Crunchy granola, klassiek recept

by Anouk

Voor het eerst in de geschiedenis van Groentje Gezond doe ik mee aan de Swiepswoepswap van Mandy and more. Dit is een super leuke receptenruil voor Instagrammers en bloggers. Je geeft je op en dan heb je een maand de tijd om een recept te maken van iemand die een beetje bij jou past. Heel leuk vond ik het dat ik een recept mocht maken van Crunchy Granola. Zij heeft super lekkere granola recepten online staan zoals gepofte quinoagranola (leuk woord ook voor galgje) met zwarte thee of rooibos, en zelfs een granolarecept dat smaakt naar Joppiesaus! Nou ben ik iets minder avontuurlijk met mijn granola dan zij (al lijkt die rooibos me heerlijk) dus heb ik gekozen voor het klassieke granolarecept. Ik waarschuw je alvast: er ging al een groot deel verloren die ik gewoon uit het vuistje heb gegeten. Wat is het lekker!!!

Wat is granola?

Wellicht ben je bekend met muesli, een ontbijt dat meestal redelijk onbewerkt is gebleven (soms wordt er wel suiker of zoetstof aan toegevoegd). Het bestaat uit granen, zaden, noten en pitten. Je hebt honderden variaties. Dan heb je cruesli, een bewerkte variant van muesli, de ingrediënten worden geroosterd of gebakken waardoor het knapperig is. Granola wordt vaak gezien als een gezondere variant op muesli omdat deze vaak zelfgemaakt wordt en er minder of geen suiker wordt gebruikt.

Is granola wel gezond?

Als je granola zelf maakt weet je precies wat erin zit. De variant die ik vandaag met jullie deel heeft wel suiker in de vorm van ahornsiroop en ik gebruik ook olijfolie. Maar aan de andere kant kan je een heleboel porties maken van dit recept. Als je dit ontbijt afwisselt met af en toe gewoon havermout of kwark zou ik dit gewoon als gezond bestempelen. Het recept is namelijk rijk aan vezels door de havermout en de noten. Dat is super fijn voor je buik en je darmen.

Crunchy Granola, klassiek recept

Het originele recept vind je hier. Onderstaande recept is mijn eigen variant. Ik ben nooit zo goed met recepten, moet er altijd iets “eigens” van maken. Hebben jullie dat ook? Wij zijn thuis geen kokos fans dus dit hebben we bijvoorbeeld achterwege gelaten. Toch ben ik dol op recepten omdat ze je inspiratie geven, je zal toch altijd je eigen draai eraan geven om het naar jouw smaak aan te passen.

Crunchy Granola

Print dit recept
Porties: 1 grote pot Voorbereiding: Tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • 175 gr grove havermout/havervlokken
  • 150 gr ongebrande notenmix met cranberries*
  • 2 tl kaneel
  • 2 el milde olijfolie
  • 2 el ahornsiroop (maple syrup)
  • eventueel nog rozijnen*

Bereiding

Verwarm de oven voor op 120ºC à 125ºC.

Hak de noten grof, als je net als ik een notenmix gebruikt kun je de rozijnen en cranberries hieruit vissen om ze na afloop of al tijdens het bakken toe te voegen. 

Meng de grove havervlokken, de gehakte noten, en de kaneel in een grote kom.

Voeg de olijfolie en ahornsiroop toe en meng alles goed door elkaar.

Leg een siliconen bakmat of bakpapier op een bakplaat en verdeel het mengsel hierover. Verspreid in een platte laag.

Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola 30 minuten. Persoonlijke tip: blijf bij je oven in de buurt. Het originele recept is voor 30 minuten maar mijn oven wordt zelfs bij 100 graden zo warm dat ik na 20 minuten heerlijke crunchy granola had. Let dus écht op en blijf erbij anders is je granola snel zwart. 

Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat de granola extra krokant wordt.

Meng de rozijnen door je granola en klaar ben je!
Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

Extra

Zoals ik al in vetgedrukte letters schreef, blijf bij je oven in de buurt. Als de granola nog niet lekker knapperig is na 30 minuten kun je ook de oven nog een kwartiertje op een iets lagere temperatuur zetten. Laat de granola in de oven helemaal uitharden voor je hem eruit haalt, zo krijg je lekkere knapperige brokken.

Oneindig veel varianten*

In het recept staat een * omdat je oneindig veel kan experimenteren met granola. In het originele recept stonden verschillende noten en pitten die je los toe kon voegen. Nou heb ik altijd zakken met gemengde noten/pitten in huis dus heb ik die gebruikt.

Als je de granola minder zoet wil maken kan je de maple syrup (ahornsiroop) of rozijnen weglaten. Hou je van een zuurtje? Dan zijn cranberries geweldig!

Eet jij wel eens granola? En hoe eet je dit dan? Via Crunchy Granola kwam ik er achter dat het ook lekker is op een boterham met pindakaas bijvoorbeeld! Ik hou het liever bij vers fruit en kwark op zondagochtend.

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

Anita van der Steen 30 april 2020 - 16:27

Ben wel nieuwsgierig!? ☺️

Reply
Cassandra 13 juni 2020 - 06:05

Ik ben heel nieuwsgierig, ik vind granola erg lekker maar die in de winkel (die ik lekker vind) vaak nogal duur. Dit is een stuk goedkoper, ben alleen zo lui 😂😂

Reply

Geef een reactie