De moestuintjes zitten eindelijk in een grotere pot!

by Anouk

Eerlijk is eerlijk, ik vond de moestuintjes van de AH echt een hele leuke actie! Ook al was er veel gedoe over (zijn ze wel biologisch of GMO vrij en is het niet gewoon om klanten naar de winkel te lokken?) er kwamen heel veel leuke initiatieven door!
Zo gaf mijn buurman de buurt te kennen dat hij de potjes verzamelde voor het verzorgingshuis van zijn oma, ook kweekten scholieren de potjes op om ze als volwaardig volgroeide groenten aan de voedselbank te doneren, maar het leukst is het natuurlijk voor de kinderen.

Waar komt een tomaat vandaan?

Schrik je van het bovenstaande filmpje? Ik ook! De kinderen weten niet wat een tomaat is, of een aardappel. En ze weten al helemaal niet waar deze groenten vandaan komen! (Jamie’s food revolution is een echte aanrader om eens te kijken trouwens!)

Ik kom uit de Achterhoek, groeide op tussen de weilanden met koeien die nog gewoon buiten lopen. Mijn ouders hebben kippen en mijn oma had vroeger een gigantische moestuin waar we vaak mochten helpen (en dan vooral wormen zochten en die aan de kippen voerden). Daar heb ik gigantisch veel geluk mee gehad, dat besef ik me nu zeker. Ik weet dat een tomaat eerst groen is, dan rood wordt, en uit de grond komt. Dat wist ik ook als zesjarige.

De moestuinpotjes van de AH kunnen denk ik echt een verschil maken, ik heb zelf geen kinderen en ken ook niet zoveel kinderen maar ik kan me voorstellen dat als je in een stad woont, en je nooit een paprikaplant hebt gezien dat je misschien niet het niet goed kan voorstellen dat er een relatie tussen groeiende plantjes en het eten op je bord bestaat…

Overpotten

Ik ben echt een drama met planten. Af en toe koop ik een bosje bloemen voor mezelf (mag vriendlief dan ook naar kijken) maar elke plant die wij krijgen die sterft langzaam… Dan geef ik ze weer teveel water, dan te weinig. Ik heb er gewoon géén gevoel voor. Mijn vriend ook niet dus we gaven zonder echt goede communicatie samen de planten teveel of te weinig water. Op dit moment ben ik de plantenwatergever zodat we ze niet laten verdrinken.

Mijn potjes van de Appie deden het vreemd genoeg best goed! Ja ik verzoop ze bijna tot er schimmel aan de bakjes zat, maar verder zijn ze groen en sprieterig, en belangrijker nog: niet dood!

Dus vandaag, tussen alle studiewerkzaamheden door, heb ik ze overgepot (verpot?) naar grotere bakjes. Veel later dan op de gebruiksaanwijzing stond maar ik dacht dat ze misschien te zwak waren voor zo’n grote pot. (Of is dat heel dom?)

In ieder geval: mijn handjes lekker in de potgrond die mijn ouders al weken eerder voor me hadden meegenomen. Want wat moet ik in godsnaam met weet ik hoeveel kilo potgrond? Even helemaal zien mijn plantjes verpoten. Verder heb ik 1 bakje leeg gelaten, want mijn rucola eet ik denk ik gewoon even met een salade als kiemgroente. In z’n klein potje gaat dat vast niet passen…

Dus mijn tweede portie bieslook staat alweer in een nieuw bakje, die had ik bewaard voor als het allemaal niet goed zou gaan met de rest van de plantjes. Kan ik weer leuk in de gaten houden hoe het kleine plantje ontkiemd en groter groeit. Stiekem vind ik dat gewoon een heel leuk proces.

Foto’s!

 photo IMG-20150330-WA0002_zpspunuafvw.jpg

 photo IMG-20150330-WA0001_zpsj1oehchz.jpg

 photo IMG-20150330-WA0000_zpsygmh6ssf.jpg

 photo IMG-20150330-WA0007_zpsfywc3zfu.jpg
De rucola eet ik op als grote kiemgroente 😉 Een nieuw bakje voor nog meer bieslook én een bakje dat ik over had met een vleesetende plant (die waarschijnlijk niet uit gaat komen maar we zullen zien!)

 photo IMG-20150330-WA0009_zpscao57qzy.jpg

 photo IMG-20150330-WA0011_zpswgr3ngt8.jpg

 

Hoe gaat het met jullie moestuintjes?

 

 

Misschien ook iets voor jou?

5 comments

Lesley van de Langkruis 30 maart 2015 - 18:08

Jeetje wat een schokkend filmpje! Ik kijk jamie vaak maar deze had ik nog niet gezien. Dat die kinderen niet eens weten hoe de groente er uit zien jeetje dat had ik echt niet verwacht ik dacht ze gaan zeggen dat het uit de supermarkt komt ofzo haha.

Leuk dat het overpotten gelukt is, Ik heb ze niet de moestuintjes maar heb zelf een klein moestuintje die mijn vriend vorig jaar voor mij gemaakt heeft. Daar heb ik afgelopen tijd ook het een en ander weer ingezaaid 😀 Erg leuk!

Reply
Anouk Vriezen 30 maart 2015 - 18:52

Super leuk dat je zelf een moestuintje hebt! Ik zou het dolgraag willen (ondanks dat ik geen groene vingers heb) maar helaas heb ik geen tuin, of balkon of ruimte.
Ik vond het filmpje ook heel schokkend! 😮 Bizar toch?

Reply
Nadia 30 maart 2015 - 23:01

Ik dacht vandaag nog dat ik echt potjes en grond moet halen om ze te verpotten. Die van jou hangen er leuk bij!

Reply
Anouk 31 maart 2015 - 00:43

Dankjewel! Leuk dat je hetzelfde idee had, was het gelukt of ga je het binnenkort nog doen?

Reply
Jamie Oliver's food revolution - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:32

[…] durf het niet helemaal met zekerheid te zeggen. Zoals ik al eerder  schreef ben ik opgegroeid in de Achterhoek, tussen de loslopende koeien in de wei, mijn ouders […]

Reply

Geef een reactie