DIY kaarsen maken van sinaasappels

by Anouk

Denk jij ook altijd: wat moet ik toch met de schil van een sinaasappel doen nadat ik de vrucht heb opgegeten? Nou! Na deze do it yourself kun jij de leukste kaarsen maken die ook nog eens een hele tijd meegaan. Ik kwam op het idee nadat ik een filmpje over food hacks had gezien en het leek me eens leuk om zelf ook eens een kaars te maken van een sinaasappel. De vrucht is goed voor vitamine C en de schil helpt zo tegen een herfstdip.

Benodigheden

1 sinaasappel (ligt er wel aan hoeveel kaarsen je wil maken)

olie

een scherp mes

Werkwijze

Snij de sinaasappelschil door het midden open (niet door de vrucht snijden). Duw dan voorzichtig je duimen onder de schil en werk langzaam naar beneden zodat je de schil een soort van pelt. Als je onderaan bent ga dan niet de schil draaien maar zorg dat je hem uit de sinaasappel trekt zodat je straks je lontje hebt.

Eigenlijk heb je nu je kaars al klaar, het enige wat je nog moet doen is heel even het lontje laat drogen, olie toevoegen (kan alle olie zijn die je wil, olijfolie of lampenolie maakt niet uit het werkt allebei) en het lont even in de olie duwen.

Aansteken maar en genieten!

Belangrijk!!! Zorg dat je sinaasappelkaars op een schoteltje of in een bakje staat. Zo hoop ik niet verantwoordelijk te zijn voor afgebrande huizen. Zorg dus voor genoeg veiligheid als je deze kaarsen aandoet en loop er niet bij weg. 

Het brandalarm ging wel even af bij een mislukte poging 1

My first and seconde try, making a candle out of oranges… My fire alarm went off #diy #fire #oranges #candle

Een bericht gedeeld door Anouk Vriezen (@groentjegezond) op


Zoals je kan zien heb ik hier twee verschillende soorten sinaasappelkaars gemaakt. Eentje geeft bijna een soort steekvlam, wat er super gaaf uit ziet maar niet geschikt voor binnen is, terwijl de andere een lieflijk kaarsje is (en dat lieflijke kaarsje heb ik hierboven beschreven hoe je deze maakt).

Nou heb ik bij poging 1 een sinaasappel helemaal doorgesneden, de sinaasappel uitgehold en daarna olie toegevoegd. Je krijgt geen dun lont maar een groter aansteekvlak. Dat soort vlak/lont/ding vatte geen vlam dus ik dacht: ik maak een mini stukje keukenrol tot een soort lont en doopte deze in de lampenolie. Hierdoor vatte het lontvlakding wél vlam en kreeg je een prachtige grote kaars.
Helaas begon het geweldig te roken toen ik er meer dan één aanstak waardoor het al snel blauw begon te zien in mijn appartementje. Ik zette een deur open en een raam, blies de kaarsen snel allemaal uit. Helaas… Het kwaad was al geschied. Het brandalarm ging af, op de gang, en daar kon ik natuurlijk helemaal niet bij. Op een krukje met een fles in mijn hand was ik nog te kort. Mijn Italiaanse buurman deed open: ‘Anouk, what are you doing? I am trying to sleep..’ Waarop ik vroeg of hij me kon helpen. Helaas voor mij, deed hij snel de deur dicht. Gelukkig had ik een andere hulpvaardige buurman die me wel verloste van het vreselijke gepiep. Deze buurman mag altijd een kopje suiker (eh, dat heb ik niet in huis, een sinaasappel dan?) bij me mag lenen.

Daarom raad ik met klem aan om gewoon optie 1 te proberen voordat jij je buren niet tot last bent.

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

Jenn 30 oktober 2017 - 19:52

Wat een leuk idee, daar heb ik nog nooit aan gedacht!

Reply
Anouk 31 oktober 2017 - 18:40

Ik zag het ook voorbij komen ergens. Scheelt weer afval 😄 ze branden ook echt lang

Reply

Geef een reactie