Baat het niet dan schaadt het niet?

by Anouk

Toen ik klein was zei mijn oma altijd: ‘Baat het niet dan schaadt het niet’. Een uitspraak die me altijd bij is gebleven. Vaak dacht ik bij natuurlijke producten zoals kruidenthee of voedingssupplementen aan wat mijn oma altijd zei. Tot ik op internet rond ging neuzen.

thee

Een collega vroeg me namelijk een keer of ik afvalthee van het Kruidvat wilde proberen. Zij kende weer iemand die dat gebruikte en die vrouw viel er erg door af. Zo’n pakje kostte een euro en we zouden allebei die thee een paar keer per dag drinken. Bij mij hielp het niet echt, ik kon alleen de volgende ochtend wel heel snel naar de wc. Toen ging ik Googlen, waarom die thee zorgde dat ik zo snel naar het toilet moest (en veel naar het toilet = het afvalidee van deze thee). Het bleek dus dat er Senna bladeren in deze thee zaten. Sennablad en Sennapeulen zijn een natuurlijk laxeermiddel! Heel leuk allemaal maar als je dit een langere tijd gebruikt krijg je luie darmen en hierdoor kan je misschien nooit meer ‘normaal’ naar de wc! Ik was hier natuurlijk van geschrokken, want het baatte me niet, maar het was wel degelijk schadelijk!

Vanochtend nam ik een lekker kopje ochtendmelange van het AH huismerk. Op de verpakking staat: ‘Bewuste Keuze’ en ‘Van nature theeïne- en looizuurvrij’. Ik vind het altijd een lekkere verkwikkende thee in de ochtend. Ook is het kruidenthee en ik dacht altijd dat kruidenthee veel gezonder was dan gewone thee , o.a. om de theeïne en geen rare toevoegingen. Terwijl ik het zakje in de mok liet trekken, las ik op de achterkant wat er allemaal in zat. In ieder geval zat hier ook Sennablad in, iets wat ik liever niet meer in mijn thee wil hebben na wat ik er over gelezen heb. Maar ook een heleboel kruiden die ik niet kende. Gelukkig geen ‘gevaarlijke’ kruiden, weet ik nu, na het opzoeken van elk gebruikt kruid. Maar veel kruiden hebben wel bijwerkingen als het teveel gebruikt wordt.

Dus de volgende keer als ik wil genieten van een lekker kopje kruidenthee, dan kijk ik eerst of er kruiden in zitten die ik niet in mijn lichaam wil hebben… Dit geldt hetzelfde voor homeopathische geneesmiddelen. Want de gedachte: ‘Ach het is maar natuurlijk dus het kan geen kwaad’, gaat echt niet voor alles op.
Let vooral op als je zwanger bent met verschillende soorten kruiden en thee.

Linkjes!
Gevaarlijke kruiden
Zelfs het Voedingscentrum geeft af en toe een waarschuwing
Nog een linkje over advies van het Voedingscentrum

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie