Dierproervrije make-up

by Anouk

Sinds een tijdje ben ik helemaal gek op lippenstift. Vooral matte lippenstiften, in alle mogelijke kleuren, daar geef ik veel te veel geld uit. Hoewel merken normaal gesproken in geen enkel aspect van mijn leven geen (grote) rol spelen, denk ik hier bij lippenstiften heel anders over. Je merkt gewoon het kwaliteitsverschil niet alleen aan de look maar ook aan de structuur en duurzaamheid van een duurdere lippenstift.

Eh… Anouk, Chanel test op dieren…

Toen ik heel trots op Instagram deelde dat ik een nieuwe Chanel lippenstift had (nog lekker puur uit het doosje) kreeg ik een paar reacties binnen. ‘Je weet dat Chanel test op dieren toch?’.  Ik voelde me zó dom dat ik daar niet over na had gedacht. Een paar jaar geleden liep ik altijd door het Kruidvat of de Etos met een lijstje als ik een product kocht maar door mijn lippenstiftobsessie ben ik dat ineens uit het oog verloren. Daarmee wil ik absoluut niets goedpraten, ik ben echt fel tegen het testen op dieren waarbij andere manieren gebruikt kunnen worden, en die manieren zijn er absoluut dus waarom zou je überhaupt nog testen op dieren? (geld, waarschijnlijk…)

Je hoeft het niet meer zelf uit te zoeken

Denk je nou: ‘ja maar Anouk… Wat een werk om al die merken uit te gaan zoeken!’ geen nood, ik kwam terwijl ik ging onderzoeken welke merken er testen op dieren op de website Naoki. Dé website als het gaat om duurzaamheid, eerlijke en diervriendelijke producten. Daarnaast heeft Sophie zowel lijsten met dierproefvrije cosmetica als lijsten met producten die nog steeds op dieren worden getest. Deze linkjes die ik gebruik komen uit 2017 dus kijk zelf echt op haar website voor de nieuwste lijsten en reviews!

Bekende merken die onder andere nog (deels) aan dierproeven doen (lees: niet zelf testen maar wel in China hier onder) zijn bijvoorbeeld:

  • Chanel
  • Yves Saint Lauren
  • Nivea
  • Max Factor
  • MAC
  • L’oréal
  • Dior

Niet zelf testen maar wel in China…

Nou zijn er een heleboel bedrijven die claimen dat ze dierproefvrij zijn. Deze bedrijven doen zelf niet aan dierproeven en daardoor lijkt het allemaal goed te gaan toch? Nou… Het is wat ingewikkelder want deze bedrijven leveren hun producten aan China. Als je een product daar wil introduceren heb je als bedrijf twee keuzes, of je moet zelf je producten hebben getest op dieren óf je moet met een bedrijf samenwerken die de ingrediënten voor je wil testen of al heeft getest. Daarnaast kan China ook zeggen: ‘Hmmm, ik wil toch nog even extra testen’ en dan doen ze het gewoon zelf nog even.

Dus ondanks dat deze bedrijven misschien niet zelf actief testen op dieren, staan ze het wel toe of huren ze een ander bedrijf in die het voor hun doet, zodat ze in China kunnen blijven verkopen…

Wil je uitgebreid lezen over diertesten in China en niet mijn iniminie samenvatting? Lees dan absoluut even dit artikel.

Het is het gewoon niet waard

Ik vind mooie spulletjes het absoluut niet waard als er leed bij betrokken is. Daarom let ik er steeds beter op dat de spullen die ik koop op een eerlijke manier worden gemaakt (fair trade, biologisch etc.). Ik had gewoon niet verwacht dat de super grote merken juist vaak nog (laten) testen op dieren!

Letten jullie op omstandigheden van mens, dier en natuur als je een winkel in loopt?

Alle bronnen die ik heb gebruikt komen van Naoki, ik heb veel doorverwezen omdat Sophie echt onderzoek doet naar deze zaken en ik me alleen maar laat informeren net als jullie. Normaal doe ik ook onderzoek maar dat zou heel erg in het niets vallen bij wat er al over te lezen is.

Dierproefvrije updates – Zomer 2017

Misschien ook iets voor jou?

10 comments

Silkeblogs 25 september 2017 - 11:37

Ik vind het een heel moeilijk onderwerp, wat is het jammer dat er zoveel merken – ook grote merken – nog op dieren testen!

Reply
Chantal - Capital Monday 25 september 2017 - 15:21

Wat Silke ook zegt, het blijft een moeilijk onderwerp. Zelf heb ik nog diverse merken in de kast liggen die dus nog wel op dieren testen. Ik heb ze al dus ik ga deze ook niet weggooien. Maar ik heb wel een nieuw merk gevonden wat ik geweldig vind en dat dierproefvrij en Vegan is. Namelijk de gehele cosmeticalijn van Kat von D. Hier ben ik langzaam op over aan het stappen.

Reply
Nathalie - Volgmama 25 september 2017 - 16:16

Dit wist ik ook niet. Goed dat je hier aandacht aan besteed.

Reply
Karlien - Polished Cats 25 september 2017 - 20:43

het is tegenwoordig echt moeilijk om te achterhalen of ze op dieren testen of niet, want zoals je zelf aanhaalt ze vinden altijd wel een manier … Ik probeer er ook op te letten als ik make up koop, maar het kan goed zijn dat er iets in mijn collectie zit dat wel getest is op dieren

lief
karlien

Reply
mirteblogt 26 september 2017 - 09:19

Goed dat je hier inderdaad aandacht aan besteedt, want zelf sta ik hier nooit bij stil!

Reply
Marsha 26 september 2017 - 20:57

Ik vind het heel erg jammer dat die bekende merken nog op dieren testen! 🙁 Goed dat je hier een blog over heb geschreven!

Reply
Jolien 28 september 2017 - 09:51

Ik ben me hier eigenlijk te weinig bewust van. Jammer dat merken het nog steeds zo veel doen!

Reply
Joandi Loes Tholen 28 september 2017 - 14:18

Ik vind het altijd lastig. Ik probeer er zoveel mogelijk mee bezig te zijn maar je geraakt er bijna niet doorheen. Ken je MUD? Zij testen niet op dieren en hebben vrijwel dezelfde producten als MAC. Daar koop ik alles.

Reply
A Fashion Taste 28 september 2017 - 21:04

Ik wist het ook en vind het ook een moeilijk onderwerp.

Reply
Sarah Online 15 oktober 2017 - 19:02

Goed dat je hier op let. Want waarom zou je make up kopen die getest is op dieren die hiervoor extreem worden misbruikt. Lijkt me niet bepaald leuk om daarmee over straat te lopen.

Reply

Geef een reactie