Ik droeg een week lang kleding buiten mijn comfortzone

by Anouk

Soms word ik wakker en wil ik gewoon in mijn pyjama naar mijn werk. Herken je dat? Vaak draag ik op mijn werk gigantische zwarte truien (gewaden) omdat ik me daar prettig in voel. Als argument zeg ik dat ik hele dagen voor klassen met pubers sta en ik niet afgebrand wil worden om mijn kledingkeuze/er zo neutraal mogelijk uit wil zien, maar eigenlijk ben ik door de jaren heen steeds verder in mijn comfortzone gekropen. Daarom ging ik de uitdaging aan om een hele week lang, élke dag kleren aan te doen buiten mijn comfortzone. Wat dit deed met mijn zelfvertrouwen/zelfbeeld kun je na alle foto’s zien maar eerst stelde ik wat regels op:

    • Niet opzettelijk slechtzittende kleding aandoen (geen opzettelijke vetrollen creëren)
    •  Als ik twijfelde of ik iets aan durfde moest ik dat gewoon aan
    • Alles moest uit mijn eigen kast komen (het liefst kleren die ik al jaren niet meer aandurf maar toch heel mooi vind)
    • Voor de foto’s mag ik niet mijn buik inhouden, rare poses maken die me slanker of dikker uit doen komen
    • Geen dag dezelfde kleding (zoveel oude kleren die ik ergens in mijn kast heb liggen!)

Dag 1

img_20161128_183631
Nog niet wetend dat ik deze uitdaging aan zou gaan zag ik mijn okergele trui liggen. Wat wilde ik die graag aan! “Maar die dikke buik dan?” riep het irritante negatieve stemmetje in mijn hoofd. Zonder nog verder na te denken trok ik een spijkerbroek aan en zocht ik een wijdvallende zwarte trui voor bij mijn spijkerbroek. Toch bleef mijn blik hangen op de gele trui. Ik legde ze naast elkaar op mijn bed, voelde me helemaal verdrietig worden dat ik die gele trui nooit aan “kon” want hoewel ik best blij ben met mezelf durde ik hem écht niet aan. Hij was toch iets te hoog. Nou draag ik comfy spijkerbroeken die ook hoog zitten… Maar dan zie ik toch die dikke buik nog. Zo gaat dat in mijn hoofd, elke keer als ik iets aan wil wat ik droeg toen ik een stuk slanker was (en nog rookte…) durf ik niet meer aan. Wat zou ik graag me
er buiten mijn comfortzone stappen, dacht ik ineens. Dus droeg ik de trui, maakte deze slaperige foto en fietste naar de school waar ik werk. En wat denk je? Ik kreeg alleen maar complimenten! En nog nooit eerder kreeg ik 30 likes op Instagram op een foto…

Dag 2

img_20161129_190927

Ik had besloten een uitdaging te maken van mijn comfortzone dresscode. Stiekem vond ik geel een goede start de dag ervoor dus deed ik deze keer mijn gele rok aan. Die zit strak, ook om mijn buik en dat vind ik vreselijk. Normaal gesproken doe ik deze rok héééél soms aan met een wijde trui of in ieder geval langere trui (want áls ik al iets aan doe wat strakker zit dan doe ik er iets wijds op). Op mijn werk kreeg ik alleen maar positieve reacties. Op Instagram noemde iemand mij een inspiratie. Toch verloor ik drie volgers op mijn Facebookpagina waardoor ik me in plaats van in de wolken (want veel positiviteit) voelde, ik ging twijfelen. Want past dit wel bij mijn blog? Raak ik zo niet allemaal mensen kwijt?
Aan de andere kant gaat mijn blog niet alleen over fysieke gezondheid (voeding, informatie en beweging) maar óók erg over het mentale stukje. Ik sliep eerlijk gezegd niet zo lekker die avond.

Dag 3

img_20161130_211504
“Nou ik vind dit helemaal niet uit je comfortzone” zei een collega toen ze mijn outfit vandaag zag.
Dat vond ik ergens wel vervelend, een korte rok, een shirt dat straks zit en voor mijn gevoel al mijn vetrollen laat zien en mijn niet zo ranke figuur outlined… Ik zat zwetend op de fiets omdat ik dit echt een enge outfit vind en dan vind mijn collega het niet comfortzone waardig… :/ Help! Wat moet ik dan aan? Het moet ook nog wel toepasselijk zijn voor mijn werk (op een school).
Zo zie je maar weer dat iedereen een andere comfortzone heeft.

Dag 4

Foto vergeten maar aan het einde heb ik mijn ultieme uit mijn comfortzone foto, daardoor hoop ik het dan toch een klein beetje goed te maken ;). Ik had op dag vier een strakke trui aan die ik al jaren niet meer aandurf, en een gewone spijkerbroek zoals op foto 1.

Dag 5

img_20161201_203516
Deze jurk zit soms heel mooi, en soms voel ik me er zak aardappelen in :/ We gingen uit eten, meteen na het werk, en een collega had voor de grap gezegd: “Anouk, doe iets leuks aan”. Nou, dit jurkje heb ik gewoon de hele dag aangehouden, een echt uit-eten-gaan-jurkje.

Dag 6

img_20161203_201607
Ondanks dat dit nog niet dé afsluiter was, wilde ik toch iets totaaaaaal anders doen. Dit jurkje heb ik al jaren, ik kocht het ooit omdat mijn vriend me het toentertijd aanpraatte want hij vond het rock ’n roll en sexy. In totaal heb ik hem misschien drie of vier keer aangehad maar ik vind het jurkje vaak over the top. Maar zaterdag ging ik uit, met vrienden! Ik had voor de zekerheid een wat veiliger jurkje meegenomen maar de mannen durfden wel zo met me over straat. Ze hadden serieus mijn andere veilige jurkje verstopt omdat die niet bij deze uitdaging paste! Zoals je misschien kan zien maakte ik maar een grappige pose omdat ik me niet honderd procent op mijn gemak voelde, máár ik ben achter iets gekomen wat ik in de eindconclusie even zal toelichten.
Trouwens, ik kreeg een heleboel positieve reacties van vrouwen op mijn jurk! Ik dacht dat ik misschien wel wat mannelijke aandacht zou krijgen (haha) maar het tegendeel was waar. Een aantal vrouwen waren super enthousiast, vonden het stoer van me, en we hebben hele gesprekken gehad na het concert over bodypositivity en zelfvertrouwen.

Dag 7

img_20161204_140311
Normaal gesproken sport ik in een groot bandshirt dat ik nog heb bewaard uit een tijd waarin ik me al verschool in wijde kleding. Maar vandaag ging ik naar yoga in strakzittende kleding. Voor de foto probeerde ik meerdere yoga poses uit maar daar voelde ik me zo stom bij dat ik maar een soort van girl-power uitstraling creëerde.

Eindconclusie

1480924151296
Alle foto’s op een rijtje

Ik wist niet dat ik zó erg in mijn comfortzone leefde. Van een meisje dat altijd gek deed en het nooit uitmaakte wat een ander vond ben ik uitgegroeid tot een vrouw die een halfuur tot een uur voor de spiegel alle soorten kleding aan kan passen en gefrustreerd zich verstopt in een veel te grote zwarte trui die haar moeder 12 jaar geleden al weg wilde gooien…
Door deze uitdaging heb ik in kunnen zien dat A) ik meer aan pas/kan dan ik had gedacht en B) ik me vooral vooraf heel druk kan maken (ook in life trouwens) maar het achteraf vaak meevalt.
De afgelopen week heb ik meer complimentjes ontvangen over hoe ik er uit zie dan een hele lange tijd! Het helpt deels met hoe ik naar mezelf kijk maar ik ben nog niet helemaal “genezen”. Mijn uitdaging is voorbij en ik typ dit in mijn grote Harry Pottershirt terwijl ik een simpele maar comfortabele spijkerbroek draag. Er moet bij mij een betere balans komen tussen lekker comfortabel en me goed voelen in kleding waar ik in gezien mag worden. Dat zal niet binnen een week verdwijnen maar ik ga zéker vaker kleding aandoen die ik normaal gesproken eng vind.

Afsluiter met een BANG


Hier begon mijn uitdaging eigenlijk. Ik kwam deze foto weer tegen, die ik van mijn moeder moest maken omdat ze vond dat ik er zo’n mooi figuur in had. De jurk heb ik toen niet gekocht en ergens heb ik daar spijt van. Het was zo’n mooie jurk en ik denk inderdaad (als ik de foto bekijk) dat hij me mooi stond… Helaas durfde ik hem echt niet in het openbaaar te dragen en heb ik hem weer terug in het rek gehangen.

Verder met buiten mijn comfortzone

Via Instagram wil ik verder met deze uitdaging. Niet dagelijks maar ik merkte dat een heleboel mensen enthousiast waren! Helaas merkte ik via de Facebookpagina dat niet iedereen even enthousiast was dus daar zal ik niet zoveel meer over deze uitdaging schrijven. Als jullie het leuk vinden kunnen jullie in ieder geval op Instagram verder lezen en kijken over #bodypositive #comfortzone en weet ik veel wat voor hashtags je voor deze uitdaging kan verzinnen.

Vraag voor jullie: wat vonden jullie van deze uitdaging en wat doe jij wel eens buiten je comfortzone?

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

 

Misschien ook iets voor jou?

13 comments

Patricia 5 december 2016 - 10:44

Je hebt me heel erg geïnspireerd deze week! Ik weet nog niet wanneer ik deze challenge aanga, maar wel heel snel! Ik herken het gevoel zo goed, je trekt iets wat mooi staat, maar waar je je niet goed in voelt aan en een half uur later ga je toch met je wijde kleren de deur uit. Story of my life.

PS. Dat zwarte nepleren jurkje heb ik precies om dezelfde reden gekocht hahahaha. Hij staat jou te gek!! Ik heb hem gisteren even opgezocht en ik vrees dat ik nog een kilo of 5 moet afvallen voor ik hem weer pas, maar ik heb wel besloten hem niet weg te gooien na het zien van jouw foto :).

Dank je wel voor je eerlijkheid deze week en wat betreft je twijfel of dit wel of niet bij je blog past en of mensen dit wel van je willen zien. Niet druk over maken! Het is jouw blog, jouw leven en jouw lijf en je hebt er in ieder geval al 1 iemand mee geïnspireerd 🙂

Reply
Anouk 5 december 2016 - 15:46

Ik heb deze reactie gedeeld op de Facebookpagina omdat ik hem zó lief vond! Ik werd er echt even verlegen van 🙁

Zo benieuwd hoe jij deze challenge aan gaat pakken, en ook super leuk dat je het überhaupt doet! Volgde je al maar ga het nu helemaal even in de gaten houden.

Het deed mij in ieder geval wel goed 🙂
Dankjewel voor je lieve woorden!

Reply
Ellen 5 december 2016 - 11:57

Wauw Anouk, wat super gaaf dat je dit gedaan hebt! Vooral je eerste outfit en je uit-eten-jurkje vind ik echt superleuk, en die laatste jurk staat je echt fantastisch!

Reply
Anouk 5 december 2016 - 16:13

Dankjewel wat lief!

Reply
EmilyLotus 5 december 2016 - 12:30

Ja, ik vind het ook super tof. Die laatste jurk staat je inderdaad echt bangin’. Ik snap wel waarom je je daar minder comfortabel in voelt, maar da’s meer omdat het je zó goed staat, haha.

Reply
Anouk 5 december 2016 - 16:19

Haha wauw wat een compliment, voel me er een beetje awkward bij 😛

Reply
Landa 5 december 2016 - 13:21

(Warning: Rotterdamse accent gebruiken bij volgende woorden:) Anouk, doe ’s ff normaal met je “Helaas merkte ik via de Facebookpagina dat niet iedereen even enthousiast was dus daar zal ik niet zoveel meer over deze uitdaging schrijven.” Dat is dan toch lekker hun probleem, haha! Ik vind het SUPER TOF dat je dit doet want IEDEREEN kent dit ‘probleem’ / ‘fenomeen’. Ik draag al jaren niks straks en in al die crop shirtjes van tegenwoordig voel ik me ook niet helemaal relaxed. Wat dacht je van mouwloze kleding, man, dat vind ik echt kut.. dikke flaparmen enzo, maar goed.. we zijn dus niet alleen met deze gevoelens haha. En als mensen je ontvolgen hierom, dan wil je ze ook gewoon niet als trouwe lezer toch? Voor hen doe je dit niet. (Misschien waren het robots of mensen die hun Facebook in het algeheel verwijderd hebben xD).

Reply
Anouk 5 december 2016 - 16:46

Ah dankjewel! Ik las eerst alleen: doe es ff normaal xD Schrok al :p Dankjewel! Oeh mouwloze kleren vind ik ook vréselijk! Dacht ook dat het wel herkenning op zou leveren 🙂

Reply
Lori (Mama's Jungle) 5 december 2016 - 13:31

Wat een superleuke challenge! En je kan het allemaal zo goed hebben, echt waar! En dat leren jurkje fuutfuuuw, vaker doen ja 🙂

Reply
Jenn 8 december 2016 - 17:15

Superleuke challenge, en wat een leuke dingen draag je! Dat nepleren jurkje en die rode jurk op de laatste foto zijn mijn favoriet 😀

Reply
Lana 14 december 2016 - 21:45

Hulde!

Reply
Wanneer ben je goed genoeg? - Groentje Gezond 5 april 2017 - 12:28

[…] – Ik droeg een week lang kleding buiten mijn comfrotzone […]

Reply
Model voor een dag - Groentje Gezond, mijn eerste fotoshoot 26 mei 2017 - 09:04

[…] ik een week lang alleen maar kleding buiten mijn comfortzone heb gedragen, ben ik vaker bezig met dingen doen die ik normaal niet zo snel zou doen. Toen Marc […]

Reply

Geef een reactie