De illusie van het perfecte Instagram plaatje

by Anouk

Het leven van een foodblogger gaat niet over rozen. Ten eerste moet je natuurlijk heerlijk kunnen koken, zelf recepten kunnen verzinnen die er niet uit zien alsof ze al een keer gegeten zijn én je moet het allemaal mooi kunnen presenteren. Door de jaren heen heb ik een beetje ervaring opgedaan met ook vreselijke foto’s. Deze recepten ben ik langzaam weer aan het maken om ze wél mooi op de foto te kunnen zetten. Vandaag neem ik jullie mee achter de schermen bij een re-shoot die ik heb gedaan bij mijn heerlijke tomaten-groentesoep .

Welkom terug in 2014, waar ik foto’s maakte met mijn telefoon, in de winter toen het nog donker was. Zonder goed licht, maar je ziet dat er tomatensoep in het kommetje zit. De randen zijn niet schoongeveegd, op de achtergrond zie je iets (waarschijnlijk boeken) en de ondergrond loopt niet door. Toch is dit een van mijn betere bezochte recepten. Dat komt misschien omdat het recept gewoon makkelijk, snel en super lekker is. Niet om de foto. Omdat ik deze soep nog steeds vaak maak, ik een nieuwe telefoon heb met een betere camera én omdat het licht veel beter is in de zomer, heb ik een nieuwe shoot gedaan.

 

 

Zie hier mijn keuken! We zouden bijna een spel kunnen spelen genaamd: welke spullen horen niet bij de keuken? Als mijn moeder ziet dat ik dit met jullie deel gaat ze me denk ik vermoorden want het is natuurlijk not done om dit te fotograferen. Toch laat ik het zien want naast een verdwaalde aansteker (hoort bij de kaarsjes in de kamer), een pakje pleisters (had mezelf in mijn duim gesneden), koffie scrub, een powerbank en ga zo maar door.

Maar als je goed kijkt, door alle rommel heen, heb ik een stukje “werkbank” vrij gemaakt voor de foto. Eerst maakte ik foto’s van alleen het (heel kleine) bakje soep. Daarna vond ik de bijna verlepte lente ui voor meer diepte. Uiteindelijk heb ik een broodje dat we dipten in de soep gesneden en bij de soep gelegd. Zo zie je maar dat je heel weinig nodig hebt voor een mooie foto (althans, mooier dan de originele foto van het recept). Dat een keuken een complete puinhoop kan zijn, dat zie je niet op Instagram.

 photo 20170518_184938_zpsdholl7mu.jpg

 photo 20170518_184929_zpsptdljk6c.jpg

 photo 20170518_184926_zpst1uzi79p.jpg

Dit is een artikel zoals ik ze graag schrijf. Over hoe het échte leven in elkaar zit, niet alleen hoe mooi iets op de foto is.
Ik ben een uitdaging over social media aangegaan, daar kun je hier meer over lezen. Waarschijnlijk zet deze maand zonder social media me veel meer aan het denken over echt en nep.

Wat vinden jullie van het eindresultaat van deze foto? En komt zo foto’s maken jullie bekend voor?

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

Jenn 1 juni 2017 - 21:22

Leuk artikel! Helaas moet ik doorklikken naar je foto’s, ze komen niet meteen in beeld, ik word gelinkt naar photobucket. Maar misschien ligt dat aan mij hoor.

Reply
Anouk 2 juni 2017 - 11:49

Klopt het dat het nu verholpen is? Heel erg bedankt voor de reactie, fijn dat het aan hebt gegeven.

Reply

Geef een reactie