Opeens stond bij mij alles vol met comfortfood. Tiktok, Facebook, Instagram, overal zag ik de viral lasagnesoep voorbijkomen en ik dacht twee dingen: 1. Lekker! 2. Maar dat lijkt precies op de Lasagnette van Knorr. Nou was Lasagnette uit een pakje mijn ultieme verjaardagseten. Kleine Anouk koos niet voor patat met appelmoes of uit eten, nee, mijn moeder maakte dan altijd Lasagnette. Er was zelfs een jongen op de basisschool die rond mijn verjaardag altijd ineens heel lief tegen me deed zodat hij met ons mee kon eten op 11 november (echt waar!). Toen ik deze maand mijn verjaardag vierde wist ik zeker: het wordt lasagnesoep! Het recept maakte ik voor zo’n 16 personen maar ik heb hem voor de blog aangepast zodat het geschikt is voor 4 personen. En als je hem net als ik als verjaardagsfood wil opdienen voor gasten kun je de aantallen gewoon verdubbelen of verdriedubbelen. Eet smakelijk!
Wat is de twist?
Op TikTok en Instagram zag ik de viral lasagnesoep voor het eerst. Daar braken ze lasagnebladen doormidden. In het verleden heb ik dat wel eens gedaan als ik zelf lasagnette probeerde te maken en dan bleef de boel zo aan elkaar plakken. Omdat dit recept voor een feestelijke gelegenheid was besloot ik Farfalle te gebruiken. Dat lijken net strikjes en maakt het meteen heel gezellig allemaal. Ook is het recept helemaal vegan omdat er meerdere mensen vegetarisch of vegan zijn die op visite kwamen. Het is echt een kleine moeite om alles te veganizen. Al had ik ook echte mozarella in huis voor de mensen die daar meer zin in hadden. Dan werd de soep gewoon nóg kaziger (maar niet meer vegan). Het basisrecept is dus wel vegan.
De viral lasagnesoep met een twist
Ingrediënten
- 1 grote pot pastasaus bijvoorbeeld Grand’Italia
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blikje tomatenpuree
- 1/2 of klein pakje tomatensap of tomatengroentesap of klein pakje tomatensap of tomatengroentesap
- 1 groente bouillonblokje
- 2 grote uien
- 4 tot 6 teentjes knoflook
- Italiaanse kruiden
- 1 pak vegan gehakt
- 1 liter water
- 1/2 pak farfalle
- 200 gr tuinerwten diepvries
- 250 ml vegan kookroom
- 1 bol vegan mozzarella
- Chili con carne kruiden*
Instructies
- Zet een grote soeppan op het vuur en voeg een ruime hoeveelheid olie toe. (Niet zoveel dat je gaat frituren, maar de bodem mag wel bedekt zijn met een dun laagje olie.)
- Snijd de uien in blokjes en fruit ze op laag vuur.
- Snijd de knoflook fijn en voeg deze na vijf minuten toe aan de ui.
- Bak de ui en knoflook op een matige temperatuur tot ze goudbruin zijn.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee.
- Laat het gehakt kort meebakken.
- Voeg nu alle tomatenproducten toe: tomatensaus, tomatensap, tomatenblokjes. Laat dit op middelhoog vuur een tijdje borrelen. Hoe langer de tomaten verwarmd worden, hoe lekkerder de smaak.
- Vul voor elk pak, blik of pot met tomaten die je gebruikt wat water (dit is ongeveer tussen de 1 en 1,5 liter in totaal) en voeg dit toe aan de soep. Als de soep te dik blijft, voeg dan meer water toe.
- Laat de soep een tijdje pruttelen en voeg vervolgens de kruiden en het bouillonblokje toe.
- Voeg de farfalle toe en laat de soep minimaal tien tot vijftien minuten pruttelen. Langer is niet erg.
- Voeg de bevroren tuinerwten toe.
- Als laatste voeg je de kookroom toe en snijd je de vegan mozzarella in kleine blokjes. Laat de mozzarella opwarmen in de pan totdat deze gesmolten is.
- Als de soep te dik is, kun je altijd meer water toevoegen. Proef wel of je genoeg kruiden hebt toegevoegd. Naar smaak kun je zout en peper toevoegen.
- Eet smakelijk!
Notities
Is dit nou wel zo gezond?
Het is niet het meest gezonde recept van Groentje Gezond maar wat hebben wij genoten! Soms is zoiets heerlijk om zelf te maken zonder dat het uit een pakje of zakje komt. Wil je nou echt álles zelf maken? Dan kun je de fles tomatensaus vervangen door meerdere blikken tomatenblokjes. Óf je kan zelf tomaten koken, ontvellen en pureren. Aan jou de keus, je kan het zo ambachtelijk maken als je zelf wil.
Tiktok
Omdat de lasagnesoep viral ging op onder andere TikTok heb ik daar ook een filmpje geplaatst. Die kan je hieronder bekijken. Vind je het leuk als ik vaker dit soort receptvideo’s maak? Let wel op dat het geschreven recept nu op 4 personen is gebaseerd dus hou voor het maken van dit recept de ingrediëntenlijst in dit artikel aan. Anders kun je straks het driedubbele aantal mensen voeden (of je vriezer). Ook heb ik de volgorde in het geschreven stuk iets aangepast. Ik maak recepten door te proeven en te kijken. Op gevoel dus, en dat is met recepten uitschrijven altijd nét even onhandig. Maar je kan hem ook letterlijk maken zoals op de video hoor, het is alleen misschien iets omslachtiger haha.
Ik vond de vegan mozzarella wel iets minder fotogeniek… Maar hij smaakte wel heel goed!