Bang voor borsten

by Anouk

‘Zal ik er nu wel of niet over schrijven?  Ik wist het niet zo goed. Het past wel in het thema Gezondheid dus misschien moet ik het maar doen…’

Zo was ik even aan het twijfelen. Drie dagen geleden,  het was avond, merkte ik dat mijn rechterborst anders aanvoelde dan anders. Omdat er veel borstkanker in mijn familie voorkomt (maar niet erfelijk is getest) voel ik vaak of alles wel goed zit. Mijn vriend voelde ook dat het anders voelde dus de volgende dag, na de hele nacht wakker te hebben gelegen,  toch maar even de huisarts gebeld. Ik kon meteen terecht, alleen was ik gewoon aan het werk dus maakte ik een andere afspraak. Die was gisteren…

In een Facebookgroep over gezond leven vroeg ik naar ervaringen op het gebied van Mammografie en Thermografie.  Bij mammografie worden je borsten geplet om een foto te maken, gebruikt ter controle of bij risicogroepen om te kijken of er iets binnenin gebeurt. Thermografie is pijnloos en maakt een foto van je borsten om ontstekingen of andere actieve cellen te controleren. Thermografie wordt niet vergoed door de zorgverzekering en mammografie wel…

De dokter zei gelukkig dat er hoogstwaarschijnlijk niets aan de hand is, maar dat ze het wel goed vond dat ik kwam. ‘Het is niet goed om te lang met zorgen rond te lopen’, zei ze. Toch laat ik binnenkort ter geruststelling een echo maken. Maar daar maak ik me gelukkig niet zo druk meer om. Waarom mijn borst nu anders voelt kan door meerdere zaken komen:

-Hormonen

Hormonen zorgen ervoor dat op verschillende tijden in je cyclus je borsten anders reageren en ook anders aanvoelen.

-Leeftijd

Omdat ik jong ben, pas 24, zijn mijn borsten stevig (jeej!) Maar ook soms wat harder waardoor controleren moeilijk kan zijn.

-Klierig

Tja, sommige vrouwen hebben nou eenmaal wat klierige borsten. Daardoor voelt het soms af en toe anders aan. Soms is het hierdoor moeilijk om onregelmatigheden op te merken.

 

Tip van mijn huisarts

Je hoeft je borsten echt niet elke dag te concontroleren op onregelmatigheden.

Omdat je cyclus je borsten kan beïnvloeden is het verstandig om als je menstruatie net afgelopen is te controleren. Dan ben je hormonaal het rustigst.

Zelf controleren

Het controleren van je borsten, ook als er geen kanker in je familie voorkomt, is uiterst belangrijk. Vooral omdat jaarlijks zo’n 14.000 mensen de diagnose borstkanker krijgen. Ik wil mensen geen schrik aanjagen, maar ben wel weer bewuster geworden van mijn lichaam. Vandaar ook deze blog, omdat het gewoon heel erg belangrijk is om te weten waar je op moet letten.

Wil je weten hoe je jezelf het beste kan controleren? Kijk dan onderstaand filmpje.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/3Rrnv2om_Qw” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

 

Nog meer informatie over borstkanker of zelfonderzoek is te vinden op de website van borstkankervereniging Nederland.

Hebben jullie ervaring met mammografie of thermografie? Controleer jij je borsten regelmatig? Of is dit onderwerp te erg taboe?

Misschien ook iets voor jou?

5 comments

Emily 20 november 2014 - 14:58

Gelukkig maar! Vind ’t eigenlijk wel dapper van je dat je er een blogpost over geschreven hebt. Handig ook. Volgens mij is er soms toch te weinig aandacht voor (het zelf controleren: volgens mij denken veel mensen ‘ach, het zal wel’).

Reply
Anouk Vriezen 21 november 2014 - 12:52

Vooral op onze leeftijd is dat denk ik wel zo Emily. Ik controleer al jaren, niet heel erg uitgebreid en per sé op bepaalde momenten maar ik ben er wel af en toe mee bezig. Bedankt voor je lieve reactie.

Reply
Landa 21 november 2014 - 00:09

Inderdaad dapper, en gelukkig gerustellend nieuws. Ik controleer eigenlijk zelden. Ik vergeet het gewoon. Die ene keer dat ik het deed voelde ik ook vanalles en ik dacht gelijk dat het mis zat. Dan lees je via google dit soort berichten, dat het waarschijnlijk klieren zijn enzo. Er hangt nog zo’n enge sfeer bij.. Het is ook best eng. Bleh.

Reply
Anouk Vriezen 21 november 2014 - 12:51

Is is ook echt eng zoiets… Maar wel belangrijk. Daarom deze post, om toch mensen er iets meer over te laten weten. Waarschijnlijk hebben een heleboel mensen die normaal mijn blog lezen deze overgeslagen juist omdat het zo eng is.

Reply
Nadine 26 november 2014 - 14:04

Dat is goed nieuws! Fijn hoor!

Reply

Geef een reactie