Groentje Gezond
  • Blogs
  • Persoonlijk
  • Mindset en lifestyle
  • Informatief
  • Gezond algemeen
  • Recepten
    • Vegetarisch/Veganistisch
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Toetjes
    • Bijgerechten
    • Koolhydraatarm
    • Lekker gezond
    • Salades
    • Sapjes, smoothies & shakes
  • Recensies
    • Boeken
    • Restaurants
    • Overige recensies
  • Over mij
  • Contact & samenwerken
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

Groentje Gezond

  • Blogs
  • Persoonlijk
  • Mindset en lifestyle
  • Informatief
  • Gezond algemeen
  • Recepten
    • Vegetarisch/Veganistisch
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Toetjes
    • Bijgerechten
    • Koolhydraatarm
    • Lekker gezond
    • Salades
    • Sapjes, smoothies & shakes
  • Recensies
    • Boeken
    • Restaurants
    • Overige recensies
Blogs

Chefkoks worden gek van onze intoleranties en allergieën, terecht of onterecht?

written by Anouk 30 oktober 2014

Gisteren las ik op de website van het AD dit artikel. Chefkoks worden gek van alle allergieën en intolerantie en hebben bijna het idee voor patiënten te koken dan voor gasten. Vroeger waren er veel minder mensen allergisch of hadden een voedingsintolerantie volgens deze chefs.

Interessant gegeven als je het mij vraagt. Er zijn natuurlijk mensen met échte allergieën en intolerantie die steeds serieuzer genomen worden.  Niet alleen door dokters maar ook door restaurantketens. Persoonlijk vind ik het zo gek nog niet dat Domino’s een glutenvrije pizza ontwikkelt, en wat betreft veganisme kan de voedingsindustrie nog best wat leren.

Maar… aan de andere kant. Ik kan niet goed tegen brood, meer omdat ik het vrijwel niet eet dan dat ik allergisch of intolerant ben. Toch ‘lijden’ bakkers hier onder. Theorieën als de Voedselzandloper of Broodbuik zorgen wel dat de bakkers inventiever om moeten gaan met hun product.
Volgens een vriend van mij, bakker Bram, kun je als bakker zijnde het goed merken dat de mensen anders zijn gaan eten. ‘Er is nu veel meer vraag naar speltbrood, haverbrood maar ook koolhydraatarm brood’. Het probleem volgens Bram is niet het feit dat mensen minder, of ander brood eten maar het feit dat ze niet verder nadenken over de hype. ‘Mensen kijken vaak niet naar de achtergrond van bepaalde grondstoffen, vaak is speltbrood in de supermarkt niet echt speltbrood maar zit er een soort van tarwe in en wordt koolhydraatarm brood van gemanipuleerd graan gemaakt’. Toch denkt Bram wel dat mensen brood blijven eten. ‘Maar ze kunnen beter naar een echte bakker gaan waar ze zeker weten dat die met respect omgaat met zijn producten, in plaats van een supermarkt met nep klef brood waar niet alle voedingswaarde meer in zit’.

Omdat ik voor 80% gezond leef vind ik het niet erg om pizza te eten als ik uit eten ga. Of een hamburger met friet. Nee af en toe mag dat best. Maar ik snap heel goed dat je dat niet doet als je ergens écht niet tegen kan. Wat ik vaak hoor is dat mensen het restaurant dan vooraf bellen of mailen of te kijken naar de mogelijkheden. Veel restaurants willen graag met je meedenken. Het feit dat ze mee kunnen en mee willen denken vind ik al heel goed. Soms kijk ik, als ik een uitdaging doe, op websites van restaurants naar de kaart (ook al top dat die bijna overal online te bekijken is). Vaak staat er bij: ‘Heeft u een allergie? Laat het ons via de mail of telefoon weten dan denken we graag met u mee’. De koks die ik heb gesproken vinden dat ook absoluut geen probleem en denken inderdaad graag mee. Wel vinden ze het soms vervelend dat elke groep van tien personen minimaal drie mensen heeft die door een levensstijl anders eet, maar dat pas melden als ze gaan bestellen, en daarbij ook nog haast hebben en nog drie keer hun keuze veranderen.
Elke baan heeft natuurlijk voor- en nadelen, ik ben ook geen kok maar ik heb het voor dit artikel wel even nagevraagd ;).

Verschil voedselallergie, intolerantie of hype.

Een groot verschil tussen een allergie en intolerantie is dat je via de dokter een allergie vaak makkelijker op te sporen is. Mensen met een allergie maken namelijk allergenen aan die in je bloed komen als je in aanraking bent gekomen met een bepaald product.  Ook zijn de klachten (maar niet altijd) bij allergieën vaak heftiger. Al kan een lactoseintolerantie ook heel erg vervelend zijn. Wil je nog dieper op de verschillen ingaan? Dan raad ik je aan dit artikel van Voedzo te lezen

Een hype voor het elimineren van voeding is natuurlijk iets heel anders dan het hebben van een daadwerkelijke allergie of intolerantie. Denk aan de hypes van dit jaar om glutenvrij of tarwevrij of suikervrij te leven. Het kan absoluut voordelen hebben, ik bedoel ook niet dat deze hypes niet goed zijn. Zelf doe ik net zo hard mee en voel me er heel prettig bij. Toch wil ik wel aangeven dat dit een andere reden is om producten niet te nemen dan als je er echt niet tegen kan.

Een reactie van mijn vriend, kok in een Engelse pub: ‘Ja opeens heeft iedereen een allergie terwijl ze wel drie glazen bier voor zich hebben staan. En nee, geen glutenvrij bier. Dat frustreert wel eens ja.’

Vanaf December is het voor alle restaurants verplicht om allergie- en intolerantie informatie op de menukaart te zetten. Persoonlijk vind ik dit een hele goede actie. Helderheid over eten!

Vinden jullie het terecht dat de koks klagen of niet?

Vergeet niet een kijkje te nemen op de Facebookpagina, ik spam niet je hele tijdlijn vol maar deel wel af en toe iets extra’s dan alleen mijn blogartikelen.

Chefkoks worden gek van onze intoleranties en allergieën, terecht of onterecht? was last modified: mei 23rd, 2017 by Anouk
allergiebroodchefsintolerantiekokrestaurantvoedselallergievoedselintolerantievoedselzandloper
4 comments
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Anouk
Anouk

Kauwen op een blaadje sla de enige manier van gezond leven? Nee, daar geloof ik niet zo in. Je kan op zo veel manieren met gezondheid bezig zijn en op Groentje Gezond probeer ik zoveel mogelijk informatie, ervaring en verhalen te delen.

previous post
Druk, druk en een beetje ziek
next post
Einde van de Vegan Challenge

Misschien ook iets voor jou?

Sint Janskruid

27 november 2015

30 dagen self love challenge (dag 21...

21 april 2019

Groentje Gezond misbaksels op de foto

13 april 2017

De Voedselzandloper

27 januari 2014

11 producten met suiker waar je het...

12 juni 2014

Review: Prfct, in zeven stappen naar een...

27 januari 2020

Ik heb een trouwjurk!

21 juni 2021

Winnaar de snelle superfood chef bekend!

30 januari 2015

Eindelijk is daar: het recept van mijn...

24 januari 2020

Wat zeggen die statistieken nou eigenlijk?

1 februari 2017

4 comments

Avatar
Bianca 30 oktober 2014 at 13:50

Ik zou het echt niet in mijn hoofd halen een allergie te gaan verzinnen, gewoon om lekker vervelend te kunnen doen. Ik ben zelf vegetatier en ga bijna nooit op resto omdat ik me een lastige klant voel als ik iets zonder vlees en vis vraag.

Reply
Avatar
Anouk Vriezen 31 oktober 2014 at 12:32

Ik weet niet of ze het doen om vervelend te zijn, maar ik snap dat het voor mensen die écht iets hebben wel echt vervelend kan zijn om uit eten te gaan. Ik weet niet waar je woont Bianca, maar veel grote steden hebben hele goede vegetarische of veganistische opties. Staat vaak al online aangegegeven en dan hoef je je ook niet lastig te voelen 😉

Reply
Avatar
fleur 30 oktober 2014 at 13:56

Gisteren heb ik het artikel van het AD gelezen, dat begreep ik wel redelijk. Maar het item bij rtl4 vond ik zulke stemmingmakerij en het sloeg nergens op. Waarom is het voor de koks een probleem om servicegericht te werken? Dat duizenden mensen amper uit eten kunnen omdat de keuken en het bedienend personeel niet snapt wat een allergie inhoudt en ja daardoor bijna altijd doodziek naar huis gaat als je niet heel erg doorvraagt en oplet, dat is geen probleem ofzo? Ik vind dat koks mogen onthouden dat de klant koning is, veiligheid voorop staat en dat mensen met een allergie ook klant zijn. Aan de andere kant, een allergie faken is te stom voor woorden, bestel dan iets wat je wel lust. Plus het zet anderen met allergie in een kwaad daglicht en die hebben al zo” n moeite ergens iets te eten te vinden. tot slot, als je een allergie hebt(of 300 zoals ik) vind ik het wel je eigen verantwoording dat je de kok op tijd inseint. En dingen eten die je niet mag, dat is stom.
Eigenlijk moeten op de kaart ook alle ingredienten per gerecht staan, dat zou al een hoop helpen.

Reply
Avatar
Anouk Vriezen 31 oktober 2014 at 12:39

Rtl 4 heb ik niet gezien maar kan me er wel iets bij voorstellen. Ik ben het helemaal met je eens hoor! Maar als ik dan mijn vriend hoor dat ze verwachten dat je (soms van tevoren klaargemaakte) gerechten tijdens spitsuur aanpast. Hij werkt in een pub dus dat vind ik nog iets anders dan een kwalitatief hoogstaand restaurant maar hij krijgt echt op een avond een heleboel mensen met wensen waar hij soms gewoon niet aan kan voldoen. Als er vooraf gebeld of gemaild zou worden zou dat al een heleboel schelen. Maar dat is zijn kant 😉 Hij wil ook dat de mensen een goed gerecht voor zich krijgen, maar door de hype om voeding te elimineren wordt het hem en zijn collega’s wel lastig gemaakt terwijl dat niet hoeft. Veel gerechten worden nou eenmaal al ‘s middags voorbereid en een telefoontje is dan al goed. Maar met echte allergieën gebeurt het vaak ook wel dat het vooraf wordt aangegeven.

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Over mij

Over mij

Hi, ik ben Anouk en ik schrijf graag, over van alles en nog wat eigenlijk. Groentje Gezond startte als informatieve website, maar al snel begon ik ook persoonlijke artikelen te schrijven. Thema's die je hier vaak tegen zult komen zijn: - gezondheid - (lekker) eten - beweging - informatie - persoonlijke artikelen - positive mindset - lifestyle - recensies - Maar misschien ook nog wel meer. Kijk gerust eens rond, en als je vragen of suggesties hebt dan hoor ik dat heel graag!

Social Media

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Zoeken op de webiste

Partnerprogramma Bol.com

Instagram

groentjegezond

🇳🇱
🍏 Gezondheidsblogger sinds 2004
🥗 Recepten
💃Love yourself
😍 Hoepelen
❤️ Groentje Geluk
👇 blog

Anouk  | Groentje Gezond
😍 Ik heb nog nooit zo mindful geleefd als de af 😍 Ik heb nog nooit zo mindful geleefd als de afgelopen 11 weken (jaja onze baby is al bijna 3 maanden!) Sinds mijn man weer werkt leg ik onze dochter lekker naast me in bed. Dan slapen we nog zo'n 2 uurtjes en worden we een beetje wakker. Op deze manier heb ik een wakker en alert meisje zodat we samen aan onze dag beginnen. Aan de ene kant wil ik hier veel over delen maar aan de andere kant wil ik hier ook mindful van genieten 💛 Ik ben echt totaal nog niet bezig met straks als ik weer ga werken of dingen in de toekomst. Leef met de dag en plan niet verder dan een week vooruit. Heerlijk! Dit is trouwens mijn eerste Reel! 🙈 Late to the party haha.

#baby #babygirl
💛 Altijd fijn als iemand een foto van ons samen 💛 Altijd fijn als iemand een foto van ons samen maakt. Meisje wordt zo snel al groot. Maatje 44 loopt nu echt op zijn einde 🙈 Snap dat ze nog steeds heel klein is maar voor ons groeit ze als kool. Ze doet het zo goed en dat is echt ontzettend fijn. Zit nog steeds op een roze wolk.
Mijn moeder heeft allemaal pakjes van mij uit de 9 Mijn moeder heeft allemaal pakjes van mij uit de 90s bewaard. Zo bijzonder dat ik deze mijn eigen dochter aan kan doen. 💛
Ik had haar nog niet echt officieel aan jullie voo Ik had haar nog niet echt officieel aan jullie voorgesteld. Deze mooie meid is Hiromi. Ik deel alleen wat goed voelt maar mijn moederhart zit zo vol met liefde dat ik toch even een foto zo wilde delen. Voor meer baby spam kun je beter zo nu en dan mijn stories kijken.

Wat de blog betreft beloof ik nog even niets. Het liefst ga ik dat weer oppakken maar nu is het ook even zoeken hoe je een baby combineert met alle dingen in het leven.
Hoe ik een foto maak van mijn man met Hiromi en ho Hoe ik een foto maak van mijn man met Hiromi en hoe hij een foto maakt van mij... 🤣 Herkenbaar?
Even Anouk vandaag in plaats van Mamanouk 💛 Even Anouk vandaag in plaats van Mamanouk 💛
Volgen op Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

Pinterest

@Groentjegezond
Topblogs
Follow on Bloglovin
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Cookiebeleid
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin
  • Over mij
  • Contact & samenwerken
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

@2020 Groentje Gezond Alle content van deze website behoort toe aan Groentje Gezond


Back To Top