Become a Spartan (gastblog)

by Anouk

Deze blog is geschreven door gastblogger Sanne van Bortel.

 

Een hele poos geleden ben ik bewuster geworden van mijn lijf en over het algemeen was ik ontevreden. Maar ik was ook lui en hield van lekker eten, en toegegeven: ik snoep. Telkens was ik het zat en telkens weigerde ik om te eten. Dit hield ik een paar dagen vol en dan was ik natuurlijk terug bij af. Een clichébeeld, maar ik wilde niet geloven dat sporten beter zou werken dan diëten.

En ik kreeg nog bijna gelijk ook. Ik ging sporten, maar op mijn eigen manier. Dat ging natuurlijk niet lang goed. Hardlopen ging oké, maar op een gegeven moment wist ik niet meer waar ik naar toe moest lopen en wanneer het te warm was, te koud was of te hard regende bleef ik al snel lekker thuis. In de pyjama. Op de bank. Met chips.

Erg! Ik zag of voelde geen resultaat van het hardlopen en ik pushte mezelf ook niet genoeg om meer te gaan doen. Wat heeft het dan voor zin? Dan maar niet. Na een poosje begon ik weer te balen van mezelf. Wat doe je nu helemaal? Nu ben je nog jong. Nu kan het nog. Ik begon weer met sporten, maar wel thuis. Elke dag honderd sit ups, of meer, en ook squats. Een half uur lang, verplichtte ik mezelf. Dat hield ik niet lang vol, want een half uur lang squatten, sit uppen en push uppen is werkelijk geen drol aan.

Tot ik aan een training dacht van heel lang geleden. Het was eigenlijk een soort grap in mijn vriendengroep; de Become A Spartan training. Een training die is ontwikkeld voor mannen die snel veel spiermassa willen ontwikkelen. Een paar jaar geleden was ik eraan begonnen en had ik alle oefeningen van alle weken uitgeprint en tot draaiboek gemaakt. En het is werkelijk de leukste en gemakkelijkste training die ik ooit heb gedaan – wat op zich niet moeilijk is, want dit is in feite ook de enige training die ik ooit heb gedaan.

In zestien weken moet je een super strakke spierbundel worden. Als man, that’s it. Vrouwen kunnen natuurlijk een lichtere variant van de training volgen. Het is gewoon belangrijk dat je naar jezelf kijkt. Ikzelf ben bijvoorbeeld bijzonder slecht in push ups. Ik zit nu in week vijf, waar je push ups met een fitnessbal moet doen. Met je voeten erop en met je handen erop. Dat kan ik dus niet. En dat geeft niet! Want ik wil niet hetzelfde eruit zien als de mannen op de site van www.becomeaspartan.nl.

Week één is het gemakkelijkst en eigenlijk ook het moeilijkste, omdat je net begint. Even door de zure appel heen bijten is misschien wat zwaar uitgedrukt, maar je moet wel even door de eerste twee weken heen. In week drie dacht ik: verrek, dit gaat allemaal al stukken gemakkelijker. En dat voor drie keertjes in de week een paar oefeningen doen. De eerste week bestaat uit standard push up, body squats, stationary lunges, pull ups (deze kan ik niet, omdat ik geen stang heb), burpees en de plank. Op de site staan allemaal gifjes zodat je kunt zien hoe elke oefening precies gaat. Ik houd nooit de tijd bij, maar mijn trainingsmomentje gaat super snel voorbij. En ja, ik merk echt resultaat. Waarom ben ik niet eerder begonnen met sporten?!

De website van Become a Spartan is hier te vinden.

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie