Crowdfunding voor restaurant Syr

by Anouk

 photo 20160225_202721_zpsgmv6qgob.jpg
Vanochtend scheurde ik mijn gelukskalender af en ik las deze spreuk:

“Het geluk van anderen is voor ons volstrekt noodzakelijk”

Wat een passende spreuk voor deze dag, want ik was uitgenodigd voor de Kick-off van de crowdfunding campagne voor Syr, een Syrisch restaurant dat vanaf mei ergens in Utrecht gaat starten.

Wat is Syr?

Gijs Werschkull, eigenaar van ondertussen twee Utrechtse restaurants, beiden genaamd Gys (over de eerste schreef ik bij de oprichting een stukje en ik was fan!) was in Albanië op vakantie vorig jaar en zag met eigen ogen de stroom vluchtelingen. Hij besloot dat hij wat wilde doen, en verzamelde een groep mensen om zich heen om te brainstormen. Uiteindelijk kwam het idee van Syr, een restaurant met Syrische invloeden met een westers jasje. Maar naast restaurant gaat het een ontmoetingsplek worden voor Utrechters en Syriërs, biedt het vluchtelingen met een verblijfstatus een vaste baan én worden er culturele activiteiten georganiseerd.

Maatschappelijk belang
Syr is niet alleen een restaurant, Syr is ook een stichting. De winst die met het restaurant behaald zal worden, zal worden geïnvesteerd in meer opleidingsmogelijkheden voor vluchtelingen.

Waarom schrijf ik over Syr?
Zoals jullie misschien weten woon ik in Utrecht, Syr is een lokaal initiatief door jonge werkende mensen die op verschillende manieren bezig zijn met dit restaurant. Naast het culturele en maatschappelijke belang, ben ik altijd enthousiast over nieuwe biologische lokale restaurants.
Het idee is dat je er betaalbaar én gezond kan eten, iets wat ik natuurlijk heel erg prettig vind. Maar een heel andere keuken lijkt me ook interessant om me eens helemaal in onder te dompelen.
Als voorproefjes konden wij gisterenavond al wat typische Syrische hapjes testen.
 photo 20160225_174858_zpsefqefxjr.jpg
Al vanaf binnenkomst rook het ontzettend lekker. Allemaal Syrische fingerfoods stonden al voor ons klaar.

 photo 20160225_175040_zpssakrq07o.jpg

Muhammarah-Shrimp

Getoast boeren bruinbrood, besmeerd met muhammarah tapenade, granaatappel, komijn en een geroosterde gamba

Super lekker! Vooral de combinatie tapenade (hartig) en granaatappel (zoet/zuur) was heel erg lekker.

 photo 20160225_174823_zpsgzjx7p2k.jpg

Baba Ghanoush-wrap

Gepofte aubergines met citroenschil, munt en sjalot geserveerd op crostini van wrap brood

(En ook hier zaten granaatappelpitjes in)

Crowdfunding
Om Syr te verwezenlijken is niet alleen een schaal hapjes of een goed verhaal nodig, nee, zoiets kost ook niet alleen tijd maar ook geld.
Wil je meehelpen om dit restaurant te verwezenlijken omdat je heel erg nieuwsgierig bent naar de Syrische keuken, je kunt vinden in het maatschappelijke belang, OF wil je gewoon meer over dit project kijken?
Kijk dan op de CrowdAboutNow crowdfundingsite van Syr.

Het mooie van deze crowdfunding actie is dat je binnen drie jaar weer wordt terugbetaald. Leuk maar niet heel noodzakelijk zijn de kleine (tot grotere) rewards die je krijgt als je dit doel steunt.

Meer weten over Syr? Klik dan op onderstaande websites:
Website Restaurant Syr
Website CrowdAboutNow

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

Jenn 26 februari 2016 - 12:15

Wat een mooi concept, en wat leuk dat je er bij mocht zijn!

Reply
Anouk 2 maart 2016 - 23:27

Ja ik was echt super trots dat ik uitgenodigd was, wat een bijzonder concept en wat een bijzondere mensen!

Reply

Geef een reactie