Doelen

by Anouk

Toen ik begon met afvallen had ik maar één doel namelijk: zoveel mogelijk gewicht verliezen. Vanaf kleins af aan werd me al verteld dat ik dik zou worden. Zelfs toen ik dat nog niet was… Het zat namelijk ‘in de familie’,  het was iets wat ik niet zou kunnen ontsnappen. Dus toen ik ging puberen en inderdaad aankwam, begon ik al met lijnen. Omdat ik nooit zo wilde worden als familieleden of bekenden die een maatje teveel hadden. Natuurlijk werkte lijnen averechts, een paar weken hield ik het vol en daarna ging het mis waardoor ik een heleboel aankwam. Mijn levensstijl veranderen wilde ik niet, daar was ik denk ik nog niet klaar voor. Een gezonde levensstijl betekent immers dat je nooit meer chocola zou mogen, of taart, of een zakje chips, toch? Nou ik ben er achter gekomen dat je best af en toe wat lekkers mag, als je lichaam daar nog tegen kan. Van geraffineerde suiker krijg ik nu bijvoorbeeld heel erg hoofdpijn doordat ik suikerarm eet. Maar op een verjaardag neem ik soms echt een stukje taart, of in het weekend een klein (afgewogen) bakje chips. Met uitzonderingen, dat wel, maar ik gun mezelf nog wel af en toe iets waardoor ik niet helemaal doorschiet.

Doelen hebben zijn heel belangrijk als je gezond wil leven of af wil vallen. Het is namelijk niet zo makkelijk als het soms lijkt. Soms denk je: waar doe ik het allemaal voor? Toen ik suikervrij ging leven kreeg ik ineens allemaal puistjes door gifstoffen die mijn lichaam verlieten. Ben ik daarom gestopt met suikervrij leven? Nee, daar moet je doorheen. Maar soms is het best moeilijk en ligt verleiding op de loer. Daarom heb ik altijd een motivatie wat me er doorheen sleept.

Wat zou jij willen bereiken als je helemaal gezond bent? Dan bedoel ik niet: ‘Ik wil tien kilo kwijt zijn’,  dat is te abstract. Nee, stel je wil die tien kilo kwijt denk dan aan wat je heel graag wil. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil heel graag in een bikini op het strand staan, met mijn voeten in het zand, uitkijkend op de zee, met het gevoel: DIT HEB IK BEREIKT!’ Een ander doel zou kunnen zijn: ‘Ik wil graag met mijn kinderen spelen zonder uitgeput te zijn’,  of ‘Ik wil die broek aan die ik al jaren niet meer pas’,  of ‘Ik wil van mijn constante buikpijn/hoofdpijn etc.  af’. Doelen kunnen zo groot en klein zijn als je zelf wil, je kan ook meerdere doelen voor ogen hebben. Belangrijk voor de motivatie is dat je ze voor je kan zien.

Op internet zijn honderden motivational (motivatie) plaatjes te vinden op bijvoorbeeld Tumblr.

Edit: Tumbl is niet copyright free, wat betekent dat ik hier niet zomaar plaatjes van Tumbl mag plaatsen… (eerst stonden ze hier wel)

Maar ik heb een rechtenvrije foto gevonden!

ballet-542170_1280

 

Zelf heb ik het volgende  beeld in me als ik denk aan wat ik wil bereiken. Ik wil namelijk zo gezond mogelijk zijn, nog wat afvallen (het getal is niet belangrijk) en weer op ballet zodat ik over een jaar of twee weer op spitsen kan dansen. In het verleden zat ik op ballet, 9 jaar lang, en danste ik op spitsen. Iedereen vond me toen al dik, inclusief ikzelf, hoewel dat eigenlijk nog helemaal niet zo erg was. Ik was niet heel erg goed of zo, maar ik had er wel veel plezier in. Graag zou ik weer op ballet willen om dit te bereiken, maar daarvoor moet ik heel hard trainen wil ik het weer kunnen. Sterke spieren zodat ik over een paar maanden, misschien een jaar, naar een balletschool kan stappen zonder dat iemand denkt: ‘die hoort hier niet’.

 

Dus concreet mijn doel: ‘Ik wil heel hard werken om weer op spitsen te kunnen dansen, mezelf vrij en goed te voelen en beter te worden dan ik jaren geleden was’.

Wat is jouw doel?

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

Groentje 19 april 2014 - 12:46

Veel succes gewenst! Ik zou graag wat minder geraffineerde suiker eten, voel dat het veel effect heeft op mijn lichaam maar ook mijn humeur 🙂 Als je erop begint te letten, is het verbazingwekkend waar er overal suiker in te vinden is.

Reply

Geef een reactie