Boekentip: Ontspannen voor beginners

by Anouk

Precies een week geleden liep ik naar mijn sportschool om mijn abonnement af te zeggen. Op mijn werk sport ik namelijk gratis, daar heb ik een super enthousiaste collega die me vaak meesleept. De sportschool snoepte voor mijn gevoel tijd weg die ik kon besteden aan mijn studie. Het enige wat ik nog graag deed was de yogales op zondag. Heerlijk ontspannen! Daar voelde ik me zó fijn bij. Helaas was ik in vier maanden tijd maar een paar keer geweest omdat ik soms een weekend hier, en soms een weekend daar ben. De andere yogalessen waren óf vol, of ik had al gesport op mijn werk. En zelf aan yoga beginnen thuis? Eerlijk gezegd was dat nog niet eens in me opgekomen, hoewel ik wel een matje thuis heb!

Ontspannen voor beginners

Daarom vond ik het leuk dat dit boek een tijdje geleden werd opgestuurd, ontspannen voor beginners, geschreven door Gilleske Kreijns, yogadocent en eigenaar van Yogaya in Utrecht. Het boek heeft een vrolijke maar rustige uitstraling waardoor ik meteen enthousiast werd om het te lezen. Want het is niet alleen een doe-het-lekker-zelf boek, er staat ook nog eens heel veel informatie in over ons (te) drukke bestaan en wat je kan doen om daar wat ontspanning in aan te brengen.

Ontspannen vind ik moeilijk. Een tijdje geleden was ik bij een vriendin en toen mocht ik daar in bad (yay!) iets wat ik echt heerlijk vind. Ik was zó overprikkeld en gespannen dat ik stijf als een plank, in het warme water, lag te wachten tot ik er weer uit kon. Ook als ik thuis ben heb ik niet de rust meer om even lekker een boek te lezen, ik kijk soms een serie terwijl ik een boek probeer te lezen en op mijn smartphone mijn oma probeer te verslaan met Wordfeud. Bij wijze van spreken dan.

Ontspannen voor beginners is dus een perfect boek voor deze druktemaker, niet alleen word alles op een duidelijke en prettige manier uitgelegd, er zit ook nog eens humor in.

“Gek word je soms van jezelf. Maar hé, wacht even… hoe kun je nu gek worden van jezelf als je jezelf bént?” (Kreijns, 2017).

Het boek bestaat uit 7 hoofdstukken:

  • In je lijf
  • Uit je hoofd
  • Breng je energie in balans
  • Gewoontes
  • Druk zijn is uit
  • De schaduwkant
  • Welk type ben jij?

Wat haal je uit dit boek?

Wat jij uit dit boek haalt kan ik je helaas niet vertellen, er staat zo veel informatie en handige tips in, dat ik niet weet wat jij er allemaal uit zou kunnen halen. Zelf ben ik begonnen met het ochtendritueel van de zonnegroet, iets wat ik ooit met mijn Wii fit ook wel eens deed.

Ook om ’s avonds weer tot rust te komen geeft dit boek tips. Er zijn veel praktische voorbeelden zoals je hierboven kunt zien wat het voor mij makkelijk maakt om een oefening te proberen. Sommige oefeningen ken ik, doordat ik al wat yogalessen heb gevolgd al, maar veel zijn er ook nieuw voor mij en ik wist niet dat deze ook werken op bepaalde delen van je bewustzijn (voor mij was het vaak rekken en strekken zonder de achtergrond er van te weten).

Naast alle oefeningen en tips heeft de schrijfster ook de tijd genomen om zaken onder de loep te nemen als: perfectionisme, de digitale wereld. je innerlijke criticus, mediteren, energie en nog veel meer! Nogmaals, ik kan niet voor jullie spreken, maar dit zijn nét allemaal zaken waar ik op dit moment in mijn leven heel erg mee bezig ben.

Ik ben rustig begonnen vooraan in het boek en zodra ik iets heb toegepast ga ik weer verder dus ik heb nog niet alle 178 pagina’s in mijn leven verwerkt maar het is wel iets waar ik deze zomer hard mee aan de slag ga.
Ofja, hard mee aan de slag? Ontspannend aan de slag! Ik heb in ieder geval nu al geleerd dat ontspannen wel werken is (vooral als je er zo slecht in bent als ik) maar dat je daar rustig mee aan de slag moet. Dus in stapjes ga ik dit ook doen.

Hoewel ik dus nog niet alles heb kunnen toepassen en vooral in grote lijnen het boek heb gelezen, ben ik nu al benieuwd naar hoofdstuk 7. Daarin staat een test die je kan doen zodat je uit kan vinden welke yogaoefeningen er bij jou persoonlijke behoeften past. Ik ben gek op testjes, zeker in de wetenschap dat als je dit boek toepast op je leven, je je door middel van zo’n test nog verder kunt ontwikkelen. Ik voel je nu wel een beetje het type dat op het plaatje in foetushouding ligt te chillen, al past de Savasana houding ook wel bij mij (letterlijk betekent Savasana de ‘lijkhouding’, waarin je dus op je rug ligt aan het einde van je oefeningen).

 

Al met al heb ik ervoor gekozen om deze review de titel ‘Boekentip’ te geven omdat ik écht dit boek een tip vind voor iedereen die moeite heeft met ontspannen, teveel in zijn of haar hoofd zit, of zich druk en opgejaagd voelt.  En wat is een mooiere tijd om te beginnen met ontspannen dan in de vakantie? Op die manier heb je al snel een gewoonte aangeleerd waardoor je weer uitgerust aan de slag kan na je vakantie.

Ontspannen voor beginners is te koop voor 19,99 Euro bij onder andere Bol.com

Doe jij wel eens aan yoga om te ontspannen?

Waarom link ik naar Bol.com?

Groentje Gezond maakt gebruik van affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie krijg als jij via mijn website op Bol.com terechtkomt en daar iets koopt. Daar heb ik onder andere mijn nieuwe lay-out van betaald én de kosten voor de website. Ook zorg ik wel eens voor een winactie of iets dergelijks en spaar ik voor aanpassingen die ik kan doen aan de website of de professionaliteit van deze blog.

 

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

Jenn 4 juli 2017 - 08:48

Klinkt als een fijn boek! Ik doe wel eens aan yoga, maar minder dan ik zou willen.

Reply

Geef een reactie