De curly girl methode: het begin

by Anouk

Vandaag neem ik jullie mee op reis, de reis naar een prachtige bos krullen. “Maar Anouk”, zul je misschien denken. “Je hebt toch al krullen?” Dat klopt! Maar niet zo mooi als ik ze zou willen, in het verleden heb ik eens de curly girl methode geprobeerd, ik had precies goede producten die pasten bij mijn haar tot de shampoo en conditioner uit de handel werden gehaald. Toen ben ik meteen weer met gewone shampoo gaan wassen en uiteindelijk ook vergeten dat ik eigenlijk een methode hanteerde. De lockdown door het COVID-19 virus zorgde ervoor dat ik weer iets wilde proberen. Het was óf curly girl of mijn haar er helemaal af (ja, met een tondeuse).

In dit artikel:

 • Wat is de curly girl methode?
 • Welke producten kan je gebruiken?
 • YouTube kijktip: Curly Susie
 • Mijn Curly Girl ontdekkingstocht (eerste maand)
 • Bronnen om zelf meer te leren

Wat is de curly girl methode?

De Curly Girl methode bestaat al heel lang maar werd in 2001 geïntroduceerd door haarstylist Lorraine Massey die een boek over de methode schreef. In principe ga je op een hele andere manier voor je krullen zorgen. Kort gezegd (maar hier ga ik nog dieper op in) ga je bepaalde producten vermijden omdat ze bijvoorbeeld siliconen en/of sulfaten bevatten. Maar voor ik de diepte in ga ik kort de stappen van deze methode uitleggen. Voordat ik weer begon met Curly Girl nam ik een kijkje op deze Reddit een echte aanrader als het gaat om krultips en inspiratie! Ze hebben ook een hele beginnersgids en super veel informatie! Maar niet iedereen leest graag Engels daarom deel ik op mijn manier de informatie met jullie. Onderaan dit artikel staan veel bronnen die je als je wil nog kan raadplegen voor een volledigheid aan informatie.

Stappenplan Curly Girl methode:

Voor je begint doe je een final wash:

Reset wash/final wash. Dit is de laatste keer dat je alle troep en build-up uit je haar wast. Deze shampoo moet sulfaten bevatten voor die grondige reiniging maar géén siliconen of minerale oliën.

 1. Co-wash* je gaat je haar wassen met speciale co-wash of alleen met conditioner. Masseer dit goed in je haar en gebruik het product om oliën en viezigheid te verwijderen. Goed uitspoelen!
 2. Deep conditioner. Gebruik een diepe conditioner. Mocht je het fijn vinden kun je nu ook je haar kammen met een grove kam (dit is ongeveer de enige keer dat je je haar kamt met deze methode.) Sommige Curly Girls spoelen deze conditioner niet helemaal uit zodat ze geen leave-in hoeven te gebruiken.
 3. Stylen. Dit kan op véél verschillende manieren zolang je producten gebruikt die CG friendly producten (dus kunnen binnen deze methode) gebruikt. Je kan je haar stylen met: leave-in en/of gel of mousse. Sommige curlies gebruiken leave-in + gel, anderen alleen leave in en anderen weer leave-in met mousse. Dit moet je zelf gaan ontdekken… “Scrunch” het product in je haar. Dit doe je door ondersteboven te hangen en je haar omhoog te knijpen.
 4. Drogen kan ook op drie manieren: föhnen op lage temperatuur met een diffuser, air drying (aan de lucht drogen) of “ploppen” (daarmee gebruik je een tshirt om je haar te drogen).
 5. Bij het gebruik van producten die hard worden zoals gel moet je nadat je haar helemaal droog is de hardheid eruit scrunchen (dus weer ondersteboven hangen en knijpen tot je lokken weer zacht zijn. Dit kán je doen zonder producten maar ook met een leave-in of bepaalde olie).
 6. Verder is het slapen op een zijden kussensloop aan te raden.

* Co-wash is niet voor iedereen, dit is echt iets wat je uit moet proberen. Sommige curlies krijgen er vettig haar van of gebruiken het alleen als ze écht nog een dagje niet willen wassen. Je kan in plaats van een co-wash of naast de co-wash ook een sulfaatvrije shampoo gebruiken.

Welke producten kan je gebruiken?

Eerst is het belangrijk om te weten wat je moet vermijden voor je kan weten wat je kan gebruiken.

Bij deze methode gebruik je géén: siliconen, sulfaten, uitdrogende alcohol. Dit geldt voor alle stappen van de methode behalve de final wash.

 • Wat zijn sulfaten: ze staan op je shampoo vaak aangeduidt als Sodium lauryl sulfate (SLS). Dit is een super sterke reiniger die alle troep uit je haar spoelt. Maar ook de eigen oliën van je haar die je als krullenbol juist graag wil behouden omdat je anders droog en pluizig haar krijgt. Sulfaten zijn het enige midden die siliconen uit je haar spoelen, vandaar dat je de final wash moet doen mét sulfaten en zonder siliconen. Daardoor zorg je dat je met een schone lei begint wat betreft je haar.
 • Wat zijn siliconen: dit kan je herkennen in producten doordat ze eindigen met -cone, -conol, -siloxane. Ze worden in veel haarproducten gebruikt omdat je haar er zacht en glad wordt. Het haar ziet er gezond uit. Siliconen beschermen ook dus als je je haar met hitte bewerkt met een stijltang bijvoorbeeld beschadigt je haar minder. Het nadeel van siliconen is dat ze averechts werken op krullen die vocht nodig hebben. Het laagje dat siliconen om je haar leggen zorgt dat je haar geen vocht meer kan opnemen. Hierdoor wordt je haar steeds pluiziger en droger en het enige wat helpt om die build-up (opstapeling) van siliconen op te lossen is: shampoo met sulfaten. Maar die drogen ook uit dus geen goede combi. Om zoveel mogelijk opstapeling te voorkomen moet je dus producten kiezen zonder siliconen.
 • Wat is uitdrogende alcohol: nouja de naam zegt het al. Niet alle alcohol is slecht (volgens mij kan je best bier over je haar heen gooien, al kun je het misschien beter met mate drinken) maar er zijn bepaalde soorten alcohol die je echt moet vermijden:
 • Ethanol alcohol
 • Ethyl alcohol
 • Propanol alcohol
 • Alcohol denat.
 • Isopropyl alcohol
 • Isopropanol alcohol
 • Benzyl alcohol 

Hoe vind je goede producten?

De beste manier om te zien of producten Curly Girl friendly (dus passen binnen deze methode) zijn is om dat te checken op de website Is It CG? Op deze website kun je alle ingrediënten van producten intypen of kopiëren en staat er of ze approved (goedgekeurd) approved with caution (goedgekeurd maar wel mee oppassen) of not CG approved (niet volgens deze methode geschikt). Deze website is écht een lifesaver.

Waar vind je goede producten?

Curly Girl producten hoeven helemaal niet duur te zijn! Natuurlijk zijn er producten in elke prijsklasse maar kijk in je lokale Etos, Kruidvat, of een andere drogist. Zoek naar sulfaatvrij en hou de website Is It CG erbij om te checken.

Doe je liever online aankopen? Dan kan ik CurlyGirlFriendly.nl. Hier heb ik mijn eerste lading producten zelf gekocht (hierover meer bij mijn ontdekkingstocht). Ik heb geen connectie met deze website verder maar ik kon de snelheid, informatie op de website en ruime keuze uit (ook goedkopere) producten zeer waarderen. Wat ik top vond was dat bij alle producten de informatie staat zodat ik het nog eens kon nakijken op Is It CG? Zodat ik zeker wist dat ik startte met producten die helemaal bij de methode pasten. Vaak zul je namelijk online merken dat je de ingrediënten van producten niet kan vinden. Op deze website wel dus dat was top!

YouTube kijktip: Curly Susie

Ik ben lichtelijk verslaafd geraakt aan het YouTubekanaal van Curly Susie. Ze legt goed uit, heeft prachtig haar, en heeft heel veel soorten video’s over de Curly Girl methode. Haar motto is ongeveer: doe niet te moeilijk. Daarom deel ik graag met jullie nog even haar uitleg over deze methode maar ook een video die mijn ogen opende (hoe zij in een week haar haren doet).

Hoe Susie het doet is toch wel een soort van mijn einddoel!

Mijn Curly Girl ontdekkingstocht (eerste maand)

Wees voorbereid op een heleboel foto’s! Mijn Curly Girl zoektocht ging van start begin april. Ik fotografeerde mijn haar van verschillende kanten om hierna te experimenteren met producten die ik besteld had.

Dit was mijn haar in januari voor ik begon met de Curly Girl methode (net geverfd met henna)

Voordat ik met de methode begon heb ik mijn haar een keer opgefrist met Olaplex. Dit is echt een wondermiddeltje dat gelukkig Curly Girl approved is (het is best prijzig maar je doet er redelijk lang mee). Dit product is eigenlijk om van binnenuit je haar te herstellen als je het hebt geverfd maar is ook zeer geschikt voor het beschadigde en/of droge haar van wij krullies.

Dit zijn de producten waarmee ik aan de slag ging. (via mijn stories op Instagram)

Resultaten na 1 maand Curly Girl

Omdat elke krul weer anders is (ik heb zoveel verschillende krullen, de voorkant valt weer heel anders dan de achterkant en zelfs links en rechts verschillen) heb ik van elke hoek een foto gemaakt.

 • Foto 1 in elke slide show = voor CG
 • Foto 2 in elke slide show = na 1 week CG (styling: drogen met diffuser, alleen leave-in gebruikt)
 • Foto 3 in elke slide show = na 1 maand CG (styling: gel, drogen aan de lucht, R&B van lush om de gel zacht te maken)

Zie jij ook verschil?

Verschillend die ik zie: de krul begint meer bij mijn haarwortels. Op de laatste foto lijkt mijn haar steeds korter maar ik ben niet naar de kapper geweest, dit komt omdat het haar meer krult. Mijn haar gaat als het lang wordt vaak hangen, onderin krijg ik dan slierten die bijna niet krullen. Ook heb ik meer definitie in mijn krul. Nou ben ik zelf niet zo betrouwbaar omdat het over mij gaat (ik zie mezelf zo ongeveer elke dag in de spiegel) dus mijn vraag aan jullie: zien jullie verschil?

De eerste paar weken voelde mijn haar echt vreselijk vet! Ik heb na tweeënhalve week mijn haar met een zachte shampoobar gewassen die wel sulfaten had omdat ik veel te veel build-up in mijn haar had. Dit kan de eerste tijd komen omdat je haar moet wennen, omdat ik teveel conditioner gebruikte misschien of teveel leave-in. Het nadeel van deze methode is dat je zelf een beetje moet uitvogelen hoeveel product je kan gebruiken en welke producten voor jou werken. Co-wash lijkt bij mij niet zo goed te werken, mijn haar voelde echt ranzig aan! Nu wissel ik af met de babyshampoo die ik kocht zonder sulfaten en de co-wash. En soms was ik mijn haar alleen met water, of met appelazijn (ja dat wordt denk ik een apart hoofdstuk) of ik gebruik alleen een beetje deep conditioner.
Zoals ik al zei: dit wordt een zoektocht. Dus ik ga waarschijnlijk na een paar maanden weer een follow-up geven hoe het dan gaat. Ik zit eraan te denken om na de babyshampoo een andere sulfaatvrije shampoo te proberen want met de Everpure (is niet meer verkrijgbaar helaas) ging het meteen goed met mijn haar. Hopelijk vind ik weer mijn holy grail maar tot nu toe ben ik erg tevreden.

Nog één foto van vóór de CG methode. Ja, de kleur is amazing maar ik hoop over een paar maanden ook zo’n foto te kunnen maken met hetzelfde volume maar dan mooie gedefineerde krullen!

Vragen maar ook aanraders of tips zie ik graag in de comments verschijnen.

Bronnen om zelf meer te leren

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

De Curly Girl methode na 6 maanden - Groentje Gezond 28 september 2020 - 12:11

[…] De curly girl methode: het begin […]

Reply
Wat deed 3 jaar curly girl methode voor mijn haar? - Groentje Gezond 12 juli 2023 - 16:31

[…] maar. Al snel had ik een groepje vrouwen die ook krullen hadden en mee deden met deze methode. Ik blogde er over en het ging eigenlijk steeds beter! Wat ik […]

Reply

Geef een reactie