Avocado

by Anouk

Noten en avocado’s werden al een hele tijd gezien als natuurlijke vetbommetjes. In de tijd dat light de norm was, vetten slecht, werd ook de avocado een beetje vergeten. Maar gelukkig zijn nu veel mensen het er over eens: vet is nodig!
De meeste mensen kennen de avocado van mexicaans eten. Zo wordt er bijvoorbeeld guacamole van gemaakt. Maar een avocado is ook heel erg lekker in je salade of in dit lekkere chocolade toetje.

avocado

Maar waarom is een avocado nou zo gezond?
De boterzachte avocado is niet alleen gezond door de goede vetten (zoals Omega 3) maar ook door de vezels die erin zitten. Daarnaast is deze vrucht zo goed omdat het vol zit met vitaminen en mineralen. Kalium, magnesium en foliumzuur zijn goed vertegenwoordigd. Ook Vitamine A, B1, B2, B6 C en E. Een heleboel vitaminen dus!
Wanneer een goede avocado?
Een rijpe lekkere avocado heeft geen vlekken. Vaak merk ik dat in de supermarkt veel mensen in de avocado’s knijpen om te voelen of ze een beetje zacht zijn. Hierdoor krijgt de vrucht bruine plekken, is er sneller de kans dat hij rot is, en betekent het niet altijd dat deze vruchten goed zijn om te eten. Daarom kijk ik altijd of de schil geen plekken heeft, druk ik zacht bij de steelaanzet of de vrucht licht indeukt. Vaak koop ik ook een avocado die nog heel hard is, misschien is hij dan niet meteen heel lekker maar dan laat ik hem een dagje rijpen in de fruitschaal. Een tijdje geleden had ik per ongeluk een avocado gehaald die bijna bruin was vanbinnen (iedereen maakt fouten) daar heb ik toen een masker van gemaakt voor mijn haar.

Hoe schil je makkelijk een avocado
Een avocado uit zijn schil halen is super easy. Snij de avocado doormidden over de lengte. Dan draai je (net zoals een oreokoekje) de avocado en je hebt twee helften in je hand! Ik snij blokjes in de avocado nadat ik de pit eruit heb gehaald en daarna kun je hem uitlepelen, of gebruiken in je salade.

 

 photo 20140304_122223-Copy-Copy_zpsd9113708.jpg

Kiwi&zo heeft een hele handige video geplaatst hoe ze de avocado snijdt.

Voorbeeldrecept
Na mijn operatie kreeg ik een grote fruitschaal en toen heb ik mango en avocado in blokjes gesneden. Door een klein beetje citroensap over de avocado te sprenkelen verkleurt hij niet zo snel. Met een beetje peper, zout, en olijfolie heb je in een handomdraai een heerlijke salade. Natuurlijk ook weer super simpel, maar ook super lekker.

 photo 20140304_123936-Copy-Copy_zps8d9da21f.jpg

Misschien ook iets voor jou?

5 comments

haridasgowra 20 maart 2014 - 11:28

Avacoda look like mango………super post……….!
#wordpress!

Reply
Avocadosoep | Groentje Gezond 27 mei 2014 - 08:46

[…] Waarom zijn avocado’s gezond? Lees het hier. […]

Reply
Avocadosoep | Groentje Gezond 19 april 2016 - 21:07

[…] zijn avocado’s gezond? Lees het hier. Sinds kort ben ik ook te volgen op Volrecepten! De Nederlandse en Belgische variant, waardoor nu […]

Reply
Avocadoliefde - Groentje Gezond 30 november 2016 - 07:24

[…] Waar ik het over heb? De avocado natuurlijk! Waarom een avocado super gezond is heb ik hier al eens uitgelegd. Ik ben in ieder geval heel erg fan, niet alleen omdat deze vrucht zo super gezond is maar ook omdat […]

Reply
Vegan penne met avocado-roomsaus - Groentje Gezond 31 augustus 2017 - 17:51

[…] je meer weten over avocado’s? Hier schrijf ik waarom ze zo gezond […]

Reply

Geef een reactie