Curly girl methode

by Anouk

 

Let op: deze methode is vooral geschikt voor mensen met krullen. Maar als je een jeukende hoofdhuid hebt, last van schilfers, of eens wat anders wil proberen om je haar te verzorgen lees dan vooral verder! De curly girl methode kan ook toegepast worden op andere types haar.

Vandaag eens even helemaal iets anders. Geen gezonde gerechten, geen sportactiviteiten. Nee hoe krijg je gezond en mooi haar. En voor mensen met krullen: Hoe krijg je échte krullen met maar 3 producten.

Een vogelnest vol pluis

Vroeger had ik mooi lang glanzend haar. Het was dik, levendig en… Stijl! In mijn pubertijd kreeg ik ineens slag in mijn haar, en dat werden krullen. Maar stom genoeg ging ik vanaf mijn dertiende mijn haar verven. Van zwart naar blond, van blond naar rood, van rood naar bruin, van bruin weer naar blond. Na tien jaar verven was mijn haar uitgeput. Vaak had ik alleen nog een bos pluis. Soms zat het zelfs plat op mijn hoofd! Dus sinds ongeveer een jaar verf ik mijn haar niet meer. Ik ging dure producten kopen, speciaal voor krullen. Het resultaat was vooral pluizig zwaar haar zonder enige krul~!

Curly Girl methode

Ik kwam in gesprek met een vrouw die gespecialiseerd was in krullend haar. Vooral bij mensen met een afro kapsel, maar ‘europese krullen’ kon ze ook goed over oordelen, zei ze.
Ze was zo enthousiast over krullen aan het praten dat ik haar vroeg of ik ook een afrokapsel zou kunnen krijgen. ‘Natuurlijk!’ zei ze. Ik bleek maar drie producten nodig te hebben en binnen een week zou ik al verschil kunnen zien. Ze noemde het de Curly Girl methode.

Hoe pas ik de Curly Girl methode toe? 

1. Was je haar met een huidvriendelijke zeep

Waarom? Omdat in vrijwel alle shampoo’s sulfaten zitten. Sulfaten zijn de ‘killers’ van krullen. Was je haar voor je met deze methode begint nog een allerlaatste keer met je vertrouwde shampoo en daarna niet meer. Gebruik in plaats van shampoo sulfaatvrije shampoo, of een blok zeep. De kapster zei dat je haar hetzelfde werkt als je huid en daarom heb ik Neutral zeep gekocht. Helemaal niet duur (dat was een beetje de reden). Maar mijn haar voelt na het wassen wel een beetje gek. Niet zo zacht als met shampoo maar wel schoon. Mocht je liever geen zeep gaan gebruiken zijn er ook meerdere soorten sulfaatvrije shampoo’s te koop. Een voorbeeld is de lijn van L’oreal EverPure. Groot op de fles staat NO SULFATES. (Hier heb ik wel de rest van de producten van) Probeer niet meer dan één keer per week je haar te wassen.

2. Gebruik een conditioner onder de douche

Kies een voedende conditioner zonder sulfaten of siliconen (en als je kan vinden zonder parfum) en gebruik deze onder de douche zo vaak je wil. Terwijl de conditioner in je haar trekt kun je het doorkammen met een grove kam of als je die niet hebt een grove borstel. Het idee is dat je je haar het minst beschadigt als je je haar kamt met de conditioner. Probeer verder je haar niet te kammen of te borstelen. Ik gebruik wederom de conditioner van L’Oreal.

3. Laat je haar drogen in de lucht

Oké misschien wordt het een natte boel als je je haar zo moet laten drogen. Zelf gebruik ik een oud t-shirt of een blouse om mijn haar in te drogen. Ik wikkel het strak om mijn hoofd. Ik weet niet meer de reden waarom ik geen handdoek meer moest gebruiken, maar op aanraden van de kapster doe ik het nu zo.

4. Gebruik een leave-in conditioner.

Gebruik een leave-in conditioner zonder siliconen. Hier heb ik een lijst gevonden met producten zonder sulfaten en siliconen. Dit is tot nu toe het enige wat ik nog in mijn haar smeer. Om mooie krullen te krijgen moet je zoals ik al zei zorgen dat je haar zelf opdroogt. Terwijl het nog nat is doe je de leave-in conditioner in je haar en ga je op de kop hangen. Pak je haar bij de punten en knijp ze naar boven. Misschien zijn sommigen van jullie bekend met wax in je haar knijpen (niet meer gebruiken!) zo moet je het een beetje zien.

5. Gebruik geen andere producten meer!

Volgens het internet kun je gel gebruiken zonder siliconen waardoor je haar er nog mooier uit gaat zien. Volgens de kapster die ik heb gesproken hoeft dit helemaal niet. Je haar wordt na een tijd mooi genoeg van zichzelf zolang je het maar goed verzorgd. Als je al een product gebruikt gebruik dan vooral geen producten met siliconen, dit is moeilijk zonder sulfaten uit te wassen namelijk.

6. Kussensloop

Nog een tip die ik kreeg, gebruik een satijnen kussensloop. Of leg een doek op je kussen. Katoen zorgt er (geen idee waarom) voor dat je krullen helemaal in de war komen te zitten. Toevallig heb ik een satijnen kussensloop en ik merk gewoon het verschil! Ik hoef mijn haar alleen een klein beetje nat te sprayen ’s ochtends en weer in model te knijpen. Soms gebruik ik nog een beetje conditioner.

7. Geef het tijd

Het duurde maar een week en ik zag al zichtbaar verschil. Maar mijn haar is nog steeds een beetje pluizig. Ik ga binnenkort mijn haar even goed laten knippen. Dit doe ik niet vaak maar ik denk dat dit al een boel zal schelen. Verder denk ik dat mijn haar vooral moet wennen, maar ineens heb ik weer écht krullen in plaats van een vogelnest van pluis. Ik krijg echte pijpenkrullen, iets wat ik nooit had verwacht. Als mijn verf helemaal is uitgegroeid en ik deze methode vol hou (wat helemaal niet moeilijk is) dan denk ik dat ik echt mooi haar kan hebben.

Foto’s! 

Ik kon het niet laten om wat foto’s te maken

 

Echte krullen!

 

Voor en na

 

Heel happy met mijn ‘nieuwe’ haar!

Extra info
Er staat zoveel informatie online over de Curly Girl methode. Er is zelfs een hele Wikihow. Maar ik gebruik de methode vooral zoals de kapster het me heeft verteld. Sommige methodes betekenen dat je je haren nooit meer mag wassen en alleen nog conditioner mag gebruiken. Zelf doe ik dit niet.

Bovenstaande producten zijn producten zonder sulfaten. (update 11-04-2017) Meer weten over affiliate links? Klik dan even hier. Kun je de Bol.com link niet zien? Zet dan (tijdelijk) je Adblocker uit voor Groentje Gezond.

Misschien ook iets voor jou?

7 comments

Update over mij, stress, liefdesverdriet en een zonnige toekomst - Groentje Gezond 7 juni 2016 - 21:11

[…] was mijn haar nog steeds via de curly girl methode en merk echt dat het steeds gezonder wordt. Natuurlijk is verven niet ideaal als je gezond […]

Reply
De Nationale GezondheidsBeurs 2016 - Groentje Gezond 7 juni 2016 - 21:28

[…] van de dag liepen we langs een elektrische stijlborstel waar ik heel sceptisch over was. Ik bedoel, ik heb harstikke leuke krullen, maar af en toe wil je gewoon wat anders toch? Ik zag wel eens filmpjes op Facebook over deze […]

Reply
Zelf een haarmasker maken - Groentje Gezond 8 juni 2016 - 12:43

[…] Zoals jullie misschien al weten was ik mijn haar niet heel vaak, en dan alleen met sulfaatvrije shampoo of zelfs zeep. Benieuwd hoe je mooie krullen of fijn vol haar krijgt? Lees dan mijn artikel over de curly girl methode. […]

Reply
Mariel 18 juli 2016 - 10:14

Hoi,

Wat mij verbaasd is dat je de leave-in conditioner van loreal Pure lijn gebruikt, daar zitten toch ook siliconen in?
Een van de weinige leave-in conditioners die zonder siliconen is (die ik heb gevonden) is Definingcream van La Biosthetique

groetjes Mariel

Reply
Anouk 3 augustus 2016 - 17:48

Wat een goede tip!

Reply
Kinky krullen met een hot oil treatment van Lush - Groentje Gezond 12 april 2017 - 07:36

[…] meteen met alcohol begint. Daarnaast zitten er sulfaten in dit blok, wat dus echt niet goed voor krullen is. De alcohol is nodig om het blok aan elkaar te laten zitten tot je er een papje van maakt, heb ik […]

Reply
M 16 augustus 2020 - 09:26

Jouw vraagteken bij het kussensloop: katoen heeft als kenmerk dat het vocht opneemt en dus vocht onttrekt aan jouw haar.

Reply

Geef een reactie