De schijf van 5, wie is er niet mee opgegroeid? De schijf vertelt al jaren aan ons wat je moet eten om dagelijks gezond te leven. Toch vind wetenschapper Kris Verburgh deze schijf mateloos achterhaald. Daarom heeft hij een alternatief gemaakt, een voedselzandloper. Over die zandloper en het idee er achter, heeft hij een boek geschreven. Een mateloos populair boek waar heel veel meningen over zijn door verschillende mensen en instanties.
Allereerst moet ik vertellend dat het boek niet is bedoelt als een dieetboek. Al zal je wel kunnen afvallen. Dit is echter een bijeffect. Het grootste goed wat Verburgh heeft bedoeld met dit boek is het vertragen van het ouderdomsproces door zo gezond mogelijk te leven.
Het idee van de voedselzandloper is als volgt:
Je hebt geen schijf meer die vertelt wat je móet eten, maar een zandloperfiguur die vertelt wat je beter wél en liever niet kan eten.
Onderaan staat wat je volgens Verburgh vooral wél moet eten en drinken. Terwijl bovenaan staat wat je vooral niet moet eten of drinken. Wat ik zelf vreemd vond was dat bij liever niet: patat, snoep en dergelijke staat, maar een trapje omhoog staat: brood, rijst, pasta. Ja, volgens Verburgh is de dagelijkse broodtrommel met boterhammen schadelijker voor het verouderingsproces dan een taartje of een snoepje.
Koolhydraten.
Dit komt doordat koolhydraten en zetmeelproducten suikers zijn. Ik ben het boek gaan ‘testen’ door vooral zo te leven zoals het in het boek beschreven staat. En wat blijkt? Ik heb minder honger. Na mijn boterham met kaas, had ik al heel snel honger. Dit komt omdat mijn bloedsuikerspiegel zeer wisselend is. Na het eten van koolhydraat- en zetmeelrijke producten stijgt mijn bloedsuikerspiegel net zo hard als wanneer ik een taartje eet. Maar een half uurtje later heb ik alweer een hongergevoel.
Melk
Een dokter vroeg een keer aan mijn vader of hij veel melkproducten dronk. ‘Elke dag’, was zijn antwoord. Het antwoord van de dokter was: ‘Maar u bent toch geen kalf?’
Misschien een rare uitspraak, melk is echter goed voor elk, toch? In de Voedselzandloper staat dat mensen helemaal niet gemaakt zijn om melkproducten te verteren. Eigenlijk zijn we er allemaal lichtelijk allergisch voor. Mensen met lactose intolerantie zijn eigenlijk heel normaal, want dieren die niet meer hoeven te zogen, worden ook allemaal intolerant voor melk. Volgens Verburgh kun je beter deze producten vervangen door bijvoorbeeld soja- rijst of amandelmelk. En wist je dat in een heleboel soorten groenten meer calcium zit dan in melk? Maar de zuivelindustrie is groot, en die willen graag dat wij geloven dat een paar glazen melk goed voor de botten en tanden is. Terwijl volgens dit boek het tegendeel waar is.
Er staan heel veel handige feitjes en tips in het boek. Verburgh haalt tal van onderzoeken aan en probeert al zijn beweringen wetenschappelijk te onderbouwen. Volgens het Voedingscentrum is dit ‘dieet’ niet aan te bevelen omdat je een heleboel zou missen. Maar zoals vaker denk ik dat als je je gezonde verstand combineert met deze theorie je zeker een kans hebt om oud te worden en misschien af te vallen als je geen gezond gewicht hebt.
Zelf ben ik redelijk overtuigd van dit boek. Ik blijf zoeken naar manieren om nog gezonder en beter te leven, maar sinds ik naar de richtlijnen van de Voedselzandloper leef, merk ik dat ik meer energie heb. Ik voel me heel goed, ga een of twee keer per dag naar het toilet (in plaats van een keer in de week) en eigenlijk mis ik de aardappels of pasta of rijst niet.
Wel mis ik soms een boterham, maar die gun ik mezelf dan ook gewoon. Zoals ik al zei, zolang je zulke boeken met je gezonde verstand leest en naar je lichaam luistert, is dit een prima boek ter verdieping in een gezondere levensstijl met gezonde voeding.
Mocht je dit boek al willen kopen, bestel het dan via onderstaande link en steun Groentje Gezond.
(kun je de link niet zien? Open deze pagina dan met een andere webbrowser, bijvoorbeeld Internet Explorer of Firefox, misschien dat je addblock aan staat 😉 )
[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000000032974,9200000016778638″ name=”voedselzandloper” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Kun je het linkje niet zien? Klik dan even hier. (Heeft te maken met adblock/advertentie block)
Linkjes!
Het voedingscentrum is helaas niet zo enthousiast
De officiële site van de Voedselzandloper met o.a. een test, plus meer informatie!
Mini documentaire met Kris Verburgh over de voedselzandloper
Testje van de Voedselzandloper
Volgens bovenstaande test was ik gemiddeld gezond met 81 punten. Wat was jouw score?
8 comments
[…] Ik ging afvallen. Eerst met Sonja Bakker, als leidraad. Even helemaal een ander eetpatroon. Na drie weken heb je een gewoonte aangeleerd, de recepten van Sonja gingen vervelen dus begon ik zelf te experimenteren. Ook begon ik me in te lezen over gezonde voeding, ging ik meer wandelen en nam ik een abonnement op de sportschool. Ook aan het boek de Voedselzandloper heb ik ik veel gehad (lees de review hier) […]
[…] eigenschappen heeft als ‘gewone’ aardappelen, het is namelijk een groente! Volgens de voedselzandloper is moet je proberen om brood, aardappelen en rijst zoveel mogelijk te mijden en te vervangen door […]
[…] ben ik fan van de Voedselzandloper. In dat boek wordt afgeraden om broodproducten, pasta en aardappels te eten. Onder andere omdat het […]
Natuurlijk is het Voedingscentrum niet enthousiast. Als iedereen volgens deze methode gaat leven, dan gaan ze dat behoorlijk in de portemonnee voelen! Dat kan natuurlijk niet.
[…] dat ik allergisch of intolerant ben. Toch ‘lijden’ bakkers hier onder. Theorieën als de Voedselzandloper of Broodbuik zorgen wel dat de bakkers inventiever om moeten gaan met hun product. Volgens een […]
[…] Toch vind ik een boterham op zijn tijd ook prettig, maar ik schreef toen het boek net uit was een review die veelal lovend […]
[…] dat ik allergisch of intolerant ben. Toch ‘lijden’ bakkers hier onder. Theorieën als de Voedselzandloper of Broodbuik zorgen wel dat de bakkers inventiever om moeten gaan met hun product. Volgens een […]
[…] koolhydraten bevatten. Daarmee zeg ik niet dat koolhydraten puur vergif zijn, maar na het lezen van de Voedselzandloper ben ik er van overtuigd dat we met minder koolhydraten dan ons oorspronkelijke voedingspatroon ook […]