Beginnen met eten: Rapley, Kleintjes of hapjes?

by Anouk

Niemand kan je voorbereiden op hoe snel je baby groeit. Voor mijn gevoel was ik gisteren nog zwanger en hier ben ik dan met een baby die al (met steun) rechtop kan zitten en een lepel vast kan pakken. Vanaf vier maanden krijg je al e-mails van het consultatiebureau dat je je baby nu al snel hapjes kan gaan geven. We kennen allemaal de potjes van de supermarkt of de mama’s die groenten stomen om ze in te vriezen. Met dit artikel wil ik vooral opschrijven hoe wij het doen en benadrukken dat ik vind dat er geen slechte of goede manier is. Jij moet vooral doen wat goed voelt voor jou en je kindje, en als je hier iets van zou kunnen leren: mooi! Als je leert dat dit totaal niet een manier is wat bij jou of je baby past dan is dat ook helemaal goed. Nogmaals, ik vind niet dat er een goed of fout is als jij met liefde kijkt naar hoe jij eten kan aanbieden voor je baby.

Dit artikel bevat affiliate links

Rapley, Kleintjes of Hapjes?

Er zijn vast nog een heleboel methodes maar ik ga het hier in deze blog hebben over Rapley, Kleintjes en Hapjes. Even kort door de bocht:

  • Hapjes: groente- of fruithapjes zoals we die allemaal kennen. Deze kunnen versgemaakt zijn of uit een potje komen. Het kindje eet hierbij vaak niet zelf maar de ouders/verzorgers voeren het kindje met een lepel.
  • Rapley: kindje leert zelf eten. Het liefst bij jou aan tafel met de pot mee (let wel op wat je baby al wel en niet mag hebben en hoe je dit aanbied). Borstvoeding is de basis.
  • Kleintjes: lijkt veel op Rapley en kijkt ook erg naar gezonde voeding, borstvoeding als basis en introductie voedingsmiddelen via een schema.
Deze kinderstoel is maar liefst 67 jaar oud

Ontdekken welke methode bij jou en/of je kindje past

Je hebt een kind gekregen, of misschien wel je tweede of derde, en je wil je verdiepen in het beginnen met eten van je baby. Zoals ik al eerder schreef raadt het consulatiebureau vaak aan om met vier maanden te beginnen met oefenhapjes. Dit is ook de richtlijn van het voedingscentrum. De WHO (World Health Organisation) raadt aan dat de eerste zes maanden exclusief borstvoeding gegeven zou moeten worden voor de rijping van de darmpjes. Hierbij sluiten de Rapley en Kleintjes methode zich bij aan, het liefst begin je dus met 6 maanden met voeding en niet met 4.

Wat mij hielp om te ontdekken welke methode bij ons past was er veel over te praten met mensen hoe zij het hadden aangepakt bij hun baby’s en veel op internet te lezen. Ook heb ik het boek van Stefan Kleintjes gelezen. Alles met een open blik en vooral geen afkeurende, aangezien ik denk dat elke methode weer voordelen bevat. Zo is het fijn bij hapjes dat je precies weet wat je baby binnenkrijgt. Bij Kleintjes en Rapley is er weer een voordeel dat je baby zelf voedsel leert ontdekken en daardoor ook in een later leven goed aan kan voelen wanneer het vol zit en en minder gecompliceerde relatie krijgt tot eten. Kijk vooral goed naar bronnen die bij jou passen en wellicht helpt dit artikel je meer over de verschillende methodes te leren.

Voordat je begint met Rapley of Kleintjes:

Het belangrijkste voor de Rapley methode is dat je kleintje zelfstandig kan zitten (al dan niet met onderteuning). Een wipstoeltje of iets dergelijks is ongeschikt. Je hebt een kinderstoel nodig (liefst met voetensteun) of je neemt je kindje bij jou op schoot. Je kindje gaat zelf leren eten bij deze methode en dat betekent dat je kindje zich sneller kan verslikken of verstikken door voeding. Het is belangrijk dat je je kindje goed in de gaten houdt en nooit alleen laat als het begint met eten. Zelf geef ik EHBO waaronder baby verslikking/verstikking/reanimatie en ik kan dit iedereen aanraden om te volgen, ook als je je kindje hapjes gaat geven.

De Rapley methode

Baby Led Weaning – Gill Rapley

De Rapley methode, ook wel Baby Led Weaning (baby gestuurd eten) is bedacht door onderzoeker Gill Rapley die al meer dan 35 jaar ervaring heeft als het gaat om baby’s en eten.

Na zes maanden kun je met deze methode beginnen, dan zijn de darmpjes van je baby genoeg gerijpt om echt eten aan te kunnen. Let wel altijd goed op of je kindje al iets mag hebben, niet alles is geschikt voor een baby van zes maanden.

Kenmerken van Rapley zijn:

  • Grote stukken groenten/fruit ter grootte van of groter dan een vuistje
  • Zelf de baby laten ontdekken en bepalen wat hij/zij eet
  • De baby eet op dezelfde momenten met jullie mee het liefst met de pot mee (zien eten, doet eten)
  • Borst- of kunstvoeding blijft de hoofdvoeding, eten is bijvoeding tot 1 jaar
  • Baby kan later beter reguleren wanneer hij/zij vol zit en wordt een makkelijker eten (volgens de aanhangers van Rapley)
  • Hand- oog coördinatie wordt beter
  • Leert kauwen. Waar je bij hapjes meer zuigt leer je bij deze methode kauwen wat zorgt dat een kindje minder snel zich verslikt/verstikt

De Kleintjes methode

Eten voor de kleintjes – Stefan Kleintjes

Stefan Kleintjes is een Nederlandse lactatiekundige en kinderdiëtist. Zijn methode lijkt erg op die van Rapley maar hij pleit daarnaast ook voor een zeer gezonde manier van eten (zonder dit te benoemen) en richt in zijn boek zich ook op het sociaal emotionele vlak betreft eten. Dus geen toetjes als beloning en echt vanuit het kind eten aanbieden. Hij heeft ook een schema wanneer je welke voedingsmiddelen aan kan bieden. Deze methode is ook geschikt vanaf zes maanden en ook borstvoeding (of kunstvoeding) blijft hoofdvoeding tot 1 jaar.

Handig voor je research

Zelf heb ik het boek van Stefan Kleintjes gelezen omdat hij zijn onderzoek/ervaring in Nederland heeft en ook lactatiekundige is (maar ook informatie geeft in de nieuwere versies over kunstvoeding). Het boek las ik via Storytel dus als je daar een abbonement hebt is dat handig!

Ook een fijn filmpje met uitleg (love her!)

Solid Starts

Solid Starts is een website en heeft een gelijknamige app waarin je kan zien wat je wanneer aan je baby zou kunnen geven en hoe je dit het beste aan kan bieden. We weten denk ik allemaal dat je het best geen hele druif kan geven aan een baby maar hoe kan je dit in verschillende fases wel aanbieden? Ik gebruik deze app dagelijks ook om inspiratie op te doen of te kijken of onze dochter mee kan eten met de pot of dat ik even iets makkelijks voor haar maak of pak. Wat ik fijn vind is dat er plaatjes zijn van hoe je het beste een product aan kan bieden. Zoals hier bijvoorbeeld onder staat. Daarnaast staat er hoeveel voedingswaarde het product heeft en of het “poop friendly” is. Wel zo fijn voor ons omdat wij wasbare luiers gebruiken en niet alles in de wasmachine willen hebben nu ze begint met dingen eten.

Hoe gaat het bij ons?

Wij hebben tot net een week voor onze dochter zes maanden was gewacht tot voeding of hapjes. Ze had er tot dan ook echt geen interesse in. In het begin zat ze vooral op haar stoel aan haar slabbertje te sabbelen. Een lepel vond ze al wel erg snel interessant omdat ze ons natuurlijk ook bestek ziet gebruiken. Het eerst wat we probeerden was een zachtgekookte wortel. Vasthouden vond ze leuk maar in haar mond stoppen? Nee, dat is echt iets wat ze alleen met alle soorten doekjes of speelgoed deed. We zetten haar niet elke dag in de stoel en zeker niet elk voedingsmoment maar als ze alert en wakker is dan komt ze er steeds vaker bij. Avocado was een grote hit, net zoals brood. Een omelet met geraspte wortel vond ze leuk maar niet echt boeiend. Banaan was dan wel weer lekker (tip! Halveer de banaan en snij ongeveer 1 cm schil af aan de bovenkant. Nu heb je een banaan die je baby makkelijk af kan happen met een handvat zodat het nog een klein beetje schoon blijft). En ja, ik pureer of prak ook wel eens wat. Zo aten we vandaag zoete aardappelen en snijbonen. Even de staafmixer erop en de lepel in haar hand. We voeren dan niet maar ze mag zelf ontdekken. Op die manier is het nog steeds ontdekkend eten maar dan iets makkelijker.

Voorbeeld van afbeelding

We zijn net drie weken bezig dus echte grote hoeveelheden krijgt ze nog niet binnen. Wel vonden we het als nieuwe ouders grappig om af en toe iets in de luier terug te vinden terwijl je denkt dat ze geen hap binnen krijgt. Uiteindelijk gaat het bij ons erom dat we geen druk leggen op eten. Dat het een fijn moment is als gezin en dat ze zelf gaat leren en aangeven wat en hoeveel ze eet. Dat moet ze eerst echt ook leren en we gaan die signalen samen ontdekken. Zelf heb ik een moeilijke relatie met eten en hoewel er natuurlijk altijd invloeden van buitenaf zijn, hoop ik dat onze dochter een goede relatie krijgt met eten. Dat ze eet wanneer ze dat wil, stopt als ze vol zit, dat ze lekkernijen niet als goed of fout of als beloning gaat zien en dat ze groente en fruit lekker gaat vinden. We zullen het zien.

Zoals ik in het begin al aangaf: er is echt geen goed of fout. Als ouder doe je wat voor jou het beste voelt en dit voelt het beste voor ons op dit moment. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen dus deel die gerust hier in de comments, of op Facebook of Instagram (of waar je dit artikel ook hebt gevonden).

Ik hou echt van onderstaande filmpjes op Youtube en Tiktok.

Misschien ook iets voor jou?

3 comments

Borstvoeding geven: ons avontuur - Groentje Gezond 23 februari 2023 - 19:03

[…] jullie konden lezen zijn we met de Rapley/kleintjes methode begonnen met zes maanden. Toch blijft zeker het eerste levensjaar de hoofdvoeding (moeder)melk. […]

Reply
Romige ovenschotel met zoete aardappel - Groentje Gezond 3 maart 2023 - 09:37

[…] iets lekker vers en zelfgemaakt maar ik krijg het gewoon niet weg. Sinds onze dochter ook begint met eten, sta ik weer vaker in de keuken. Opeens krijg ik dan ook weer zin om dingen te proberen. Eigenlijk […]

Reply
Macaroni met veel groenten voor het hele gezin - Groentje Gezond 11 juli 2023 - 16:18

[…] voor mijzelf en onze dochter. Wij doen zelf een combinatie van de Kleintjes en Rapley methode (daar kun je hier een heleboel over lezen) en ons meisje van inmiddels 11 maanden kan al redelijk met de pot mee-eten. In principe zegt het […]

Reply

Geef een reactie