Bonenschotel met ananas (ontzettend veel goede vezels voor je buik)

by Anouk

Jarenlang had ik echt helemaal niets met bonen. Ik weet nog goed dat ik in een studentenhuis woonde en mijn huisgenoot Mexicaans kookte. Veel bonen, maïs, gehakt en Dorito’s uit de oven met kaas. Geloof het of niet, ik vond het zó vies! In mijn hoofd dacht ik echt dat bonen de oorzaak van al het kwaad waren en viste ik treurig de chips en het gehakt tussen de bonen uit. Toch ging ik het al snel waarderen en na een tijdje studentenhuis lustte ik alles wat ik daarvoor niet at (champignons en paprika bijvoorbeeld). Ik merkte al snel dat ik kidneybonen lekkerder vond dan bruine bonen. Dit recept is geïnspireerd op een recept dat mijn ouders via via hadden gekregen. En het is momenteel mijn favoriete gerecht! Best goed voor iemand die jarenlang haar neus optrok voor bonen.

Waarom zijn bonen gezond?

Bonen zijn eiwitrijk en bevatten veel vezels! In dit recept eten we kidneybonen en die hebben de volgende voedingswaarde (volgens de caloriechecker van het Voedingscentrum):

100 gram kidneybonen in blik / glas bevat:

Energie116kcal
Vet0,7g
– waarvan verzadigd0,1g
Koolhydraten15,1g
– waarvan suikers1,8g
Vezels8,5g
Eiwit8,2g
Zout0,5g

Per dag zou je tussen de 30 en 40 gram vezels moeten eten voor een gezonde darmwerking. Andere peulvruchten die je eens zou kunnen proberen zijn: linzen, bruine bonen, kikkererwten, kapucijners en witte bonen.

Belangrijk: heb je last van je buik door bijvoorbeeld het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)? Dan kan het zijn dat je geweldig reageert omdat vezels goed voor je darmen zijn. Andere mensen reageren juist heel slecht op peulvruchten. Het is dus even proberen…

Bonenschotel met ananas

Print dit recept
Porties: 2 personen
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • 2 eetlepel olie
  • 200 gram verse anananas
  • 1 ui
  • 1 prei, in ringen gesneden
  • vegan spekreepjes (aanrader spekreepjes van de AH)
  • 300 gram kidneybonen

Bereiding

Bak de vegan spekreepjes in een wok of hapjespan (koekenpan mag ook) met een beetje olie. Deze reepjes zijn het lekkerst als ze een beetje hard worden gebakken. 

Snij de ui in blokjes en de prei in ringen en bak deze mee met de spekreepjes.

Voeg de bonen toe in de pan en laat deze op een laag vuur even meebakken met een deksel op de pan.

Voeg als laatste de verse ananas in blokjes gesneden toe. Laat dit nog even meesudderen met de deksel op de pan zodat het sap van de anananas niet verdampt. 

 

Extra

Eet smakelijk!

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie