Dadelbonbons

by Anouk

Een tijdje geleden had een collega een soort truffels of bonbons gemaakt voor haar verjaardag om aan ons uit te delen. Dadelbonbons, zei ze terwijl ze de lekkernijen nog even door cacaopoeder rolde. “Mmmmm dat ziet er lekker uit!” riep ik uit. Ik hou wel van zulke bijzondere traktaties. Maar toen ik hoorde dat er pindakaas in zat knapte ik af. Begrijp me niet verkeerd ik hou van een lekkere boterham met pindakaas, maar op de een of andere manier vind ik het niet lekker in zoete recepten. Ik ging dus op zoek naar een eigen recept voor dadelbonbons en ik kwam terecht op de website van Yogi & Yousef waar verse dadels maar ook gevulde dadels worden verkocht. Ik zocht allemaal recepten op waarbij de meeste dadelbonbons (of blissballs) met kokos of alleen maar noten werden gemaakt. Daarom besloot ik zelf maar iets te verzinnen en dit is (al zeg ik het zelf) heel goed gelukt!

Dit artikel is in Samenwerking met Yogi & Yousef, 100% natural dates

Dadelbonbons

Print dit recept
Porties: 10 tot 15 bonbons Voorbereiding: Tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Ingrediënten

  • 150 gramverse dadels
  • 1 halve banaan
  • granola mix
  • 70% pure chocolade
  • cacaopoeder
  • toppings (zoals gevriesdroogde frambozen, noten of cacaopoeder)

Bereiding

De beste tip is om verse dadels te gebruiken (zoals deze extra zachte dadels). Minder verse dadels zijn vaak wat harder en dan heb je een sterke keukenmachine nodig om ze fijn te maken (eventueel kan je minder verse dadels 40 minuten in lauw water weken).

Doe de dadels samen met een halve banaan in een keukenmachine en maal ze fijn. Je kan eventueel ook een staafmixer gebruiken of nog sneller: een dadelpasta. Voeg daarna een eetlepel cacao en twee eetlepels granola toe. Dit kan zelfgemaakte granola zijn of granola uit een pak.  Meng dit met een lepel door elkaar. 

Tip: voeg een klein snufje zout toe om de smaak tot leven te laten komen. Eventueel kun je ook een theelepel kaneelpoeder of vanille extract toevoegen.

Zet de vulling die je net gemaakt heb een halfuurtje in de koelkast of vriezer om het mengsel minder plakkerig te laten worden zodat je er straks kleine balletjes van kan draaien. 

Als het mengsel goed is afgekoeld kun je kleine bolletjes draaien en deze op bakpapier op een bord leggen. Als de balletjes na het draaien heel plakkerig zijn (je handen zijn vaak warm waardoor het weer gaat plakken), kun je er ook voor kiezen om de bonbonnetjes terug in de koelkast te zetten.

Nu smelt je de pure chocolade au bain marie (je zet een pannetje op het vuur, zet daar een schaaltje in en in dat schaaltje doe je stukjes chocola. Het is even inschatten hoeveel je daarvoor nodig hebt dus het beste kun je beginnen met een halve reep en eventueel meer smelten naarmate je de bonbons gaat dippen. Zorg dat het water niet kookt!) 

Ook kun je de toppings nu voorbereiden. Zelf heb ik gevriesdroogde frambozen, hazelnoten, amandelen, walnoten en cacaopoeder gebruikt. 

Nu kun je eerst het bolletje door de chocolade heen halen, ze eventjes iets laten afkoelen/ of meteen ze daarna door de toppings halen. Je kan ook ervoor kiezen om de toppings alleen erop te strooien zodat het echte bonbonnetjes lijken.

Zorg dat je de bonbons koel bewaard, ik had zo'n 14 bonbons kunnen maken van deze hoeveelheid. 

Bewaar de bonbons in de koelkast. 

Eet smakelijk! 

Extra

Bij het dopen van de balletjes in de chocolade heb ik fonduevorkjes gebruikt. Ik zette de bonbonnetjes in een glas in de koelkast om ze goed uit te laten harden. Toen ze bijna hard waren heb ik de toppings op de bonbons gedaan. Je kan ook de balletjes gewoon door de toppings rollen maar beware: dat kan een beetje rommelig worden.

Zijn deze bonbons gezond?

Misschien denk je nu: “Jeetje Anouk, bonbons op een gezondheidsblog? Hoe bedenk je het?”

Deze bonbons zijn absolute traktaties die zo nu en dan best passen binnen een evenwichtige gezonde voeding. Daarnaast zijn dadels niet alleen suikerbommetjes, het zijn snoepjes uit de natuur met veel vezels. Ook bevatten dadels magnesium wat goed is voor je spieren en het verwerken van prikkels. Kalium, wat je vochtbalans en bloeddruk ten goede komt en ook vitamine B (B1, B2, B3, B4, B5, B6 en B11).

Dadels eten heeft veel voordelen, vooral met een beetje pure chocola waar nog extra magnesium in zit. Goed voor sporters of hoogsensitieve personen die een extra handje kunnen gebruiken als het gaat om prikkelverwerking. Je kunt prima een of twee bonbonnetjes (of losse dadels) per dag eten. Eet alleen geen grote porties dit kan laxerend werken. Maar met mate is dit zeker een lekkere verantwoorde snack die je net als mijn collega zo op je werk of bij visite kan trakteren. (of gewoon lekker zelf van snoepen mag ook gewoon).

Dit artikel is gesponsord door Yogi & Yousef die me niet alleen met hun dadels maar ook met hun interessante verhaal hebben geïnspireerd om wat meer buiten mijn comfortzone iets lekkers te maken.

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie