De 6 fasen van het afvallen

by Anouk

Je bent er hé-le-maal klaar mee. Al meerdere jaren ben je op dieet, afvallen gaat dan goed. Maar zodra je weer ‘gewoon’ gaat eten, gaat het mis! De verloren kilo’s komen weer terug, vaak met wat vervelende vriendjes.

Herkenbaar?

Vorig jaar in de zomer zag ik er zo uit:

Niet de meest charmante foto, niet de beste houding en het toppunt van een ongezonde levensstijl... (ondanks dat ik dat probeerde te verbloemen met een flesje water ;) )

Niet de meest charmante foto, niet de beste houding en het toppunt van een ongezonde levensstijl… Ondanks dat ik dat probeerde te verbloemen met een flesje water 😉

Ik woog 85 kilo, paste maat 44, at en dronk zeer ongezond, hoewel ik toen absoluut niet leek te snappen waar die kilo’s vandaan kwamen. Ik had eigenlijk een beetje geaccepteerd dat het nooit beter zou worden. Meer daarover kun je lezen in mijn artikel: ‘Later word jij dik!’

Volgens mij zijn er zes fasen in het afval-proces:

Fase 1: Ontkenning

Je vind het wel best zo, of misschien ben je ontevreden maar denk je ‘dat er toch niets aan te doen is’. Soms maak je je druk. maar over het algemeen let je niet beter op dan voorheen. Af en toe snap je niet waar de kilo’s vandaan zijn gekomen.

Fase 2: Eye-opener

Je krijgt een eye-opener. Misschien is dat een cijfer op de weegschaal, een foto van jezelf of je gezondheid. Opeens denk je:

NU MOET ER IETS GEBEUREN!

Mijn eye-opener was vorig jaar september.

Mijn eye-opener was vorig jaar september.

 

Deze fase is fundamenteel voor de rest van het proces. Je weet immers dat het echt niet zo door kan gaan.

Fase 3: Onderzoek

Maar hoe val je nou af? Advertenties en diëten pronken vaak met titels als: ’10 kilo kwijt in 4 weken’ of ‘Val af zonder te sporten’. Dat kan allemaal wel, crahsdiëten zijn er genoeg, maar binnen een paar weken ben je waarschijnlijk weer terug bij af. Teleurgesteld dat het dieet niet is gelukt.

Kijk goed wat het beste bij jou past. Is dat misschien koolhydraten minderen, meer sporten, meer groenten en fruit eten?

 

Zelf hanteer ik de 80/20 regel. Dit betekent: voor 80 procent eet ik super gezond (vooral veel groenten, volle eerlijke producten, en ik mijd lege producten met geen voedingswaarde en koolhydraten). De overige 20 procent betekent dat ik mezelf af en toe iets gun dat minder gezond is.

Ben jij gek op chocola? Gun jezelf dan af en toe een blokje (geen reep!). Eet je liever chips? Neem dan een bakje van 25 gram, of schaf kleine zakjes aan. Zo geniet je van jouw eigen ‘guilty pleasures’ maar hou je de controle.

Ik hou heel erg veel van boterhammen met pindakaas! Daarom mag ik van mezelf heel af en toe een boterham. Achteraf heb ik vaak spijt, want mijn buik zet er zo van op dat ik vier maanden zwanger lijk. Maar ik vind het zo lekker dat ik dat heeeeeel af en toe, als mijn vriend brood heeft gehaald, ik mezelf trakteer. Zo hou ik het vol. (En af en toe neem ik iets anders lekkers zoals een cocktail of een ander broodje).

Verdiep je in gezonde voeding. Dit kun je doen door boeken te lezen (zoals de Voedselzandloper), blogs te volgen (zoals deze 😉 ), of je aan te melden bij een van de vele Facebookgroepen over gezondheid. Daar vind je allemaal handige tips en in het begin is het gewoon even zoeken.

Fase 4: Mindset

Je gaat echt voor een verandering van lichaam en geest. Dit klinkt zweveriger dan het is. Na twee weken word je nieuwe voedingspatroon een levensstijl. Je leert dan namelijk een nieuwe gewoonte aan. Ga lekker sporten of wandelen, blijf jezelf af en toe iets lekkers gunnen en geniet van lekker gezond eten! Ook zul je gemotiveerd raken door de resultaten. Soms niet meteen zichtbare zoals het verlies van kilo’s, maar onzichtbare zoals: meer energie, een mooiere huid of een fitter en voldaner gevoel. Deze fase is fijn want je bent daadwerkelijk op de goede weg. Snel zul je de effecten van een gezonde levensstijl merken!

Fase 5: Terugval

Vooral een fase waar emotie-eters mee te maken hebben, maar ook gezelligheids-eters. Soms heb je moeilijke periodes die je het liefst vult met ‘fout voedsel’.

Persoonlijk voorbeeld:
Eind februari werd ik geopereerd aan mijn galblaas. Al jaren had ik pijnaanvallen en uiteindelijk bleek ik een galsteen van 2,5 centimeter te hebben. AU! De operatie ging goed maar het herstel viel me tegen. Het duurde zeker drie maanden voordat ik me weer een beetje mezelf voelde. Ondertussen werd op mijn werk mijn contract zo verlaagd dat ik me werkloos voelde, liep mijn relatie niet zo goed en had ik veel van school gemist.

Wat doe ik dan? Eten en weer beginnen met roken. Super stom! Een tijd (en 5 kilo) later kreeg ik weer een beetje grip op mezelf. Ondertussen door gewoon weer gezond te eten, zijn die kilo’s er weer af. Gewoon door mezelf weer op orde te krijgen. Dit duurde gewoon even. Het kan iedereen overkomen, zolang je op een gegeven moment wel weer op jezelf gaat letten.

Fase 6: Vasthouden aan je nieuwe levensstijl

Zoals ik wel vaker heb geschreven ben ik er van overtuigd dat:

Als je gezond leeft, je lichaam in evenwicht komt. Dit betekent dat je uiteindelijk het gewicht krijgt dat bij jouw lichaam past. Gewoon door je gezonde verstand te gebruiken! Goed eten (en genoeg), bewegen en positief blijven zijn de antwoorden. En geloof me, als ik het kan, kan jij het hoogstwaarschijnlijk ook!

Afvallen is een lange weg geweest voor mij, maar gezond leven geeft me zo veel meer!

Afvallen is een lange weg geweest voor mij, maar gezond leven geeft me zo veel meer!

Voor meer informatie of gezonde recepten kun je altijd rondneuzen op deze blog of op de Facebookpagina. Je mag me ook altijd vragen stellen. Via de contactpagina kun je zien hoe.

 

Wat zijn jouw ervaringen met afvallen en vond je dit artikel nuttig?

Misschien ook iets voor jou?

5 comments

Femke 3 juli 2014 - 09:24

Wauw, wat zie jij er in 2014 goed uit! Knap dat je zo goed bent afgevallen, mij ontbreekt het immer aan discipline…

Reply
Nizzy 3 juli 2014 - 11:25

Wat goed dat je zo bent afgevallen! Al is er met die 2012 foto absoluut niks mis, toch zie je dat je op de 2014 foto een stuk beter in je vel zit!

Reply
Anouk Vriezen 4 juli 2014 - 10:26

Dankjewel Nizzy! Ik had in 2012 wel echt overgewicht, en zat inderdaad minder goed in mijn vel. Maar nu voel ik me gelukkig steeds beter.

Reply
Sjron 16 september 2014 - 21:44

Hellow 🙂 wat een leuke blog dat je hebt gemaakt! Ik herken er echt veel van mezelf in. Was het op een dag ook zo beu, heb toen een dietiste gezocht en gecontacteerd, de 1ste maal woog ik 78 kilo, ging een tijdje goed met lijnen, toen terug bergaf met ‘mezelf’, lag in de knoop enz.. Heb toen jojo gedaan, zat ik plots aan net geen 89 kg 🙁 toen was de maat echt vol, mij herpakt en van 86,5kg naar 75/76kg nu. Streefdoel is 67kg, liefst 65kg. Ben sinds 10/07/2014 gestopt met roken mits behulp van boeken zoals Nederland stopt en Allen Carr in combinatie met Champix. en sinds 2 weken begonnen met Start to Run. Was het echt beu, dat uitstellen en maar een reden/excuus om het niet te doen. Bedankt voor de leuke tips en herkenbare situaties, fijn om te weten dat ik niet alleen ben. Soms is het echt storm in mn hoofd en afschrijven helpt mij ook om te organiseren/plannen/ mooi gerangschikt in mn hoofd zodat ik terug rust vindt. Doe zo verder 😉 ik kom gerust nog een kijkje nemen

Reply
Anouk Vriezen 17 september 2014 - 14:50

Bedankt voor je reactie. Het is fijn dat het herkenbaar is want het betekent dat we elkaar kunnen steunen en dat er iets aan te doen is. Ik lees in ieder geval dat je goed bezig bent dus ga zo door! Hopelijk kan Groentje Gezond je met je doel helpen. Liefs Anouk

Reply

Geef een reactie