Bye bye alcohol

by Anouk

De nieuwe maand is aangebroken dus het is tijd voor een nieuwe uitdaging. Straks meer daarover maar eerst: Hoe ging mijn uitdaging in april?

Leven van vijf euro per dag (gemiddeld). Stiekem was ik daar best een beetje zenuwachtig over. Wat als het niet lukt? Wat als ik ‘verslap’? Uiteindelijk ben ik nog op vakantie geweest van mijn spaargeld dus dat heb ik niet meegeteld, maar de uitdaging bleek me heel erg mee te vallen.

Wat heb ik geleerd?

Plannen

Als je op een budget wil/moet leven, is plannen heel handig. Dit is nog iets wat ik beter kan doen. Food preppen kun je het ook noemen. Bedenk van tevoren wat je deze week gaat eten, of zoals ik dat doe: wat je de aankomende paar dagen gaat eten. Haal je boodschappen in de goedkoopste supermarkt of toko. Soms ging ik drie of vier supermarkten in omdat ik uiteindelijk bekend was met de prijzen. Voor mijn groenten ging ik naar Lombok in Utrecht. Daar woon ik dichtbij en daar heb je allemaal kraampjes buiten met groente en fruit. Maar de Nettorama had ook veel aanbiedingen en veel keus dus daar was ik ook vaak te vinden. Ik eet niet elke dag vlees of vis maar de Aldi heeft daar een goedkope keuze in. Soms fietste ik naar de Lidl als mijn noten op waren, je hebt daar grote zakken met notenmix die goedkoper zijn in een andere supermarkt. Maar vaak struinde ik Turkse/Marokkaanse winkels af voor noten en kruiden.

Weten wat je in huis hebt

Sommige producten gebruik ik heel vaak, denk aan tomaten, kruiden, sla (kroppen zijn goedkoper dan zakjes) en bonen. Rijst en pasta eet ik niet vaak maar heb ik wel in huis . Mijn redding was elke ochtend beginnen met havermout. Ik merkte dat ik een pak havermout minder fijn vond dan een zak havervlokken maar als je op je budget let is een pak veel goedkoper. Wel iets minder voedzaam doordat het bewerkt is, maar dat zijn keuzes die je zelf goed moet overdenken. Ook heb ik altijd diepvriesfruit in huis (voor in de havermout) en cacaopoeder.

Eentonig

Het lastige van deze uitdaging is dat het heel eentonig kan worden. Elke ochtend hetzelfde ontbijt, hoewel je met havermout super veel kanten op kan. Elke middag restjes of een salade, en ’s avonds moest ik kijken naar het budget en wat ik nog in mijn koelkast of vriezer had. Soms at ik in de week drie keer hetzelfde. Wel gezond, zoals deze kip Tandoori, maar omdat ik voorheen heel gevarieerd at vond ik dat best lastig. Aan de andere kant: als je hele lekkere gerechten in porties invriest of in de koelkast bewaard is het geen straf om het nog een keer te eten. Wat kan je hier aan doen? Dit is vooral handig voor mensen met een vriezer. Maak in één week allemaal verschillende gerechten en vries ze in. Zo kun je in de week erna meer afwisselen. Eet niet elke keer meteen de hele vriezer leeg (als je al genoeg plek hebt) maar maak af en toe een verse maaltijd zodat je niet dat eentonige gevoel krijgt.

Dus?

Uiteindelijk had ik nog ongeveer 12 euro over aan het eind van mijn uitdaging. Zoals ik al zei: de drie dagen van mijn vakantie heb ik niet meegerekend. Wel ben ik bijvoorbeeld gewoon een keer uit eten gegaan van mijn budget. Als ik dit niet had gedaan had ik meer geld over gehad.

Voortaan ga ik toch meer op mijn budget letten, ik pin ongeveer veertig euro en dat kan ik uitgeven per week. Alles wat ik over hou gaat in een pot en daar kan ik een keer wat leuks voor kopen.

Mei!

Vandaag is het 1 mei en tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik heb er best veel over nagedacht. Wat kan ik nu eens doen? Er zijn nog een heleboel opties. Er zijn  in ieder geval een heleboel dingen die ik anders wil gaan doen deze maand. Doordat ik een paar weken geleden een galblaasoperatie heb gehad mocht ik bijvoorbeeld niet sporten, ik ging wel veel wandelen om in beweging te blijven en op een gegeven moment ging ik ook weer werken, maar toch at ik (vooral toen ik bij mijn ouders was) niet altijd gezond en door de veranderingen in mijn lichaam ben ik ondertussen drie kilo aangekomen. Alsnog ben ik in totaal 10 kilo kwijt, maar ik was super goed en gezond op weg! Daar baal ik een klein beetje van, al is het niet honderd procent te voorkomen geweest. Daarom ga ik vanaf nu weer flink veel sporten, veel water drinken, letten op mijn eten (heleboel nieuwe gezonde recepten bedenken) en weer helemaal op de gezonde tour.

Mijn nieuwe uitdaging is even iets heel anders: een alcoholvrije maand!

Even ter verduidelijking, ik drink niet heel veel. Ik ben een gezelligheidsdrinker. Dus als er een feestje is, of een avondje met vrienden, trek ik wel eens een fles wijn open. Ik ga om met veel mensen die nog fulltime studeren dus dan is alcohol al sneller een gangmaker. Maar ook bij mijn ouders drinken we af en toe een glaasje Whisky of wijn. Ik werk ook nog eens bij een slijterij, dus ik vind het leuk om zo nu en dan iets te proeven. Vooral Whisky om af en toe van te genieten vind ik heerlijk.

Maar toch, na het lezen van dit artikel van de Corresp0ndent leek het me leuk om te proberen een maand niet te drinken. In hoeverre ga ik dat moeilijk vinden? Ik drink wel eens een week of twee niet, en dan weer wat meer, dus misschien ga ik dat op momenten wel echt heel moeilijk vinden.

Vanavond is de eerste test, want een vriend van ons (mij en mijn vriend) komt op bezoek. Als rasechte Brabander staan hij en mijn vriend bekend om hun feestgedrag. Ook de diepe gesprekken laat in de nacht als het bier rijkelijk heeft gevloeid zijn altijd fijn. Maar nu doe ik dus niet mee. Ik drink sinds mijn suikervrije maand geen frisdrank meer (vind het super vies) dus wat drink ik dan? Thee denk ik, of ik haal druiven en zet mijn sapcentrifuge aan. Ik weet het nog niet, maar vanavond en bijvoorbeeld ook 5 mei (bevrijdingsfestival) gaan echte uitdagingen worden.

Zou jij zonder alcohol kunnen?

Misschien ook iets voor jou?

7 comments

Diana 1 mei 2014 - 15:19

Haha, voor mij is het misschien niet helemaal eerlijk.
Sinds ik zwanger ben geen druppel meer gedronken. (wat dus nu al bijna 7 maanden is) Het leek eerst iets heel moeilijks en er zijn momenten dat ik het mis.
Bijvoorbeeld bij bepaalde vis of vlees, dan hoort daar een rood wijntje eigenlijk bij.. en dat kan dan niet. Ook ben ik een grote fan van cocktails geworden.. en ook dat zit er even niet bij..
Maar het duurde eigenlijk pas 4 maanden voordat ik voor het eerst het miste. (evenals een sigaret trouwens.. die miste ik pas geleden pas)
Ik denk als je echt wilt het niet moeilijk hoeft te zijn, zolang je er achter staat en weet waar het voor doet.

Reply
avriezen 1 mei 2014 - 15:35

Ik snap je punt helemaal. Maar ik denk wel dat het anders is als je door een reden niet drinkt (zwanger of medicijnen) dan als je gewoon besluit een tijdje niet te drinken. Er is toch een sociale druk, dat lijkt me lastiger dan de behoefte aan een glaasje dit of dat… Maar jij hebt natuurlijk een heel mooi ‘doel’. Namelijk een lief mooi en gezond kindje ter wereld brengen.

Reply
Denise 1 mei 2014 - 19:26

ik sla deze uitdaging over. Niet omdat het mij zo lastig lijtk maar juist omdat ik nooit drink dus dat zou behoorlijk valspelen zijn. ik drink hoogstends twee keer per jaar op mijn verjaardag en met kerst. Dan zijn het misschien 2 a 3 glaasjes safri jus en dan heb ik het alweer gezien. vorige kerst en Verjaardag zowiezo al niet gedronken dus denk dat het al zeker anderhalf jaar geleden is dat ik wat heb gedronken. Ik mis er niks vanXD maar dan ook nooit veel gedronken.

Reply
avriezen 1 mei 2014 - 20:12

Dan vraag ik me af: wat is de reactie van jouw omgeving? Mensen die ik ken en niet drinken krijgen voortdurend commentaar namelijk.

Reply
Risotto met geroosterde pompoen | Groentje Gezond 9 mei 2014 - 08:36

[…] witte wijn was een beetje een probleem… Want ik drink deze maand geen alcohol! Dus ik heb een beetje vals gespeeld. Ofja, ik weet niet zo goed of ik zo mag […]

Reply
Emma 13 mei 2014 - 15:30

Leuk Anouk! Misschien kan je een stukje schrijven over je bevindingen en vindt de voedselbank het leuk om dit in hun nieuwsbrief te zetten. Hun klanten moeten ook allemaal rondkomen met weinig en kunnen er misschien inpiratie van opdoen.
Groetjes Emma

Reply
avriezen 14 mei 2014 - 11:30

Hallo Emma misschien is dat wel leuk inderdaad. Ik denk wel dat veel mensen bij de voedselbank meer weten over besparen dan ik. Maar gezonde ideeën zijn misschien wel welkom. Dankjewel voor je berichtje. Groetjes Anouk

Reply

Geef een reactie