb ik toch besloten een hormoonspiraaltje te laten plaatsen, mijn eigen risico was op dat moment op, en na mijn 21e zou ik flink moeten bijbetalen voor mijn pil. Een spiraal blijft vijf jaar zitten dus dat zou me vijf jaar in kosten sparen.

Na de eerste plaatsing had ik een aantal dagen last van flinke buikkramp. Omdat ik de pil ook nog door moest slikken omdat de eerste weken moet worden nagegaan of het spiraal goed geplaatst is, was ik een paar weken flink hormonaal. Huilbuien, vreetbuien, depressie achtige verschijnselen. Ik had medelijden met mezelf maar ook de mensen in mijn vertrouwde omgeving.

Nadat ik stopte met de pil kwam ik een stuk meer tot rust, de hormonen in het spiraaltje zijn een stuk minder en eigenlijk is het me vijf jaar lang redelijk goed bevallen. Oké, mijn menstruatie bleef niet uit en ik kon hem ook niet meer plannen. Dat is lastig met vakanties maar niet onoverkomelijk.

Ondertussen heb ik gisteren mijn tweede spiraaltje laten plaatsen. Ik schrijf dit vanuit mijn bed want de eerste twee/drie dagen voel ik me waarschijnlijk best beroerd. Buikpijn, en mijn lichaam is best een beetje van slag. De reden dat ik niet voor bijvoorbeeld een koperspiraaltje heb gekozen is omdat ik daar best vaak nare verhalen over heb gehoord. Daarnaast wil ik later wel kinderen en waarschijnlijk binnen tien jaar (brr ik moet er nu niet aan denken, maar toch…) dan is een spiraaltje voor vijf jaar een prima oplossing. Ik heb geen zin om elke dag of wekelijks bij mijn vruchtbaarheid stil te staan dus vandaar dat ik toch de keus heb gemaakt om door te gaan met het hormoonspiraal ondanks dat er hormonen inzitten. In alle vormen van anticonceptie die bij mij pasten zitten hormonen en deze heeft de laagste dosis.

Handige links:

Even op een rijtje de Pearl index, oftewel hoe groot de kans is dat je ondanks je anticonceptie toch zwanger wordt:

Alle kosten op een rijtje

http://www.anticonceptie.nl/

Welke vorm van anticonceptie gebruik jij? Heb jij gedacht aan hormonen, of vooral aan de kans op zwangerschap? Welke vorm paste het beste bij jou en welke totaal niet? Laat het me weten in de comments ik ben heel benieuwd.

Misschien ook iets voor jou?

18 comments

Kim 30 april 2016 - 16:28

Zelf ook ‘eigenaar’ haha van een mirena spiraal. Ik moet zeggen dat het plaatsen een hel is geweest. Echt de rillingen lopen mij na 5 jaar nog over de rug als ik eraan denk. Echt alles ging mis van een te grote eendenbek tot een gekantelde baarmoeder. Voelde me gemarteld en heb een paar week niet kunnen zitten.

Ondanks deze ‘hel’ ben ik wel er enorm blij mee. Pas toen ik met de pil stopte ontdekte ik hoe opstandig, emotioneel en depressief ik ervan werd. Mijn hormonen waren 1 grote chaos. Ik begrijp nog steeds niet waarom de pil zo makkelijk voorgeschreven wordt door huisartsen..

De ladycomp is echt voor mij het toekomstige middel alleen daar zal ik nog even voor moeten sparen.

Goed dat je dit artikel hebt geschreven. Ik denk dat hier veel mensen wat aan kunnen hebben!

Reply
Anouk 1 mei 2016 - 23:20

Jouw verhaal is wel herkenbaar, ook een gekantelde baarmoeder toen ik hem de eerste keer liet plaatsen. En het doet gewoon pijn. Maar de tweede keer, nu twee dagen geleden, tja het plaatsen leek bijna erger maar heb nu nergens meer last van. Gisteren al geen paracetamol meer hoeven nemen en ik bloed ook niet meer.

Wel heel vervelend dat je het als marteling hebt ervaren. Ik denk dat ik het de eerste keer minder erg vond (de pijn e.d.) omdat ik me vooral drukmaakte dat ik mijn poes moest laten zien aan een dokter. Nu vond ik dat niet zo boeiend meer dus kon ik me concentreren op de pijn 🙁

Reply
Julia 30 april 2016 - 17:06

Interessant! Ik ben gestopt met de pil omdat ik benieuwd was wat het voor mij zou doen en het was echt de beste beslissing ooit! Het is zoveel fijner om gewoon je lichaam haar werk te laten doen en ik heb bijna geen klachten meer nu. Het enige is natuurlijk wel dat ik niet beschermd ben tegen een zwangerschap.. gelukkig zijn er condooms want ik weet echt niet wat ik anders zou willen…
Alle andere opties zoals een staafje of spiraaltje lijken me afschuwelijk!

Reply
Anouk 1 mei 2016 - 23:20

Dit hoor ik echt heel vaak, bizar dat de pil zo makkelijk wordt voorgeschreven als zoveel mensen er last van ervaren. Niets is echt ideaal en gelukkig zijn er condooms 😉

Reply
Anne 30 april 2016 - 18:52

Hoi! Wat een goede post! Ik ben anderhalf jaar geleden gestopt met de pil. Ik was ook benieuwd of dit positieve gevolgen voor mijn lijf zou hebben. Ik ben een stuk rustiger geworden, mijn libido is verhoogd en ook heb ik geen enorme stemmingswisselingen meer. Dat laatste was iets waar ik echt ‘last’ van had. Sinds ik ben gestopt vind ik mijzelf ook een stuk leuker en geniet ik meer van alles. Wij hebben bescherming dmv condooms. Een bewuste keuze. We zijn allebei in bezit van een vast contract, hebben onze zaakjes redelijk op orde en een kindje is op dit moment absoluut niet gepland, maar mocht het toch, ondanks de anticonceptie, zo zijn dat ik zwanger raak dan is het wel heel erg welkom 😊

Reply
Anouk 1 mei 2016 - 23:22

Wat fijn dat je zoveel positiviteit hebt ervaren door te stoppen met de pil. Vreemd toch, hoe snel deze wordt voorgeschreven aan jonge meiden? (Ik was 14/15).
Goed te horen dat je weer lekker jezelf bent nu je gestopt bent met die extra hormonen.

Reply
Bibiane 30 april 2016 - 19:48

Ik heb ook een Mirena en nog geen seconde spijt van gehad. Ook inbrengen was pijnloos. Eerste menstruatie na het plaatsen duurde wel 2 weken, maar daar kon ik mee leven 🙂 geef mij maar een beetje hormonen: minder bloedverlies = beter voor mijn anemie

Reply
Anouk 1 mei 2016 - 23:23

Wow, pijnloos? Dit was bij mij twee keer totaal niet het geval. De tweede keer deed het gewoon echt veel pijn. Maar verder ben ik nu al van al mijn ongemakken af (twee dagen later) dus had het er wel voor over.

Reply
Jenn 30 april 2016 - 20:54

Ik gebruik de pil, dat is het eerste en enige anticonceptiemiddel wat ik ooit heb gebruikt, al ben ik wel een van pil gewisseld.
Een spiraaltje of implanon wil ik niet, ik vind het idee van een ‘ding in me’ niet prettig.
Wat ik een groot voordeel van de pil vind is de mogelijkheid om hem door te slikken als menstruatie een keer niet goed uitkomt.

Reply
Anouk 1 mei 2016 - 23:24

Ja dat idee dat er iets in je zit kan ik me wel voorstellen, dat is ook een beetje tegennatuurlijk. Maar de pil bevalt goed?

Reply
Emma 1 mei 2016 - 02:37

Voor wie het interessant vind kan ik mijn ervaring met het staafje in de arm delen. Na tien jaar de pil gebruiken wilde ik iets waar ik niet meer elke dag aan hoefde te denken. Het staafje was voor drie jaar, ik ben niet bang voor naalden en het is 100% betrouwbaar dus ik ging er voor. Het zetten is niet heel prettig maar wordt verdoofd, daarna voel je ‘m inderdaad zitten onder je huid. Na een paar maanden ben ik naar de huisarts gegaan omdat ik me al een tijdje verschrikkelijk neerslachtig voelde en steeds onverklaarbare huilbuien had. Niet leuk voor mij en ook niet voor de mensen om me heen. Ik ben gaan praten met een psycholoog en hier kwam ook weinig uit, zo veel heb ik niet te klagen in mijn leven. Uit wanhoop heb ik besloten het staafje er uit te laten halen (Doei 300 euro…) en niet te geloven, na een paar dagen voelde het alsof er een grijze sluier van de wereld wegtrok. In plaats van huilen zonder reden had ik een big smile zonder reden. Het is ongelooflijk wat hormonen met je kunnen doen! De pil heeft twee hormonen, oestrogeen en progesteron, het staafje heeft alleen progesteron. Het relatieve oestrogeen tekort was wat zo veel invloed op mij had. Nu gebruik ik de NuvaRing, die geeft lokaal een lage dosis van die twee hormonen af en het bevalt prima, tegen mijn verwachtingen in.

Dus dames neem jezelf serieus en trek aan de bel als iets niet goed voelt!!!

Reply
Anouk 1 mei 2016 - 23:25

Bedankt Emma voor je openhartige verhaal. Jeetje, wat heftig zeg dat zoiets dat met je kan doen! Had niemand in de gaten dat het door dat staafje kon komen? Wat fijn dat je nu een vorm van anticonceptie hebt gevonden die wel goed bij je past.

Goed advies ook, trek aan de bel als het niet goed voelt. Vaak cijferen we die dingen te snel weg.

Reply
EHBO (voor vrouwen) - Groentje Gezond 4 april 2017 - 12:28

[…] waardoor je nooit meer kruisjes hoeft te zetten in je agenda! Ik vind het ideaal, vooral omdat ik de pil niet slik en dus niet zoveel invloed heb op mijn […]

Reply
EHBO (eerste hulp bij ongesteld zijn) - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:02

[…] waardoor je nooit meer kruisjes hoeft te zetten in je agenda! Ik vind het ideaal, vooral omdat ik de pil niet slik en dus niet zoveel invloed heb op mijn […]

Reply
Lonneke 28 mei 2017 - 15:44

Intressant maar zelf gebruik ik al 5 jaar geen pil en wil er ook echt niet meer aan.

Reply
Thyra 6 november 2020 - 17:38

Ben zelf voortijdig gestopt met mijn 2e spiraal. Ik begon ook op 13 jarige leeftijd met de pil (microgynon30) en reageerde er heel heftig op. Maar ik had de link niet gelegd tussen de mentale issues en die hormonen, ik dacht: zijn vast puber hormonen. Maar toen ik 21 was dacht ik: duurt wel lang die puberteit! Toen ging ik over op het hormoon spiraal Mirena. Ik voelde mij mentaal iets beter, raakte 1 kledingmaat en 2 cupmaten kwijt en leek mentaal iets stabieler.

Mijn bijwerkingen..
Microgynon30: gewichtstoename die niet bij mijn lichaamsbouw paste = is je minste zorg, maar wat doet het intern met je lichaam? Ik betwijfel of het gezond is…
Mentaal, ik was zwaar depressief of had hypomane perioden, voelde mij onthecht. Niet in contact met mijzelf en daardoor niet in verbinding met anderen. Voelde mijn lichaam minder, honger gevoel bleef uit. Soms voelde ik mij een buitenstaander in mijn eigen leven, alsof er een doorzichtige bubbel om mij heen zat. Ik had last van brain fog, wazig denken, verwardheid, vergeetachtigheid, impulsiviteit en verminderde concentratie. Deze bijwerkingen hebben jaren van mijn leven verwoest en ik dacht dat het aan mij lag.

Mirena: voelde eerst beter, ik legde de link nog steeds niet met de hormonen. Ik dacht dat de puberteit eindelijk over ging of zo. Maar na die eerste opluchting bleek dat de bijwerkingen er nog steeds waren. Depressie, isolatie, hypomanie etc. Ik was al meerdere malen door de molen gehaald bij psychologen, intensieve therapiën gevolgd waar ik veel heb geleerd en ik mijn blijkbaar moeilijke geest in bedwang heb leren houden.

Maar het bleef nodig zijn om alle zeilen bij te zetten, tot ik bedacht.. wat als het toch die anticonceptie hormonen zijn?!

Mijn spiraal is nu sinds 26 augustus 2020 verwijderd. Dezelfde dag voelde ik de brainfog al weg trekken. Ik vond dat wel heel vroeg dus gaf het tijd. Maar nu wacht ik nog steeds op de terugkeer van die bijwerkingen. Vandaag ben ik ook voor het eerst ongesteld geworden. Voor het eerst sinds mijn 13e! Want de pil veroorzaakt enkel een ontwennings “menstruatie”. En ik heb geen heftige krampen, had ik vroeger wel.. of heftige bloedingen en ik heb ook geen pms. Een gezonde levensstijl zal hier vast aan bijdragen (wat ik niet meer doe: alcohol, drugs, roken. En weinig koffie, zuivel, gluten, suiker, bewerkt voedsel, vlees en vis – maar ben niet super strikt – deed dit allemaal al om iets te vinden wat maar kon helpen om mijn klachten te verminderen)

Ik voel me eindelijk weer in verbinding met mijzelf, mijn lichaam en mensen om mij heen. Heb eindelijk rust en mijn leven terug. Kan eindelijk plannen maken voor mijn leven, naar een doel toe werken.

Een ding is duidelijk: ik ga NOOIT meer aan de anticonceptie hormonen! En mijn toekomste kind zal ook weten wat de bijwerkingen kunnen zijn. Ook laat ik mijn artsen weten wat die hormonen kunnen doen. Ik ben nu 29 en heb echt zoveel last gehad, het is te bizar. Zou er een boek over kunnen schrijven.

Hoop dat artsen meer vertellen over eventuele gevolgen, zodat vrouwen bewuster keuzes kunnen maken. En: betrek die man er ook eens bij, waar blijft die mannen pil?

Succes allemaal!

Reply
Thyra 6 november 2020 - 17:40

Btw, de dingen die ik gebruikte, was tot mijn 18e en waren daarna dus niet meer deels een oorzaak van mentale issues.

Reply
Anouk 7 november 2020 - 11:05

Wat ontzettend goed dat je dit deelt! Ik ben nog steeds van plan om een artikel over anticonceptie en bijwerkingen (vooral de psychische kant van hormonen) te schrijven. Dit onderzoek kost best veel tijd dus vandaar dat het artikel er nog niet is. Denk dat het ontzettend belangrijk is dat we deze dingen met elkaar delen zodat het bekender wordt! Hormonen worden (te) snel voorgeschreven zonder dat er ooit wordt verteld wat de echte bijwerkingen zijn.
Wat ik nog weet is dat ik ooit een andere pil wilde omdat je dan grotere borsten zou kunnen krijgen en het hielp tegen acné, dat heb ik toen ook met de huisarts besproken. BIZAR als ik er nu aan terugdenk.

Reply

Geef een reactie