Corona: geen angst, wel spannend

by Anouk

Moet en kan ik me als blogger uitlaten over het Coronavirus? Daar heb ik me de afgelopen dagen veel mee bezig gehouden terwijl ik met (gewone) griep op bed lag. Naast veel slapen had ik alle tijd om het nieuws te volgen. Voordat ik verder ga schrijven: dit artikel is geschreven op 12 maart 2020, dit is dus niet het laatste nieuws. Lees voor alle updates omtrent het Coronavirus op NOS (liveblog) en op de website van de RIVM.

In dit artikel:

  • Klachten en wanneer naar een arts?
  • Angstcultuur en nuchtere Nederlanders
  • Wat kunnen we doen?
  • Neem je verantwoordelijkheid

Klachten en wanneer naar een arts?

Nogmaals, ik ben een blogger en geen authoriteit. Haal je Coronanieuws uit officiële bronnen. Ja, dat vind ik super belangrijk. Check dus je nieuws, ga niet zomaar overal van uit en wees kritisch! Dit artikel gaat om alles rondom het virus en niet het virus zelf dus check hiervoor:

Angstcultuur en nuchtere Nederlanders

Vandaag vroeg ik een vriendin die in Engeland woont: “goh, hoe is het daar eigenlijk?” Blijkbaar was daar in de supermarkt alle zeep al op, en ook het pastaschap was al leeg. Bij sommige supermarkten mogen bepaalde producten alleen op rantsoen nog mee (dus bijvoorbeeld vijf pakken per persoon). Zo anders is het hier (gelukkig!). Oké de handgel is al een week of twee vaak uitverkocht maar deze is eventueel gewoon online nog te bestellen. “Fijn, die Hollandse nuchterheid”, zuchtte ze.

Zeker fijn! Die Hollandse nuchterheid merk ik overal om me heen. Dit is geen teken van oogkleppen of ontkenning, maar geeft juist mensen die geneigd zijn tot anxiety (paniekerige gevoelens) rust. Het kan écht geen kwaad om wat extra spullen in huis te hebben maar het heeft géén zin om 17 flessen zeep te kopen per persoon, het belang is namelijk dat iedereen toegang moet hebben tot hygiëneproducten.

Angstcultuur

Ik heb niet onder een steen gelegen, al meerdere jaren sluipt ook de angstcultuur Nederland binnen. Kennen jullie de documentaire: Bowling for Columbine? Daarin was een groot contrast zichtbaar hoe Amerikanen en de Canadezen een klein stukje verderop zich voelen. Het nieuws vanuit Amerika (toen, dit was de jaren 90) was vol met angst, terwijl in Canada met veel minder onderbuikgevoelens en gewoon feitelijk het nieuws werd gepresenteerd. Uit de documentaire bleek dat Canadezen zich veel veiliger en prettiger voelden terwijl Amerikanen zich onveiliger voelden.

Het Nederlandse nieuws begint ook een beetje te Amerikaniseren. Zo las ik op Facebook toen het Coronavirus net was geconstateerd een bepaald dagblad schrijven: “Het komt nu wel erg dichtbij…”

Hoe haal je het in je hoofd? Natuurlijk is het belangrijk om dit soort nieuws te rapporteren, natuurlijk willen we voortgang weten, maar die ondertitel met onderbuikgevoelens voegen HE-LE-MAAL niets toe! Dit is angst zaaien, en angst is niet goed voor een land waarin mensen ziek worden.

Wat kunnen we doen?

Via Rijksoverheid

Naast gewoon de algemene gezondheidsadviezen op te volgen (geen handen geven, niezen in elleboog, handen wassen) kunnen we het volgende doen: rust bewaren. Serieus, in paniek denk je niet helder meer na. Door angst maak je beslissingen die je anders niet zou maken. Natuurlijk mag je dicht bij je gevoeol staan. Het ís ook een spannende situatie maar laat dit niet de overhand nemen.

Hou rekening met risicogroepen: zoals chronisch zieken en ouderen. Je kan namelijk nonchalant zeggen dat het voor jou maar een griepje zou zijn, een ander heeft wél heftigere consequenties. En wat dacht je van mensen die misschien met bepaalde zaken zoals hartklachten rondlopen zonder hier van te weten? Als je klachten hebt moet je écht thuis blijven, ook als het een gewone griep is.

Pas op met fake news: dit advies zou ik altijd geven maar ik zie zo veel websites met advies om gewoon 20 doseringen vitamine C te nemen en dan ben je beschermd. Of kristallen of wat dan ook. Denk even na mensen, kijk naar de betrouwbaarheid van de bron. Kijk hier hoe je nepnieuws kan herkennen. Als jij graag een kristal vast wil houden of extra vitaminen wil slikken of wil bidden mag dat natuurlijk! Maar ik zeg alleen dat je moet oppassen met nieuws, dat je kritisch moet zijn én dat je de reguliere geneeskunde niet wegwuift.

Neem je verantwoordelijkheid

Ben jij net als ik iemand die met een paar paracetamol gewoon gaat werken? NIET DOEN. Ook een gewone griep verlaagt weerstand, en die weerstand moet je wel een beetje op peil houden als er een pandemie heerst. Werk als het mogelijk is thuis of overleg met je baas. Hou ook altijd de adviezen van het RIVM in de gaten. Het advies kan namelijk steeds veranderen.

Roof niet alle schappen leeg. Het staat je vrij om je keukenkastjes goed gevuld te houden maar laten we voorkomen dat straks alle schappen leeg zijn.

Laten we dit voorkomen. Sla niet meteen voor twee jaar in tijdens één bezoekje aan de supermarkt. Foto via vriend uit Engeland.

Zorg ook gewoon goed voor jezelf, neem geen onnodig risico maar please lieve mensen, hou je een beetje vast aan die Hollandse nuchterheid. Het is zéker een spannende tijd maar we moeten ons ook niet gek laten maken door angstzaaierij.

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie