“Bedenk eens hoeveel calorieën je kan besparen!”

by Anouk

Sinds mijn nieuwe baan fiets ik elke dag een uur. Vaak fiets ik samen met een collega en alle onderwerpen passeren de revue als wij samen aan het kletsen zijn. Zo ook deze blog uiteraard, en gezond leven, en afvallen. Begrijp me niet verkeerd, ik weet echt dat ik nooit maat 36 zal krijgen. Maar drie jaar geleden woog ik toch 12 kilo minder, was ik misschien obsessief met gezondheid bezig maar voelde ik me wel heel energiek en sterk. Daarnaast paste ik broeken die ik al jaren niet meer paste en was ik best trots op mijn nieuw verworven figuur. Het is geen excuus maar na mijn galblaasoperatie vlogen de kilo’s eraan terwijl ik toch zeer gezond leefde (maar ik kon een tijdje niet veel bewegen). Toen ik uiteindelijk stopte met roken kwam de rest van de kilo’s eraan. Iets waar ik echt van huiver is calorieën tellen, dus wat moet ik nou?

Knellende spijkerbroeken

Ondertussen schommel ik in gewicht een beetje, maar ik kom niet meer aan. Het nadeel is dat ik ook niet meer afval, terwijl ik best graag weer in mijn spijkerbroeken van twee/drie jaar geleden zou willen passen. Mijn spijkerbroeken knellen en zitten gewoon niet lekker! Aan de ene kant is dit vervelend want ik voel me fijn in een spijkerbroek en het kost niet zoveel werk om daar een shirt bij te zoeken. Aan de andere kant draag ik nu vaak rokjes en jurkjes en krijg ik ineens veel complimenten over mijn kleding.  Eigenlijk zit ik dus een beetje in de knel. Aan de ene kant ben ik blij met mezelf, zit ik redelijk goed in mijn vel. Ik beweeg veel (al moet ik wel meer gaan sporten naast het fietsen) en eet ik gezond. Toch lijk ik niet af te vallen en baal ik daar stiekem best hard van. Het voelt voor mij gewoon heel tegenstrijdig om te kunnen zeggen dat ik me goed voel maar dat ik niet tevreden ben met mijn omvang op dit moment.

“Eigenlijk is dat calorieën besparen een cadeautje!”

Ik fietste maandag met mijn collega naar school en we bespraken hoe we nog gezonder konden leven om alsnog wat kilo’s kwijt te raken. Stiekem wist ik allang waarom ik niet af kon vallen, ik lust namelijk graag een wijntje en een biertje. Niet alleen in het weekend, niet alleen bij gelegenheden. Vooral met het warme weer “gunde” ik mezelf toch wel een biertje of twee. Een blikje bier is ongeveer (ligt aan de soort) 150 kcal, Stel dat ik 2 blikjes bier zou drinken per dag, dan is dat 2 x 150 x 7 = 2100 kcal!!! Holy shit, ik reken het net uit en ik schrik er gigantisch van! Ik drink niet altijd zo veel, soms helemaal niets, maar ik zat een beetje teveel in mijn “geniet-modus” denk ik wat dit is wel belachelijk. Maargoed…

Met mijn collega heb ik nu de afspraak gemaakt dat ik alleen af en toe in het weekend mag drinken. Zo bespaar ik toch een heleboel kcal. En daarnaast breek je moeilijker vet af door het drinken van alcohol, met mate is het geen probleem maar teveel gezelligheid is ook niet goed voor de lijn. Mijn collega vond dat ik een soort cadeautje kreeg, door alleen niet te drinken denkt zij (wie weet) dat de kilo’s er zo vanaf vliegen door het vele bewegen en het gezonder eten.

“Je eet ook wel erg veel…”

Blijkbaar heb ik soms, net als een heleboel mensen trouwens, oogkleppen op. Dan denk ik dat ik weer goed en gezond bezig ben, zoals toen ik mijn blog begon, en dan blijkt het dat ik stiekem helemaal niet zo goed bezig ben als ik denk. Natuurlijk kunnen jullie zien op Instagram dat ik gezond eet, en ja ik maak ook wel eens een foto van een drankje of een ijsje, maar ik kan veel beter.

Ik had het er over met een andere collega en ze durfde het bijna niet te zeggen maar: “Je eet ook wel erg veel”. Ik kan jullie vertellen dat de tranen me in mijn ogen sprongen. Gek toch? Ik schaamde me ineens diep, terwijl ik heel erg gezond eet! Ik neem havermout mee naar mijn werk, eet een salade of restjes van avondeten als lunch. Daar doe ik dan ook de hele dag over om dat allemaal op te eten. Maar de portie havermout is wel erg groot, de bak met salade die ik meeneem is ook veel. In mijn hoofd heb ik twee gedachtes:

1. Ik moet genoeg goede voedingsstoffen binnen krijgen (en somehow zit er in mijn hoofd een stemmetje dat er minder in spinazie zit dan in een bruine boterham met kaas)

2. Ik wil geen honger lijden.

Over punt twee ga ik een andere blog schrijven want dat gaat veel dieper dan dit, maar dit zijn wel gedachtes die ik heb als ik ’s ochtends of de avond van tevoren mijn lunchtrommeltje inpak.

Wat heb ik nou geleerd?

Ik ga doordeweeks niet meer drinken, of er moet echt heel hoge uitzondering zijn (zoals een verjaardag, een feest o.i.d.) en ook minder drinken in het weekend.

En ik moet veel beter op mijn porties gaan letten. Misschien niet drie grote maaltijden nuttigen zoals ik nu doe, maar drie kleine en twee of drie kleine tussendoortjes.

Ik hou jullie op de hoogte!

 

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

Bang om honger te lijden - Groentje Gezond 5 oktober 2016 - 15:20

[…] Mensen die zeggen dat honger hebben een fijn gevoel geeft, of zeggen dat alleen kindertjes in Afrika honger hebben (sorry maar dat is gewoon discriminerend… En hongersnood vergelijken met honger hebben is toch echt een beetje vergezocht. Nee ik heb geen trek ik heb honger!) snap ik echt niet. Ik hou niet van honger hebben, honger lijden zelfs. Dat verklaart dat ik langzaamaan toch te grote porties ben gaan eten en daardoor steeds op hetzelfde gewicht blijf steken. Deel 1 van mijn ontdekking lees je hier […]

Reply

Geef een reactie