Mijn broertje vertelt: ik rende de marathon van Valencia

by Jasper

Zoals jullie misschien al wisten heeft mijn broertje ‘even’ de marathon van Valencia gelopen. Met een camper zijn mijn ouders en ik helemaal naar Valencia gereden om hem in actie dit te zien gebeuren. Geloof maar dat ik nog nooit trotser ben geweest. Vandaag laat ik mijn broertje zelf vertellen hoe hij op het idee kwam om deze marathon te rennen en hoe het hem vergaan is. De Marathon was in november maar aan het einde van dit artikel heeft mijn broertje nieuws (spoiler: hij gaat een marathon in Nederland rennen binnenkort!)

Valencia marathon

Half 1 ‘s middags op 19 november zat ik in het park van Valencia. Mijn benen waren zeer vermoeid en mijn ouders en zus kwamen trots aanlopen. Ik had net een nieuw hoogtepunt in mijn leven bereikt, mijn eerste marathon.

Laat ik bij het begin beginnen. Ik ben Jasper Vriezen 24 jaar oud en ik ben het broertje van Anouk beter bekend bij jullie als groentje gezond. ik heb een aantal jaar geleden een behoorlijk omslagpunt gehad, na jarenlang overgewicht te hebben gehad met 115 kilo, alles te eten wat los en vast zat (soms letterlijk) en 2 pakjes zware shag per week te roken. Op een dag liep ik de trap op en toen ik boven was, was ik buiten adem. Ik was 21 en dacht bij mezelf dat kan niet goed zijn.

Hier wou ik wat aan doen, maar wat? Stoppen met roken? Minder fastfood en snoep? Natuurlijk niet joh, ik ga gewoon 1 keer per week een klein rondje hardlopen. Na 1 keer hardlopen: Dit was vermoeiend maar wel leuk, misschien kan ik wel iets meer gaan bewegen. Ik bedacht me dat ik ook nog een racefiets heb uit 1970, laat ik hier ook maar eens een klein rondje van 10 km fietsen. 40 Kilometer verder: Dat was geweldig dit moet ik echt vaker doen.

Dit heeft geleid dat ik ben begonnen met survival, wielrennen en hardlopen, ook in die volgorde. Van al deze dingen ben ik hardlopen het minst gaan doen. Meer omdat ik die andere dingen leuker vond. maar toen, toen kwam mijn werk. En via het werk heb ik mij op kunnen geven voor hardloop wedstrijden in de buurt. Dit waren kleinere wedstrijden in de buurt van tussen de 5km en 15km. Na 2 jaar heb ik mijn voor toen langste run gedaan van 15 km en ik dacht mijn max wel bereikt te hebben maar toen kwam het werk, weer. vanuit het werk heb ik de mogelijkheid gekregen om een marathon te lopen en ik zag een nieuwe uitdaging.

De voedingsovergang

In de tussentijd ben ik begonnen met het kijken van een documentaire genaamd food inc. In deze documentaire worden problemen bekeken in de voedingsmiddelen industrie in de VS.Ik ben me hier meer op in gaan lezen en ik ben erachter gekomen dat er veel niet klopt en dus heb ik besloten om vegetariër te worden.
Iedereen in mijn omgeving vond het belachelijk, zo krijg je nooit genoeg eiwitten en voedingsstoffen binnen. Vooral mijn moeder had er in het begin moeite mee, daarom begon ik zelf te koken. Zo hoefde zij geen rekening met me te houden.

Op de dag dat ik me heb opgegeven voor de marathon in valencia is dezelfde dag dat ik een trainingsschema zocht, na voornamelijk naar een vegetarisch schema te zoeken kwam ik uiteindelijk bij No meat athlete uit. Dit was een boek met trainingsschema die zich richtte op ‘plant based nutrition’. Hij had een marathonschema die niet vegetarisch maar veganistisch is, een mooie extra uitdaging dacht
ik. In het begin echter lastig. Om te stoppen met eieren en voornamelijk kaas was voor mij als voor vele anderen lastig, lastiger dan stoppen met vlees eten. Hier kwam ook nog bij dat er in veel producten melk wordt gebruikt waar je het niet zou verwachten. Een standaard maaltijd in de supermarkt halen kostte in eens dubbel zo lang doordat ik alle verpakkingen moest leven voordat ik wist wat er allemaal in zat.

Dit avontuur begon half december 2016, ik ben sindsdien altijd veganistisch gebleven en heb aan de hand van het marathonschema 24 weken voor de marathon getraind. Ik heb tijdens de training nooit extra op eiwitten of andere voedingsstoffen gelet en ik heb er nooit problemen mee gehad.

Na deze eigen observatie en door een aantal documentaires en podcasts heb ben ik erachter dat als je de goede voeding tot je neemt en je elke dag aan een green een grain en een bean te eten. hier zullen meningen over verschillen maar op deze manier ben ik het beste af heb ik gemerkt. Ik heb meer energie dan tevoren en ik kan sneller herstellen op deze manier.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Dit betekent dat ik veganistisch blijf eten, dit is mij goed bevallen waardoor ik zo wil blijven eten.
Met het sporten wil ik ook door blijven gaan. Tijdens de marathon heb ik een tijd gelopen van 4 uur en 19 minuten, ik weet dat ik met de juiste training onder de 4 uur kan komen.
Ik wil mensen laten zien hoe goed een veganistisch dieet is. Ik kan dit maar op 1 manier en dat is door te laten zien wat ik kan bereiken met mijn dieet.

Om deze reden ben ik ook van plan om meer uitdagingen te blijven doen, zowel marathons als andere duursporten. Een van de eerste dingen die ik wil doen is een halve marathon, ik wil dit als grote doel voor 2018 aanhouden.

Niemand hoort hier echter van als ik deze doelen alleen maar bereik, hiervoor moet ik het ook noteren. Hiervoor heb ik een heel mooi voorbeeld, ik heb namelijk een grote zus die ook op zo’n manier haar verhaal vertelt. Hiervoor heeft zij groentje gezond opgericht. Om exact deze reden ben ik zelf ook met een blog begonnen begin dit jaar maar door te weinig tijd en doordat ik merkte dat ik beter over mijn eigen ervaringen kon schrijven wanneer ik deze ervaringen al heb gehad en zo meer mensen kon helpen heb ik besloten om mijn blog uit te stellen tot na de marathon. De marathon is nu geweest en ik heb weer meer tijd dus ik wil weer beginnen. Ik heb in de tussentijd veel geleerd over veganisme en training, wat wel en wat niet te doen. Ik heb dingen geleerd waar ik in het begin van mijn blog nog anders over dacht en wil deze dingen graag delen.

Relive ‘Marathon valencia’

Update: wow groot nieuws! Jasper gaat nu ook de marathon van Rotterdam rennen. Hij schrijft op zijn persoonlijke blog over hoe hij dit wil aanpakken. Doel deze keer? Onder de vier uur de marathon uitrennen!
Lees zijn nieuwste blog over de marathon van Rotterdam hier

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie