Rode bieten zijn heerlijk! Ik maakte ooit een salade met fetakaas bijvoorbeeld, of hou je meer van bietensoep of bietenstamppot? Maar nu heb ik een recept voor een heerlijke bietburger.

Soms ben ik een beetje laat met ideeën. Vorig jaar waren mijn broertje en mijn beste vriendelijk namelijk helemaal verliefd op bietenburgers die ze op de Gezondheidsbeurs hadden gevonden. Ze zijn o.a. in de supermarkt te koop. Ook zag ik wel eens recepten voorbij komen, maar ik had nooit gedacht dat ik ze zelf zou gaan maken.

Tot gisteren, ik had nog 400 gram (ongeveer) rode bieten en ik wilde iets nieuws proberen. Sinds kort heb ik een keukenmachine, dus dan zijn bietburgers ineens een stuk interessanter om te maken!

Let op, dit recept kun je ook gewoon zonder keukenmachine maken, dan rasp je gewoon de bietjes en snij je de ui en knoflook klein.

Bietburgers!

20160501_201800_zps6q8hyrph

Ingrediënten (voor ongeveer 8 burgers)

400 gr rode bieten (gekookt)

150/200 gr havermout

1 ui

3 teentjes knoflook

Italiaanse kruiden (potje) óf verse kruiden zoals basilicum, oregano etc.

peper en zout

2 eieren

Bereiding

Zonder keukenmachine: Snij de ui, de knoflook en de rode bieten klein. Je kunt hiervoor ook een rasp gebruiken zolang alles maar heel fijn is gemaakt.

Met keukenmachine: doe alles (wel even de schil van de ui en de knoflook halen) in de keukenmachine en laat deze draaien tot het een fijn mengsel is.

Meng het ei en de havermout door het mengsel en zet ongeveer een halfuurtje in de koelkast. Bij mij bleef het heel lang te plakkerig en nat dus bleef ik maar havermout toevoegen.

Maak met je handen balletjes van het mengsel en druk deze plat. Voilà! Hamburgers!

Bak de burgers in de pan en serveer op een broodje.

Tip! Zure room, komkommer en tomaat brengt de smaak van de burgers goed in balans. Ik vond het een goede aanvulling in ieder geval. Het zou ook lekker zijn met guacamole, of voeg nog mais aan het burgerbeslag toe.

Tip 2: Hou je van een beetje krokant? Doe een beetje havermout op een bordje en druk de hamburger even over de havermout. Hierdoor krijg je een krokant laagje. Nadeel is wel dat het sneller aanbrandt dus je moet goed opletten en op laag vuur bakken.

Eet smakelijk!

20160501_201704_zpsbpm000yi
Heerlijk op een pompoenpitbroodje

bietburger
Of toch liever een meergranenbol?

20160501_201646_zps36uitte9

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

Misschien ook iets voor jou?

4 comments

Kim 2 mei 2016 - 09:13

Waaah Anouk dit is gewoon perfectie! Echt wat ziet dit er heerlijk uit!

Reply
Jenn 3 mei 2016 - 10:05

Klinkt goed! Ik hou wel van bieten, maar het is nog nooit in me opgekomen om er een burger van te maken.

Reply
Elke 19 mei 2016 - 10:02

Hey,
het receptje ziet er heerlijk uit!
Kan je de burgers ook invriezen en ze nadien bakken als je er over hebt?

Reply
Anouk 20 mei 2016 - 13:53

Ik heb ze wel ingevroren, heb ze nog niet weer opgebakken maar ik denk dat het prima kan als je ze in ieder geval even laat ontdooien voor je ze bakt 😉

Reply

Geef een reactie