Bloggen voor geld of gratis producten

by Anouk

En hoe ik eerlijk blijf

Toen ik tweeënhalf jaar geleden begon met bloggen had ik niet verwacht dat mijn blog zo groot zou worden. In vergelijking met de écht grote blogs ben ik nog een mini, maar ik vind het elke maand weer super motiverend en spannend om te zien dat meer dan 10.000 (!!!) mensen mijn blog hebben bezocht. Vooral de recepten, en daar krijg ik ook super positieve reacties over. Al snel toen ik een échte website had, kreeg ik aanbod van bedrijven om iets voor ze te schrijven. Zo was er een heel groot bedrijf dat me mailde of ik een artikel wilde schrijven over en staafmixer, verkapt in een recept met een linkje. In ruil daarvoor zou ik een waardebon krijgen met de waarde van een staafmixer, die ik na plaatsing van het artikel dan kon krijgen. Misschien klinkt dit voor sommige mensen leuk, een waardebon van 15 euro voor een staafmixer, maar ik ga toch niet iets schrijven over een product dat ik nog nooit heb gezien?! Heel beleefd wees ik dit aanbod af. Hetzelfde doe ik bij telefoonhoesjes, of rare producten die totaal niet bij Groentje Gezond passen. Daar heeft toch niemand wat aan?

Maar wat dan wel?

Ik blog niet voor het geld, daar zou ik nu ook nog niet zo ver mee komen, alleen al omdat ik heel kritisch ben naar wat ik wil ontvangen. Ja, voor een fotowedstrijd heb ik een Hello Fresh box gekregen, en ik krijg wel eens een boek opgestuurd. Als dat boek goed bij de blog past, dan schrijf ik er over. Anders niet. Het meest belangrijke vind ik dat ik open en eerlijk ben met jullie als lezers.

Verder gebruik ik Affiliate links van Bol.com. Dit betekent dat, áls je een keer iets koopt via mijn website op Bol.com, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit is niet zo veel, maar ik kan er de hosting van mijn blog van betalen. Daarnaast ben ik nu keihard aan het sparen voor een goede website. Alles aan Groentje Gezond is nu gratis en heb ik zelf gemaakt, maar ik zou graag een mooi logo willen, een website die prettig leesbaar is én goed in elkaar zit. Misschien ook een update dat de recepten beter te vinden zijn. Maar dat kan ik zelf niet, dus daar moet ik iemand voor inhuren en dat kost geld. Ook een camera voor professionelere foto’s van recepten zou in de (verre) toekomst prettig zijn. Wat ik nu probeer te zeggen is: al de inkomsten die ik krijg, komen terecht bij deze blog.

algemeen

Zo kan een affiliate link eruit zien (zie je niets? Dat kan komen door je ad-blocker. Je mág altijd op deze link klikken uiteraard.

 

Waarom ik dit deel

Ik paste laatst mijn disclaimer aan en ben er de laatste tijd best wel mee bezig hoe ik dat als blogger moet doen. Bedrijven benaderen mij, dus ik moet kunnen zeggen waar ik voor sta en zorgen dat er geen misbruik van mijn harde werk word gemaakt. Daarom zijn er richtlijnen wat bloggers mogen vragen (even handig voor de bloggers die dit ook lezen).
Ik deel dit verhaal vooral omdat ik zo transparant met mijn lezers wil zijn als ik maar kan. Als ik een boek krijg, of ergens naartoe mag om over te schrijven, laat ik dat ALTIJD weten. Soms koop ik zelf iets waar ik graag wat over schrijf, dat zal ik dan ook laten weten. Ook schrijf ik altijd eerlijk wat er ik ergens van vind, zoals jullie van mij gewend zijn.

Ik denk dat misschien 30% van wat ik deel een affiliate link heeft óf iets is wat ik heb gekregen. Het grootste deel wat ik hier schrijf is vanuit mijzelf (bijvoorbeeld een soort column, informatief artikel of een recept). Toch wilde ik vandaag even de moeite nemen hier iets meer over uit te leggen. In het kader van eerlijkheid en transparantie.

Hebben jullie nog vragen over dit artikel? Laat het dan alsjeblieft weten in de reacties, dan beantwoord ik ze eerlijk en zo snel mogelijk.

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

 

 

Misschien ook iets voor jou?

8 comments

Mariska 22 september 2016 - 11:47

Je kom in ieder geval heel oprecht over! Dat zullen je lezers wel merken 🙂 Affiliate links vind ik ook niks mis mee. Het is niet alsof het een ander extra kost en je kan er een voordeeltje mee halen 🙂 juist mooi toch?

Reply
Superheldin 22 september 2016 - 13:08

Ik ben nét begonnen met bloggen. Net als jij niet voor het geld (is volgens mij ook echt niet vol te houden op die manier?!) maar wat ik in mijn zoektocht naar ‘hoe start je een blog’ wel heb ontdekt, is dat er veel meer bloggers zijn met affiliate-links, advertenties etc. Het is toch alleen maar fijn dat je a)geniet van bloggen, b)anderen mee kan laten genieten en c)daar ook financieel mee geholpen bent? Voor mijn gevoel doe je jezelf tekort als je met zo’n mooi en succesvol blog dit soort kansen laat liggen. En heerlijk dat je daar ook lekker open over bent. Gewoon in die lijn doorgaan, hoor!

Reply
Jonna@Burgertrutjes 22 september 2016 - 23:57

Wij werken ook alleen samen met merken waar we achter staan. Uiteindelijk is dit ook het doel van ons blog, we houden het bij onszelf!

Reply
Anouk 23 september 2016 - 14:53

Ja inderdaad, heel goed!

Reply
Loes | Gewoon iets met Loes 23 september 2016 - 10:54

Leuk om te lezen, goed dat je deze informatie zo deelt. Ik sta er een beetje hetzelfde in: ik hoef er geen (goed) geld mee te verdienen, maar het zou toch leuk zijn als je wat kosten (zoals de hosting) er uit kunt halen. Zelf moet ik nog iets meer doen met affiliate-links, daar kun je veel meer uit halen! Ik vind het overigens wel leuk om te zien dat bedrijven ‘je’ weten te vinden!

Reply
Anouk 23 september 2016 - 14:53

Ja, het is leuk om de kosten eruit te halen. Ook regel ik soms via bedrijven winacties o.i.d. dan hoef ik er zelf niets voor maar dan profiteren mijn lezers alsnog. De bedrijven wisten me al heel erg vroeg te vinden, dat vond ik ook wel interessant om te zien. Ik heb me ook nooit echt opgegeven voor perslijsten maar ik sta er toch op.

Reply
LIsanne 30 september 2016 - 21:33

Van mij mag je de link van bol,com nog wel wat duidelijker neerzetten. Ik zie aan de rechterkant wel vanalles van bol maar kan vanuit daar niet direct of makkelijk naar de homepage (of in dit geval mijn winkelmandje) en als je daar wat zoekt krijg je alleen boeken. Nu bedacht ik mij ineens dat ik het beter via jouw link kon bestellen en omdat ik dit artikel gelezen had wist ik dat de link er in stond maar anders had ik wel heel erg moeten zoeken (ik=lui en het moet snel want baby op de arm)

Reply
Anouk 3 oktober 2016 - 09:03

Hey Lisanne,
Als je op een link klinkt van Bol.com (waar dan ook op deze website) dan kom je via mij op de website. Het maakt niet uit of je op een boek klinkt of iets anders, als je via deze site ergens naar gaat zoeken dan werkt het al 🙂

Ik weet niet hoe ik beter de linkjes neer kan zetten maar ik ga er even over nadenken. Wil ook niet teveel reclame op deze website want dat is absoluut niet mijn hoofddoel.

Reply

Geef een reactie