De grote smaak en gezondheidtest (AH to Go salades)

by Anouk

20140601_180334

Een tijdje geleden stonden er bij de AH to go papieren bekertjes met daarin verschillende soorten sapjes en salades. ‘Wilt u ook proeven mevrouw?’ vroeg een medewerker. Dat wilde ik wel, de salades zagen er goed uit en ze smaakten ook lekker. ‘Vind je dat niet leuk voor je blog?’ zei mijn vriend toen we weer wegliepen. Wat een goed idee! Dan review ik de nieuwste salades op smaak, gezondheid, vult het wel en geef een cijfer. Albert Heijn richt zich steeds meer op de groeiende gezondheidssector maar zijn deze salades (behalve misschien lekker) wel gezond?

Linzen groene groentesalade met een zakje tzatziki dressing

Ingrediënten: 18% gekookte linzen (linzen, water, zout) 12%komkommer, 12%sperzieboon, 11% bulgur, 11% doperwt, 10% avocado (avocado, water, zout, antioxidant (ascorbinezuur), zuurteregelaar (citroenzuur), 10% spinazie, 10% witte kaas (melk, zout, zuursel, vegetarisch stremsel) 3% bosui, 2%pompoenpit, 1% munt. 

Dressing: water, 20% yoghurt, zonnebloemolie, komkommer, knoflookpuree, olijfolie, gemodificeerd maïszetmeel, suiker, ui, weipoeder, zout, azijn, citroensapconcentraat, conserveermiddel E202, kruiden, verdikkingsmiddel (xanthaangom)

20140601_183522

Hoe ziet het eruit: De avocado is niet echt verkleurd, de kaasblokjes zijn witter dan wit en verder zien de groenten er ook echt groen uit. Ze lijken niet slap. Mijn eerste gedachte: DIT IS VEEL TE VEEL!!!

Smaak: De eerste hap is wel lekker. Maar persoonlijk vind ik niet dat er een uitgesproken smaak aan zit. Elke hap smaakt een beetje hetzelfde en de saus zit niet vol smaak. Zelf een beetje kruiden toevoegen is absoluut een pré, maar niet handig aangezien je deze salades waarschijnlijk onderweg zult eten.

Gezond? In de salade zelf zitten alleen ‘groene’ E nummers, groen betekent op mijn appje (E nummer vrij, Android) onschadelijk. Het liefst wil je natuurlijk producten zonder E nummers, maar in kant en klaar voedsel is dit snel heel lastig. Dus als je op reis bent heb je kans dat je ze bijna niet kunt vermijden. In de dressing zit 1 oranje E nummer, Xanthaangom, wat een verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator is. E202 (Kaliumsorbaat) daarentegen is roodgekleurd, het wordt o.a. ook gebruikt in medicijnen en tabaksproducten. Mijd jij oranje en rode E nummers? Dan zul je deze dressing moeten laten voor wat het is.

Vullend: Zeg dat wel! Na een paar happen zat ik eigenlijk al vol, terwijl ik dit at als avondeten en die dag te weinig had gegeten. Omdat ik het niet heel erg lekker vond zat ik ook met lange tanden te eten en na ongeveer de helft heb ik het op moeten bergen.

Kcal: 110 kcal per 100 g. Dat zijn dus 285 kcal per bakje.

Cijfer: 5 

+ Redelijk gezond

– Niet lekker genoeg om nog een keer te kopen (vond ik persoonlijk)

– Droog als je geen dressing gebruikt, en zelfs met dressing ietwat droog

Rode bietensalade

Ingrediënten: 67% rode biet, 10% geitenkaas kruimels [geitenkaas (geitenmelk, lactose, melkeiwit, zuursel, vegetarisch stremsel), antiklontermiddel (E460), zout, conserveermiddel (E202)], 6,5% zonnebloempit, 6% olijfolie, 5% honing, 2% rodewijn azijn (sulfiet), 1,5% kervel, zout, sinaasappelschil, knoflookpuree [knoflook, water, zout, voedingszuur (citroenzuur), citroenvezel], zwarte peper.

20140602_132007 (1)

Hoe ziet het eruit: Ook deze salade ziet er weer heel erg lekker uit. De zonnebloempitten springen in het oog en de geitenkaaskruimels zijn schattige mooie witte rondjes.

Smaak: Mijn eerste reactie was: ‘oeh, dit is best lekker!’ Maar na een paar happen voel ik me al wel verzadigd. Ik hou van bieten, maar ik hou er dan van dat ze ‘fris’ zijn. Dus met een lekkere yoghurt dressing bijvoorbeeld. Maar deze dressing is overheersend, zoet en vooral heel olie-achtig. Ook deze salade kreeg ik gewoon niet helemaal op, het was redelijk veel maar wilde echt graag deze salade naar mijn eigen smaak ‘pimpen’.  Helaas kan dat niet als je deze salade onderweg zou eten.

Gezond? E460 is een verdikkingsmiddel gewonnen uit hout. Mensen kunnen dit middel moeilijk verteren. Het is in ieder geval plantaardig, ik heb een update gehad dat ik E640 had genoemd in plaats van E460…  ook zit deze salade vol met lactose, wat voor mensen die lactosevrij leven of niet tegen zuivel kunnen niet handig is. Verder met de E-nummers: alles met sulfiet is in ieder geval rood, net zoals E202 (Kaliumsorbaat). Voor zover de E nummers… Verder zit er in de salade zelf, én in de dressing zout. Dus niet handig voor mensen die zoutarm leven.

Vullend: Absoluut! Maar ook een beetje smakeloos. Misschien omdat ik gek ben op mijn eigen frisse bietensalade. Misschien komt het vooral door de dressing hoor, maar persoonlijk vond ik dit niet super lekker.

Kcal: 165 per 100 g, dat zijn 330 kcal per bakje

Cijfer: 6

+ Beter dan ongezondere producten voor als je op reis bent

– Niet zo lekker (persoonlijk vind ik dat… misschien vind jij dit heerlijk)

– Er mist iets… Frisheid? Een uitje?

– Neiging om zelf kruiden bij te voegen.

Rauwkostsalade op basis van quinoa met zakje zoete muntdressing

Ingrediënten: 35% gekookte quinoa [water, 30% quinoa, zoutwatermengeling (water, zout, gemodificeerd maïszetmeel, olijfolie, 24% tomaat, 19% komkommer, 12% witte kaas, [melk (lactose, melkeiwit), zout, zuursel, vegetarisch stremsel], 6% rode ui, 3% bosui, 1% peterselie.

Dressing: raapolie, water, suiker, azijn (brandewijnazijn, natuurlijk aroma(???)) ui, 2% munt, mosterd [water, mosterdzaad (mosterd), brandewijnazijn, zout, suiker, specerijen] zout, verdikkingsmiddel (xanthaangom), zwarte peper. 

20140603_123601

Hoe ziet het eruit: In het bakje ziet het er prima uit, maar op mijn bord met dressing niet zo best eigenlijk… Vooral de dressing lijkt op, nouja vul dat zelf maar in. Maar als je op reis bent en in het bakje kijkt is het prima eigenlijk. De dressing roer je er toch doorheen. Het lijkt niet heel erg veel.

Smaak: Ik zal gewoon eerlijk zijn, deze salade vond ik echt heel erg lekker! De komkommer en tomaat waren fris, de kaas was lekker, en de dressing was lekker fris. Helemaal opgegeten en met plezier eigenlijk.

Gezond? Eerst ga ik weer even de E-nummers langs, dat valt mee. Alleen xanthaangom kan ik vinden en dat is een oranje E nummer, wat betekent dat het eventueel minder schadelijk is. (kan winderigheid en opgeblazen gevoel veroorzaken, is plantaardig en een bijproduct van suiker) Verder zie ik vooral zout wat enigszins als minder gezond gezien zou kunnen worden. Ik weet niet wat men bij de AH to Go verstaat onder aroma’s, vandaar dat ik deze dikgedrukt heb gemaakt. Ik hou niet zo van het woordje aroma’s, want wat is dat dan? Suiker? Rooksmaak? En waar en hoe wordt dat gemaakt? Verder niet veel op aan te merken.

Vullend: Absoluut, als bijvoorbeeld lunch heb je de aankomende uren geen honger meer.

Kcal: 125 per 100 g, 244 kcal per bakje

Cijfer: 8

+ Lekker!

+ Goed om als lunch te eten.

+ Gezonder dan andere opties, maar 1 oranje E nummer.

+ Genoeg en vullend maar smaakt naar meer.

– Oogt niet heel erg lekker

– Aroma’s?

Rauwkostsalade op basis van quinoa met noten en pitten met cupje soja-gember-sesam-dressing

Ingrediënten: 42% gekookte quinoa [water, 30% quinoa, zoutwatermengeling (water, zout gemodificeerd maïszetmeel, olijfolie, 15% sojaboon (soja), 15% wortel, 13%tuinerwten, 9% broccoli, 3% pompoenpitten, 2% hennepzaad, 1% koriander.

Dressing: plantaardige olie [zonnebloem, 0,5% sesam, water, 9% sojasaus, tarwe, zout, suiker, natuurlijke aroma’s (specerij, ui, azijn, limoenconcentraat, paprikapuree (geconcentreerde paprikapuree, citroensap), 1% gemberpuree (gember, water, zout, voedingszuur, conserveermiddel (E202), stabilisator( guarpitmeel, xanthaangom), knoflook, 0,3% sesamzaad, conserveermiddel (E202, E211), stabilisator (xanthaangom), pistache-amandelmix, 40%pistachenoten, 50% geroosterde amandelen [amandel, palmolie, aroma’s, stabilisator (arabische gom)). 

20140603_155011

Hoe ziet het eruit: Ziet er smakelijk uit, de pitten en dressing zitten in aparte zakjes in de salade zodat je hem zelf mooi kan maken en de noten niet zacht worden. Alles lijkt een natuurlijke kleur te hebben.

Smaak: Dit is echt mijn favoriet in smaak! Heerlijk, de noten zijn knapperig, de quinoa niet te waterig, wortels en tuinbonen smaken top. Hier kan ik wel een paar bakjes van op!

Gezond? Jeetje wat een lange lijst met  ingrediënten! Het is in ieder geval niet suikervrij. Twee keer zie ik Kaliumsorbaat (E202) ik zie het in bijna al deze producten zitten dus zie onderaan wat kaliumsorbaat is. E211 (Natriumbezoaat) veroorzaakt o.a. hyperactiviteit bij kinderen. Ook roodgekleurd. Xanthaangom (oranje) en Arabische gom (groen). Verder zit er palmolie in dit product! Iets wat ik het liefst wil vermijden, dus dat vind ik wel een hele grote domper. Verder lijkt deze salade me wel gezond.

Vullend: Ook hier kan ik wel een middagje mee door, vult goed.

Kcal: 210 kcal per 100 g, 430 kcal per bakje

Cijfer: 5

+ De lekkerste salade van al deze salades

– Waslijst aan ingrediënten en toevoegingen

– Palmolie

– Veel rode E nummers

– Ik voel me een beetje opgelicht, deze salade lijkt super gezond, smaakt het beste en blijkt kwa gezondheid, milieuvriendelijkheid juist het minst goede te zijn. De smaak is misschien zo fantastisch omdat deze salade zoveel toevoegingen heeft.

De winnaar is…

PhotoGrid_1401831555776

Rauwkostsalade op basis van quinoa met zakje zoete muntdressing

20140603_123612

Deze winnaar verdiend misschien niet de schoonheidsprijs, vooral niet omdat de dressing stiekem een beetje vies eruit ziet, maar is de gezondste en lekkerste variant. Mocht AH to Go nog iets aan de toevoegingen doen van de laatste salade (en vooral de palmolie vervangen!) dan zou ik de laatste hebben gekozen. Maar deze salade was absoluut lekker, gezonder dan een vette hap of een broodje (voor mij persoonlijk, want ik heb last van koolhydraten in combinatie met mijn bloedsuikerspiegel).

Toch wil ik zeggen dat deze salades gezonder zijn dan de meeste producten die je op het station kan halen. Relatief niet veel toevoegingen, ze vullen heel goed (dus niet na een halfuurtje weer honger), en zijn helemaal niet duur. De salades kosten tussen de 2,75 en 4,00! Als de AH to Go wil zorgen dat Palmolie en bepaalde E-nummers uit deze salades worden gehaald, wil kijken naar het zoutgehalte van sommige van deze producten dan zou ik ze een Groentje Proof keurmerk kunnen geven! Het beste is natuurlijk gewoon eten meenemen als je onderweg bent maar deze salades zijn absoluut een beter alternatief dan een broodje of erger. Voor echte gezondheidsfreaks zijn er altijd verbeterpunten maar toch een pluim voor de Appie dat ze op deze trend ingaan!

*Kaliumsorbaat, op mijn app roodgekleurd, op andere sites staat er: ongevaarlijk. Op sommige sites staat: zeer gevaarlijk. Dus of deze toevoeging nou schadelijk is of niet durf ik niet te zeggen… Er zijn teveel bronnen die elkaar tegenspreken.

Deze review was gewoon voor de fun, ik heb de salades gewoon moeten kopen en niets overlegd. Ik was gewoon benieuwd hoe gezond deze gezonde salades nou waren. Als meetlat heb ik de ingrediëntenlijsten gebruikt en de app: E nummer vrij (Android). Kijk bij het aanschaffen van producten altijd naar het etiket en toets wat jij belangrijk vindt in een maaltijd. 

Misschien ook iets voor jou?

13 comments

Lobke 5 juni 2014 - 21:29

Super leuke blog! Ik ga de winnaar zeker een keer proberen!

Reply
Sabine 22 juni 2014 - 12:48

Goed artikel!
Ik neem soms 2 van deze salades mee (de 2 onderste) en vind de laatste het lekkers maar nu na het lezen denk ik, skippen!
Helemaal gezien ik nu vreselijk op mijn gezondheid en voeding let ivm afvallen.

Kom maar op met meer van dit soort artikelen, vind het erg leerzaam en toch een reminder dat er aardig troep in je eten kan zitten. 🙂
Liefs!

Reply
Anouk Vriezen 22 juni 2014 - 13:26

Dankjewel Sabine! Mocht je nog ideeën hebben voor producten die ik kan testen laat het vooral weten. Ik hecht veel waarde aan jullie input!

Reply
Natas 22 juni 2014 - 13:11

Beetje jammer dat je E nummers negatief benadert! Alles wat je eet heeft een E nummer en niet alle E nummers zijn per definitie slecht!!

Reply
Anouk Vriezen 22 juni 2014 - 13:24

Mijn blog wordt gelezen door een heleboel mensen die allemaal met gezondheid bezig zijn op een andere manier. Sommigen zijn bezig met suikervrij, sommigen met E nummers. Zelf probeer ik rode E nummers te vermijden dus die heb ik vooral benoemd. Niet alles heeft toevoegingen hoor… Als je zonder pakjes en zakjes kookt en let op etiketten kun je een heleboel vermijden. Bedankt voor je reactie. Groetjes Anouk

Reply
Wilmke 22 juni 2014 - 13:27

Superleuke post Anouk! Ik ga ook voor salade nummer 3. Alleen zou ik sowieso de dressing weglaten vanwege de suikers. Daarbij, de dressings zijn vaak de dikmakers.. Xx

Reply
Anouk Vriezen 22 juni 2014 - 13:29

Dankjewel Wilmke! Ik laat vaak de dressings ook weg maar wilde een compleet overzicht geven van deze salades.

Reply
Roos 30 juli 2014 - 10:56

Fijn artikel! Bedankt voor je moeite 🙂

Reply
Anouk Vriezen 30 juli 2014 - 13:50

Graag gedaan! Ik vond het leuk om te doen 😉

Reply
Nizzy 15 december 2014 - 16:13

In welke volgorde van goed naar slecht zou jij ze zetten als je de dressing volledig wegneemt? 🙂

Reply
Anouk Vriezen 16 december 2014 - 16:57

Ik denk:
1. De salade met noten
2. Bietensalade
3. Avocado
4. Quinoa (de winnaar)

Daarbij heb ik gekeken naar de ingrediënten zonder de dressing en de voedingswaarde van de producten. In de salade van de winnaar zat wel wat tomaat en komkommer maar dat was het ook wel kwa groenten. In de salade met noten zitten veel gezonde producten zoals o.a. noten wortel, pompoenpitten, broccoli, en hennepzaad. Dus op die manier heb ik dit lijstje gemaakt op gezondheid zonder dressing 🙂

Reply
sonja 27 juli 2018 - 18:54

Hallo ik ben “een groentje” net begonnen met bewuster eten o.a. minder koolhydraten en suiker. Met de hitte van vandaag wil je niet te lang de keuken in en bij toeval vond ik jouw blog omdat ik op zoek was naar kant en klare quinoa….ga lekker even verder lezen

Reply
Anouk 30 juli 2018 - 17:01

Welkom Sonja! Hoop dat je op deze blog wat tips en tricks kunt opdoen.

Reply

Geef een reactie