De Curly Girl methode na 6 maanden

by Anouk

“Goh wat is je haar lang geworden”, zei een onwetende collega. Onwetend omdat hij niet had kunnen bedenken dat hij de tien minuten daaropvolgend alles hoorde over mijn nieuwe haarmethode inclusief voor- en na foto’s. Beschamend? Ja… Maar aan de andere kant ben ik gewoon ontzettend blij met hoe mijn haar de afgelopen maanden verbeterd is! Zowel als in definitie als in de gezondheid van mijn haar.

Geïnspireerd op een quote die al eeuwen over het internet zwerft maar ik niet durf te gebruiken i.v.m. copyright. Daarom heb ik hem vertaald.

Een nieuwe hobby

Oprecht kan ik zeggen dat de curly girl methode een nieuwe hobby is geworden. Het kost af en toe wat tijd, maar aan de andere kant voelt het helemaal als self-care en vind ik het oprecht leuk als ik na een wash-day een mooie bos krullen heb. Weet je nog niet wat de Curly Girl methode inhoudt? Dan is het misschien verstandig om mijn eerste artikel te lezen. Die vind je hier: De Curly Girl methode het begin.

Yes er is nog wel wat pluis, maar ik ben nu al zoooo blij met dit resultaat!

Haareigenschappen

Als newborn Curly Girl gaat het vooral om je haartype en welke routine je doet zodat jij precies weet wat voor jou haar gaat werken. Hiervoor moet je wel weten welke haareigenschappen je haar heeft. Is het dik, poreus, elastisch? Allemaal termen die horen bij deze methode. Een handige test hiervoor kun je vinden op CGproducten. Zij maakten ook onderstaande document waarin je je eigenschappen kan bepalen.

Zelf heb ik de volgende eigenschappen:
Krultype: 2C/3A
Dichtheid: medium
Porositeit: hoog
Elasticiteit: medium/hoog
Dikte/structuur: medium

Daardoor weet ik nu: ik heb veel voedende (moisture) producten nodig omdat mijn haar snel droog wordt. Ook heeft mijn haar baat bij proteïne. Door mijn krultype en elasticiteit weet ik ook dat ik best wel wat zwaardere producten kan gebruiken zonder dat mijn haar na een uur al uitzakt.

Mijn routine

Een routine begint bij je wash-day, dus de dag waarop je je haar wast. Soms was ik het een paar dagen niet, soms twee dagen achter elkaar. Het verschilt echt heel erg per keer!
Wat ik nu ongeveer doe is het volgende:

Haren wassen

 • meestal was ik met co-wash, op dagen dat mijn haar lekker voelt en ik mijn haar wel wat schoner wil maar ook wil blijven voeden.
 • Op dagen dat mijn haar wat viezer voelt gebruik ik een shampoo zonder sulfaten.
 • Op dagen dat ik veel build up heb (dus veel producten die je er niet goed kan uitwassen) gebruik ik eens in de zoveel tijd een final wash. Dit is een shampoo met sulfaten maar zonder siliconen.

Conditioner

 • Na het wassen gebruik ik conditoner. Deze knijp ik met veel water in het haar. Squish to condish noemen krullies dat. Hierdoor help je je haar het voedende van je crémespoeling op te nemen. Met conditioner in mijn haar kam ik het met een grove kam of mijn handen zodat mijn haar glad is.
 • Soms gebruik ik daarna nog een maskertje die ik een paar minuten in laat werken en dan uitspoel.
 • Ik spoel na dit alles mijn haar uit met koud water zodat de haarschubben goed sluiten.

Na het wassen

 • Als het haar nog zeiknat is knijp ik een klein beetje het meeste natte uit mijn haar en begin ik met producten aanbrengen.
 • Ik begin met een leave-in conditioner die mijn haar voed.
 • Daarna gebruik ik een curlcream die definitie aan mijn krullen geeft.
 • Vaak gebruik ik ook nog een mousse die wat hold en volume geeft
 • Als dit alles in mijn haar zit borstel ik het even goed door zodat de producten goed verspreid over mijn haar zitten. Ook knijp ik steeds in mijn haar (ik hang de hele tijd ondersteboven) zodat er al krullen vormen (clumbs).
 • Aan het einde borstel ik mijn haar met de Denman Brush voor super goede definitie en knijp ik nogmaals met mijn handen in mijn haar voor mooie krullen.
 • Daarna pak ik mijn gel en knijp ik dat nog goed in mijn haar.

Time to dry!

Na dit alles is het tijd om te drogen. Bovenstaande routine kost me niet mega veel tijd maar het drogen des te meer! Soms laat ik mijn haar drogen aan de lucht. Met al die producten in mijn haar kan dat soms wel uren duren. Omdat ik graag een beetje volume heb gebruik ik vaker mijn diffuser op de medium stand. Dit kan ook wel een een tijd duren want de lucht gaat niet hard en is niet heel warm maar hierdoor krijg je minder pluis en beschadigt je haar niet door de warmte.

Door de gel krijg je een hard laagje over je haar. Ook wel een cast genoemd. Omdat je niet met kneiterhard haar rond gaat lopen knijp je die cast eruit. Dit kan je gewoon met je handen doen, een hydrofiele doek of tshirt of met olie voor in je haar. Zelf ga ik vaak op pad met nog een cast in mijn haar omdat soms niet alles al helemaal droog is als ik mijn huis verlaat, dan knijp ik het uit met mijn handen. Het beste effect is wel als ik het met een oud tshirt doe.

Maskertjes!

Omdat ik mijn haar super goed wil voeden en verzorgen gebruik ik minimaal 1 keer in de week een masker. Dit laat ik soms de hele avond in mijn haar zitten maar ik slaap er ook wel eens mee. De volgende dag heb ik dan mijn wasdag en dan heb ik ook het idee dat mijn haar wat beter beschermd is tegen het wassen. Ook gebruik ik af en toe Olaplex n3, dit zorgt dat je haar van binnenuit herstelt. Ik gebruik dat omdat ik mijn haar in het verleden heb gebleekt en daardoor is het nu wat meer beschadigd.

De maskers die ik gebruik zijn voedend, en een keer in de twee weken gebruik ik een proteïne masker waardoor mijn haar weer lekker “bouncy” wordt. De krullen zijn dan een stuk sterker en soms heb ik mega pijpenkrullen.

En dan nog meer?

Ik probeer veel uit, zoals rijstwater over mijn haar, appelazijn, zelf lijnzaadgel maken. Het is echt een grote hobby geworden om met mijn haar bezig te zijn. Misschien dat ik in de toekomst nog meer kan delen over deze trucjes voor je haar. Zouden jullie dat leuk vinden?

Verder heb ik ook een Instagram gemaakt mijn mijn krullenvoortgang. Voor de mensen die dit leuk vinden kun je me vinden @CurlyWeasley

Producten die ik nu gebruik:

De linkjes die hierboven staan zijn van Bol.com, hier krijg ik commissie op (of je nu een borstel of een koelkast besteld) en dit gebruik ik voor Groentje Gezond. Meer info hierover vind je in mijn disclaimer.

Misschien ook iets voor jou?

6 comments

Caro 29 september 2020 - 11:47

Woow, is echt wel prachtig resultaat ! grtz Caro

Reply
Anouk 30 september 2020 - 11:07

Dankjewel Caro!

Reply
Anouk 30 september 2020 - 22:13

prachtige krullen!

Reply
Hoe overleef je een maand lang quarantaine? - Groentje Gezond 25 november 2020 - 12:21

[…] voor ik te horen kreeg dat ik in quarantaine moest had ik deze foto gemaakt… (Ja, door die Curly Girl methode maak ik soms van goede haardagen wat meer foto’s dan ik eerst […]

Reply
Even voorstellen! Een update na 9 jaar - Groentje Gezond 4 maart 2023 - 18:11

[…] mijn haar al jaren rood met henna en volg de Curly Girl […]

Reply
Wat deed 3 jaar curly girl methode voor mijn haar? - Groentje Gezond 12 juli 2023 - 16:33

[…] Kijk hier hoe mijn haar eruit zag en wat mijn routine was na een half jaar […]

Reply

Geef een reactie