Bevlogen door het podcast virus

by Anouk

Podcasts, sommige mensen zweren erbij. Ze luisteren ernaar op weg naar werk in de auto of op de fiets, als ze een eindje gaan wandelen of gewoon met een kop thee op de bank. Zelf had ik nog nooit een podcast geluisterd tot gisteren. Nu ben ik opeens gevangen door het podcast virus en dat wil ik graag met jullie delen!

Ik wilde net een eind gaan wandelen toen ik een appje kreeg van een vriendin. Een podcast over anxiety (onrust) waar ik wellicht herkenning uit kon halen. Omdat ik een rotochtend had (alleen maar huilen, onrustig en opgejaagd) ging ik mijn geplande stuk wandelen met de podcast van Zestology die mijn vriendin me stuurde en wat was dat lekker! Ik dacht altijd dat ik me niet goed zou kunnen concentreren op iemand die praat. Bij meditatie onder begeleiding zoas Headspace dwaal ik soms af als ze lang duren. Vooral als je loopt of fietst zie je zoveel om je heen dat ik me niet kon voorstellen dat ik me blijvend zou kunnen concentreren op iemand die praat, ongeacht wat het onderwerp zou zijn. Wat had ik het fout!

Voordelen van podcasts

Nou ben ik heel erg nieuw in het luisteren van podcasts maar ik merk nu al voordelen:

  • Je kunt het luisteren gebruiken als mindfulness oefening, dit geeft je rust want je luistert passief naar iemand anders. Hierdoor steek je ook nog eens wat op (zeer educatief verantwoord) zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen
  • Er zijn heel veel podcasts om te kiezen! Het aanbod is oneindig en er zijn super veel onderwerpen beschikbaar
  • Het geeft (mij in ieder geval) rust. Muziek kan soms heel veel invloed hebben op je gemoedstoestand of je emotie terwijl het luisteren naar pratende mensen dit effect minder heeft
  • Jezelf verplaatsen van A naar B (fietsen, wandelen of in de auto zitten) gaat veel sneller!
  • Je verbreedt je horizon zonder dat je dat doorhebt

Een nadeel vind ik: er zijn er zoveel, hoe kies ik elke goed zijn?

Ik ben er nu al helemaal weg van!

Gisteren heb ik gewoon een uur langer gewandeld omdat de ene podcast was afgelopen en de volgende meteen weer begon. Daarnaast vind ik de onderwerpen heerlijk, het doet me denken aan de tijd dat ik nog thuis woonde en mijn moeder atijd de radio op had staan. Dan waren er we eens gasten die iets interessants vertelde maar was daar zo weinig tijd voor door de snelle schakelingen van de radio. Nu kun je gewoon die interessante gesprekken gewoon volgen, soms wel een uur, zonder interrupties. Een wandeling van twee uur leek veel korter te duren EN ik had er iets van opgestoken. Ook een halfuur fietsen, iets wat ik vaak moet, is zo om als je naar een uitzending luistert.

Zestology

Er zijn blijkbaar in mijn omgeving al best wat mensen die Zestology luisteren dus ik voel me nogal een laatbloeier. Toch deel ik deze podcast met jullie (hieronder kun je er doorheen scrollen) omdat ik dit erg rustgevende uitzendingen vind en omdat ik er veel van kan leren. Misschien past niet elke uitzending bij jou, maar er zijn genoeg uitzendingen waar je wellicht wel iets aan hebt. Tony Wrighton, de presentator, heeft vooral een hele rustige prettige stem. Doordat hij last kreeg van een virusinfectie na een vakantie en drie maanden vrijwel zonder energie thuiszat is hij begonnen met Zestology. Eigenlijk is het een persoonlijke zoektocht naar meer energie, vitaliteit en motivatie. Hier kan je gewoon uit “shoppen” wat je aanspreekt, of je luistert net als ik alle podcasts en bedenk wat je mee kunt pikken voor een gezonder en happier leven.


Deze podcast gaat over anxiety overwinnen door meer te spelen in je leven

Meer van Zestology in bovenstaande Spotify lijst

 

Nu heb ik een vraag voor jou:

luister jij podcasts en welke moet ik echt op mijn lijstje zetten? 

Misschien ook iets voor jou?

5 comments

Lucy 9 maart 2018 - 12:06

Ik heb ook nog nooit een podcast geluisterd. Jouw blog heeft me wel nieuwsgierig gemaakt. Dus ik volg even om te kijken welke reacties er op komen.

Reply
Anouk 13 maart 2018 - 16:39

Nog niet zoveel reacties helaas, op mijn Instagram kwamen wel allemaal voorbeelden van Podcasts die je echt even moest luisteren (te vinden op http://www.instagram.com/groentjegezond) bij de foto’s die ook bij dit artikel staan.

Reply
Jenn 13 maart 2018 - 12:24

Ik heb nog nooit een podcast geluisterd. Misschien toch eens proberen.

Reply
Anouk 13 maart 2018 - 16:37

Ik was verbaasd hoe rustgevend het voor me was, maar er zijn ook hele leuke podcasts die vooral voor de fun zijn gemaakt.

Reply
Eveline 21 april 2018 - 01:31

Ik luister weleens naar 100% Thijs, de meeste interviews zijn erg leuk en leerzaam.

Reply

Geef een reactie