Zoveel namen maar wat betekenen ze nou eigenlijk? Gisteren kreeg ik de vraag op de Facebookpagina van Groentje Gezond met: ‘Wat is het verschil tussen biologisch en ecologisch?’
Eigenlijk wist ik het ook niet helemaal precies, dus ik zocht het voor jullie uit! Daarbij lees ik ook vaak de term ‘organisch’ dus daar ben ik ook even naar op zoek gegaan.
Biologisch
Biologisch zegt iets over de methode van landbouw. Er zijn strenge regels opgesteld wanneer men de landbouwmethode biologisch mag noemen, zo worden er vrijwel geen pesticiden gebruikt maar natuurlijke manieren van bestrijding zoals vogels. Het wieden van planten gebruikt ook niet met bestrijdingsmiddelen maar met de hand of met machines.
Niet alleen planten worden biologisch geteeld, ook veeteelt kan biologisch zijn. Deze dieren worden gehouden zoals de natuur het zo’n beetje bedoelt heeft. Dieren worden niet ontdaan van hun staarten of een snavel omdat ze meer ruimte krijgen en vaak ook buiten kunnen zijn. Deze dieren krijgen geen preventieve medicijnen en zijn door hun gezondere leefomgeving ook minder snel ziek. Alleen bij ziekte krijgen ze wel medicijnen.
Ecologisch
Ecologische landbouw staat redelijk gelijk met de biologische landbouw. Daarmee bedoel ik dat er dezelfde regels gelden. Maar ecologische landbouw gaat nét een stapje verder. Waar biologisch vooral rekening houdt met onze gezondheid, dat van dieren en planten en duurzaamheid, houdt ecologische landbouw ook nog rekening met het hele ecologische klimaat. Dus eigenlijk probeert ecologische landbouw nog meer rekening te houden met de planeet.
Ecologisch is altijd biologisch, maar biologisch hoeft niet altijd ecologisch te zijn.
Organisch
Organisch is vertaald van het woord Organic, vaak op buitenlandse producten kun je dit woord vinden. Eigenlijk staat organisch gelijk aan biologisch. Het betekent hetzelfde als we praten over biologisch/ecologisch/organisch.
Keurmerken
Gelukkig hoeven we niet te raden of een product biologisch, of ecologisch is. Er zijn een aantal keurmerken waarop je kunt letten als je deze vraag hebt:
Het EKO-keurmerk
Producten met het EKO-Keurmerk worden gecontroleerd door Skal en zijn helemaal Biologisch
website: http://www.skal.nl/
Demeter
Een biodynamisch keurmerk. Vaak houden biodynamische landbouwbedrijven ook vee.
Website: http://www.stichtingdemeter.nl/
Erkend Streekproduct
Niet altijd, maar vaak wel biologisch of ecologisch. Dit keurmerk zoals de naam al zegt om de zogenoemde streekproducten. Deze producten zijn vaak bekend en verweven met de streek (maar niet altijd)
Website: http://www.erkendstreekproduct.nl/
Europees Biologisch keurmerk
Dit product staat op alle producten uit de EU van biologische oorsprong.
Website: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/index_nl.htm
(Dit wordt ook gecontroleerd door Skal)
http://www.skal.nl/
Dit zijn de bekendste keurmerken, ben ik iets vergeten of wil je hier een keer meer over weten? Laat het me weten in de comments.
Let jij er altijd op of je biologisch of ecologisch koopt? Wat zijn je beweegredenen om dit wel/niet te doen?
5 comments
Interessant artikel! Ik wist eerst ook niet precies het verschil tussen ecologisch en biologisch. Leuk om te weten:)
Dankjewel, fijn om te lezen dat je het een interessant artikel vond!
Informatief artikel! Mijn pa verbouwt biologisch, dus ik krijg vaak supergezonde groenten, fruit en aardappelen mee. In de winkel kijk ik of er iets in de aanbieding is op dat gebied. Bij de Lidl en Aldi zie je bioproducten ook steeds meer.
X Wilmke
Wat tof Wilmke, mijn ouders hebben ook een eigen groentetuin waar ze groente en fruit verbouwen.
Vind je dat ook veel lekkerder?
Bedankt voor de Lidl en de Aldi tip! Je ziet het inderdaad steeds meer.
Interessant om te lezen!