Dag 1: € 4,69

by Anouk

Hoe gaat deze maand er eigenlijk uitzien op Groentje Gezond? Elke dag probeer ik een blog te plaatsen met het volgende:

Wat viel op? Wat ging goed en wat waren de moeilijkheden

Wat heb ik gegeten en gedronken (met recepten!)

Aan het einde van de week maak ik een overzicht met een weekmenu wat voor iedereen makkelijk te volgen is. Alles wat ik koop hou ik bij en zet ik hier neer. (Met uitzondering van producten die ik al in huis heb) Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat mijn dag onder de vijf euro gekost heeft. Soms geef ik de ene dag 3 en de andere dag 7 euro uit, dan gaat het erom dat ik er a) of meerdere dagen van kan eten, b) ik een goede deal heb gezien, c) ik voor meerdere dagen producten heb gekocht.

Laten bij beginnen bij dag 1

Wat viel op? Wat ging goed en wat waren de moeilijkheden

Mijn boodschappenlijstje van 1 April

Witte bonen in een pot       € 0,95

Studentenhaver                    € 2,10

Avocado                                 € 0,89

Bosui                                      € 0,75

                                                    _____ +

Totaal                                     € 4,69

Ga nooit naar de supermarkt/toko of markt met honger! Dat is een goede tip. Dat was eigenlijk ook de reden dat ik studentenhaver had gekocht (ook om morgen bij mijn ontbijt te eten) maar ook omdat ik er ‘gewoon zin in had’. Wees gerust ik heb er niet van gegeten, maar de verleiding was groot. De avocado was redelijk goedkoop vond ik, al kan het denk ik nog goedkoper. Hij is ook nog niet rijp dus ik bewaar hem voor een andere dag deze week. De bosui is voor morgen in een omelet, dus eigenlijk had ik alleen de witte bonen nodig. (Recept staat onderaan)

Ik ging naar de Turkse supermarkt tegenover mijn werk, omdat ik in mijn hoofd had dat noten daar goedkoper zouden zijn. Dit viel me een beetje tegen. Ik betaalde € 2,10 voor een zak studentenhaver terwijl die zak waarschijnlijk voor het grootste gedeelte uit rozijnen bestaat. Maar ik ben onder mijn budget gebleven dus dat scheelt. In het supermarktje zag ik wel een heleboel onbekende producten, die normaal gesproken in mijn boodschappenmandje zouden gaan zodat ik ze zou kunnen ontdekken. Maar omdat ik op budget ben, heb ik ze laten liggen. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant vond ik het ook wel standvastig van me. Plus ik had zin in mijn avondeten dus ik vond dat ik niets van deze boodschappen kon schrappen.

Wat eten we?

Brunch

 photo IMG_20140401_131803-1-Copy-Copy_zps58a3aa6f.jpg

Dit heerlijke ontbijtje, nou eigenlijk een brunch omdat ik uit kon slapen, bestaat uit havermout, sojamelk, rood fruit en Goij bessen. (De Goij bessen waren heel goedkoop bij de Action, net als meerdere soorten superfood zoals chiazaad en hennepzaad) ik nam twee kommen zodat ik een goede start had. Op zoek naar ideeën om je havermout op te leuken? Hier vind je drie variaties.

Tussendoor

Als tussendoortje at ik een banaan en een mandarijn die ik nog had liggen.

Avondeten

witte bonen in tomatensaus

Uiteindelijk thuisgekomen had ik natuurlijk gigantische honger. Daarom had ik gepland om iets lekkers, gezonds, maar ook vullend te koken. Het is super simpel om zelf witte bonen in tomatensaus te maken dus hierbij mijn avondeten:

Recept

Witte bonen in tomatensaus

Voor +/- 4 personen

Lunch, diner, hoofdgerecht, bijgerecht

Ingrediënten

400 gram witte bonen

5 trostomaten

1 ui

2 teentjes knoflook

Kruiden naar eigen smaak (zout, peper)

Olie/boter

Bereiding

Laat je pan heet worden met een klontje boter of een scheutje olie. Snijdt de ui en de knoflook fijn en fruit ze in de pan. Ze hoeven niet heel netjes of heel klein gesneden te worden aangezien we straks nog met de staafmixer (of blender als je die hebt) aan de slag gaan.

Terwijl de ui en knoflook langzaam glazig worden kun je alvast de tomaten snijden. Je kan ze ontvellen maar het is niet noodzakelijk. Doe de stukjes tomaat in de pan en laat ze met de deksel op de pan een minuut of tien gaarkoken.

Deze keer heb ik bonen uit een potje gekocht, omdat ik honger had en geen tijd had om ze laten weken. Goedkoper is het om gedroogde bonen te kopen en ze een avond voor je ze gaat gebruiken in de week te zetten. Wel spoel ik deze bonen altijd even af omdat er vaak toegevoegd zout in zit.

Als de tomaten helemaal zacht zijn en lekker pruttelen kun je het mengsel met de staafmixer tot een gladde saus mixen, of de saus even in de blender doen. Kruid de saus zoals jij wil. Persoonlijk heb ik een klein snufje zout, cayennepeper en donkere peper gebruikt.

Dit gerecht is lekker om als/met een salade te eten, met een gebakken eitje. Maar ook als bijgerecht met aardappelen of rijst.

Klaar is je gerecht!

Kostenplaatje

Uitgegeven vandaag         € 4,69

Uitgegeven totaal              € 4,69

Geld over deze week         € 25,31

Geld tot 1 mei                     € 145,31

Wil je niet wachten op mijn nieuwste blog en ben je benieuwd wat ik eet? Ik plaats elke dag een of meerdere foto’s op Instagram om jullie op de hoogte te houden.

Misschien ook iets voor jou?

3 comments

Groentje Gezonds eerste weekmenu! Budget style | Groentje Gezond 6 april 2014 - 08:34

[…] hier voor het […]

Reply
Dag 10 Ziek zijn werkt ook besparend | Groentje Gezond 11 april 2014 - 08:49

[…] daarom heb ik vooral mijn diepvries leeggehaald met ingevroren kip Tandoori, havermout en witte bonen in tomatensaus. Een krop sla gaat langer mee dan ik had verwacht en het enige wat ik eigenlijk heb gekocht waren […]

Reply
Dag 10 Ziek zijn werkt ook besparend - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:55

[…] daarom heb ik vooral mijn diepvries leeggehaald met ingevroren kip Tandoori, havermout en witte bonen in tomatensaus. Een krop sla gaat langer mee dan ik had verwacht en het enige wat ik eigenlijk heb gekocht waren […]

Reply

Geef een reactie