De body positivity tag

by Anouk

Body positivity! Daar probeer ik als health blogger vaak iets mee te doen, ondanks dat ik me soms erger aan mijn lichaam. Hoe ouder ik word, hoe dankbaarder ik ben voor mijn lichaam die me toch mooi wel weer elke dag vooruit helpt. Sterke benen, waardoor ik 50 kilometer kan fietsen of 6 uur kan lopen. Daarom vond ik het tof dat Cassandra van Momambition deze tag is begonnen. Vind het best spannend om zo open over mijn lichaam te praten, maar het is voor een goed doel. Meer positiviteit voor diversiteit van mooie en sterke lichamen!

Wat versta jij onder Body Positivity en wat betekent het voor jou?

Body positivity betekent voor mij: liefde voor je lichaam. Maar ook diversiteit tonen want niet iedereen heeft maat 36 en is 1.70m lang. We zijn allemaal verschillend en mooi op onze eigen manier en door het body positivity te noemen kunnen vrouwen die dit misschien niet durven te delen wel herkenning vinden en een positiever zelfbeeld krijgen.

Kijk eens naar een foto van jezelf, wat valt jou het eerste op? Hoe voel je je daarbij? 

Die benen! Die buik. Het eerste wat ik bij deze foto dacht was: oh nooo! Die ga ik dus NOOIT met mensen delen. Ik voelde me die dag echt goed, Marc Boland had me gevraagd of ik een photoshoot wilde doen en omdat ik graag buiten mijn comfortzone dingen doe zei ik volmondig ja! Het eerste wat me dus opvalt is mijn dikke benen en buik. Daarna zie ik pas met moeite dat ik zo’n mega dikke vette lach heb omdat ik me heerlijk voelde op dat moment.

Noem nu twee mooie dingen aan je body waar je gelukkig mee bent!

Door het hoepelen heb ik een (beetje) slanke taille, daar ben ik wel blij mee. Zodra ik stop met hoepelen zet dat weer uit dus ik blijf trouw hoepelen en daar voel ik me lekker bij.

Verder ben ik blij met mijn benen, ondanks dat ik ze te dik vind. De laatste tijd merk ik steeds meer hoe sterk ze zijn door het vele wandelen en fietsen. Dat is echt heel fijn!

Zelfacceptatie in de zomer: bikini of badpak?

Bikini! De tijd van me verhullen in mega grote zwembroeken en shirts op het zwembad is voorbij. Ik ben nog lang niet altijd blij met mezelf en mijn lichaam, maar op het strand wil ik gewoon in een leuke bikini! Daarnaast, ik ga vaak naar de sauna en ik heb echt een gemiddeld lichaam (misschien nog wat gespierder) dus ik hoef me echt niet te schamen. De tijd dat ik graag aandacht wilde van groepjes jongens is ook al sinds mijn zestiende niet meer voorgekomen dus nee, laat mij maar lekker rondlopen in bikini. Er is wel een groot verschil met rondlopen in een bikini of een foto in een bikini. Rondlopen vind ik echt geen probleem, een foto vind ik vreselijk! Zo was ik laatst op een strandje met een vriendin en ze maakte een paar foto’s van mij in bikini, nou dat vond ik echt niet leuk en deze gaan ook niet online verschijnen.

In deze outfit voel ik me mooi

Deze jurk kocht ik vorig jaar in Londen, en ik was helemaal verliefd! Het liefst wil ik nog wel meer van dat soort jurken want daarin voel ik me echt gelukkig. Leuk aan zo’n jurk is dat iedereen er gewoon goed uit ziet!

Hoe denk jij dat anderen jou zien? En hoe zie jij jezelf? Is dit in het verleden ook anders geweest? Zo ja, wat is hiervan de oorzaak?

Ik ben altijd bang dat mensen mij niet aardig vinden. Verder heb ik heel lang gewacht voordat een jongen me aan mocht raken omdat ik bang was dat hij me dan op miraculeuze manier ineens dik en vadsig zou vinden. Dus toen ik twintig pas leerde ik door een hele lieve jongen dat hij me gewoon aan wilde raken en dat daarna zijn wereldbeeld echt niet om was gegooid. Wat mij helpt om me niet dik en lelijk te voelen is mooi ondergoed! Wat? Ja, écht! Als dat nou eenmaal goed zit, dan zitten je kleren ook beter. Dan heb je geen rare vetrandjes en voel je je ’s ochtends al een beetje sexy. Gek hoe dat werkt he? Tegenwoordig doe ik veel om gezond te leven en een goed figuur te hebben. Helaas zat ik jarenlang in zo’n stressvolle situatie dat ik mezelf nog steeds te zwaar vind. Mijn lichaam lijkt bijna niet af te willen vallen hoewel ik alles toepas wat ik door de jaren heb geleerd. Maar het is MIJN lichaam, die heeft liefde, zorg en rust nodig. Uiteindelijk ga ik vast een figuur krijgen waar ik me fijn bij voel, nu moet ik het doen met wat ik heb.

Noem een overwinning van wat jouw lijf je heeft laten doen?

Een korte tijd geleden heb ik op één dag bijna 50 kilometer gefietst. Het openbaar vervoer reed slecht, ik wilde naar mijn toenmalige vriend toe (17 km) en daarna had ik een afspraak op mijn studie (+24 km) en daarna moest ik weer naar huis (+8). Nét geen 50 kilometer maar wat was ik trots! Geen pijn, geen narigheid, gewoon wat dit lichaam zomaar even aankon! En ik heb in April gelopen voor Lyme. Toen liep ik zes uur lang, zonder extreem veel voorbereiding. Voor vierdaagselopers is dat misschien een eitje, voor mij was het een overwinning!

Vind jij dat er meer size diversiteit in de media mag komen? (denk bijvoorbeeld aan curve model) en waarom?

Ja! Als puber dacht ik altijd dat ik nooit zo’n lichaam als een Victoria Secrets model zou krijgen. Nou, newsflash, dat heb ik ook nooit gekregen ook al probeerde ik een eetstoornis te ontwikkelen! Ik denk dat er steeds veel meer oog is voor diversiteit in de media, en daar ben ik blij om. Waar ik wel kritisch over ben is de term Plus size modellen. Deze vrouwen hebben vaak maat 38/40 en worden plussize genoemd terwijl het een super gemiddelde prima maat is. Gaan we “gewone” modellen dat skinny modellen noemen? Nee, gewoon modellen!

Je favoriete body positivity instagram account:
  • Celeste Barber! Zij is echt geweldig, ik moet gewoon even drie van haar geniale parodie foto’s delen want ik vind haar zo goed. Ik weet niet of het echt body positivty is of gewoon iemand die zichzelf en modellen totaal niet serieus neemt maar ze is awesome!

Je beste zelfacceptatie tip:

Kijk even terug hoe je was en hoe je nu bent. Hoe ouder je wordt, misschien een paar relaties later, een paar maatjes meer of minder, ben je gelukkig? En zo nee, heeft dat nou echt met je lichaam te maken of met je geest? Want hoe meer ik terugkijk, ook al was ik slank(er), ik was daar niet per sé gelukkiger mee dan toen ik dikker was. Uiteindelijk gaat het om meer dan uiterlijk of alleen je lichaam. De mooiste mensen kunnen van zichzelf walgen, terwijl er mensen zijn die in ons wereldbeeld misschien niet het knapste zouden worden genoemd, die veel gelukkiger zijn. Denk dat dat mijn beste tip is: geniet van de dingen die belangrijk zijn.

Oja, en zelfspot! Neem alles niet te serieus.

 

Heb je ook interesse in deze tag? Hieronder staan de vragen. Zorg ook dat je de starter van deze tag noemt (@momambition, www.momambition.nl)

 • Wat versta jij onder Body Positivity en wat betekent het voor jou?
 • Kijk eens naar een foto van jezelf, wat valt jou het eerste op? Hoe voel je je daarbij? (deel ook deze foto)
 • Noem nu twee mooie dingen aan je body waar je gelukkig mee bent!
 • Zelfacceptatie in de zomer: bikini of badpak?
 • In deze outfit voel ik me mooi
 • Hoe denk jij dat anderen jou zien? En hoe zie jij jezelf? Is dit in het verleden ook anders geweest? Zo ja, wat is hiervan de oorzaak?
 • Noem een overwinning van wat jouw lijf je heeft laten doen?
 • Vind jij dat er meer size diversiteit in de media mag komen? (denk bijvoorbeeld aan curve model) en waarom?
 • Je favoriete body positivity instagram account:
 • Je beste zelfacceptatie tip:

Misschien ook iets voor jou?

6 comments

Jenn 19 juni 2018 - 13:45

Mooi om te lezen! Ik heb hem vrijdag ook ingevuld 🙂 En ♥ dat instagramaccount!

Reply
Anouk 25 juni 2018 - 22:09

Je hebt hem echt prachtig ingevuld!

Reply
Cassandra 19 juni 2018 - 21:31

Die jurk lieverd die staat je ge-wel-dig!! En celeste is baaaaas ik zou ook wel zo’n account willen hahaha

Reply
Anouk 25 juni 2018 - 22:09

Jaaaa! Ik ook haha!

Reply
Jessica 26 juni 2018 - 14:40

Leuke tag en mooi om te lezen. Er is nog een taak voor je weg gelegd nu je al je insta foto’s hebt verwijderd…. want die staan dus nu ook niet meer in je artikelen, haha was wel benieuwd naar je foto die je had geplaatst!

Reply
Anouk 26 juni 2018 - 15:00

Oja! Ik moet nu wel artikelen na gaan pluizen inderdaad! Bedankt. Even tijd voor gaan vinden.

Reply

Geef een reactie