Aluinsteen als deoderant, mijn ervaring met 100% natuurlijke deo

by Anouk

Altijd al eens een 100% natuurlijke deodorant willen gebruiken maar weet je niet precies hoe of wat je hiervoor moet hebben? Lees dan verder want hierbij vertel ik het verhaal over aluinsteen, een middel dat vroeger door mannen werd gebruikt als middel dat wondjes stopte met bloeden na het scheren.
Ik liep met mijn moeder in Spanje een winkel binnen en daar stond een aluinsteen als stick. Daar had ik nog nooit van gehoord maar het leek mij als health blogger toch wel interessant om eens uit te proberen, vooral omdat ik door de jaren heen vanalles al had geprobeerd als het ging om deodorant. De aluinstick had ik dus gekocht in Spanje maar deze zijn ook o.a. bij Bol.com te koop (er staan linkjes in dit artikel, voor meer info over affiliate links lees mijn disclaimer)

Zweten als een otter en ontstoken oksels door deo

De eerste keer dat ik deodorant gebruikte was ik heel jong, misschien een jaar of tien, omdat mijn moeder een douche nam en ik de spuitbus zag staan spoot ik het onder mijn oksels. Dat resulteerde in wekenlange irritatie en uiteraard had ik het op die leeftijd nog helemaal niet nodig. Als puber kreeg ik ook wel eens voor mijn verjaardag een (meestal roze) spuitbus in een meisjesachtig pakket, dat rook naar chemische bloemen. Die deo’s kon ik meteen weer weggeven want ik kon daar helemaal niet tegen!

Toen ik ouder werd begon ik vaker en meer te zweten, je weet wel, pubertijd en dat soort ongein. Ik gebruikte meestal nog steeds spuitbussen en het was meer om de geuren van mijn tienerlijf te camoufleren dan echt wat tegen het zweten te doen.

De afgelopen jaren zweette ik ook best wel erg, vooral in de zomer of als ik me inspande, tegen de natte vlekken leek  niet echt iets opgewassen maar tegen de geur had ik ondertussen dure deodorants (soms wel van 20 euro per stuk) gevonden die beloofden dat je wel vijf dagen niet zou transpireren. Deze bijna medicinale deodorants werkten een beetje, maar uiteindelijk kreeg ik een hele vervelende allergische reactie waardoor ik een halfjaar niet eens deodorant op kon doen, laat staan mijn oksels scheren.

Hoe werkt dat aluinsteen dan?

Toen ik de deodorant in Spanje zag, besloot ik het eens te proberen. Hoe het werkte? Geen idee, alle teksten waren in het Spaans. Daarom heb ik na aankoop mijn eigen onderzoekje gedaan.

Aluin is een kirstal/mineraal dat je nat moet maken voor gebruik. De mineralen lossen in water op, waardoor er een dun laagje op je huid wordt gesmeerd. Eigenlijk stinkt zweet helemaal niet, bacteriën geven er nare luchtjes aan. Aluin gaat de bacteriegroei tegen en trekt de huid wat samen zodat je minder zweet.

Wist je dat aluin al door de Romeinen werd gebruik als beitsmiddel? Andere toepassingen zijn: kleine wondjes ontsmetten, ontstoken puistjes insmeren, keelpijn of aften verzachten, water zuiveren, en mijn moeder gebruikt het als ze augurken maakt. 

Mijn ervaring met deze ‘deo’

Elke keer als ik deo gebruikte de laatste tijd kreeg ik last van uitslag of jeuk. Super vervelend! Op vakantie heb ik de hele vakantie aluin ter vervanging gebruikt. Super makkelijk, je houdt de stick even onder de kraan en gebruikt dan de deo net zoals je een roller zou gebruiken. Let op, gebruik deze wel op gewassen oksels. Na gebruik voelde ik me fris. Zelfs met 22 graden en 15 kilometer wandelen door een drukke stad rook ik nog geen zweetlucht. Ik transpireerde ook vrijwel niet, wat voor mij best wel uniek is. Verder heb ik ook geen last meer van ontstekingen of uitslag gehad! Ik heb zelfs het idee dat het bijna weg is ondertussen! (Wat ook kan komen omdat ik niet stiekem meer deo heb gebruikt wat ik wel eens deed als ik me niet fris voelde)

Op fora las ik wel dat het kan gebeuren dat in eerste instantie de werking nog niet helemaal optimaal kan zijn. Door langduriger gebruik gaat het steeds beter.

Goedkoop!

Wat mij meevalt is de prijs! Je kunt de deo voor rond de tien euro kopen, waarschijnlijk in de winkel of kijk naar de link hieronder. Door vocht lossen de mineralen op dus je deostick wordt steeds kleiner, maar dat gaat heel langzaam. Volgens mij zou je hier wel een paar maanden en misschien zelfs een jaar mee kunnen doen! Dan is tien euro wel een stuk goedkoper dan de dure chemische deo’s die je in de winkel koopt.

Aluinsteen is onder andere hier te koop, wellicht kan je deze ook gewoon bij de drogisterij kopen

Had jij wel eens van aluinsteen gehoord? Zou je het proberen?

Misschien ook iets voor jou?

16 comments

querine 6 december 2017 - 09:04

ik heb nog nooit van aluinsteen gehoord maar ik ga er zeker naar op zoek ik gebruik nu ook al de natuurlijke deodorant van we love the planet dat zijn ook aanraders!

Reply
Jamey 6 december 2017 - 09:13

Vroeger gebruikte ik ook zon steen. Maar moet eerlijk bekennen det ik het toch een beetje gek vind.

Reply
Vera 6 december 2017 - 09:14

Dit kende ik nog helemaal niet! Interessant zeg.

Reply
Tamara 6 december 2017 - 10:03

Wooow dit moet ik echt proberen ik ben jou zo dankbaar als dit werkt heb alles al geprobeerd en idd ook deo van 20 euro en speciale op recept van 25 euro niks helpt. Ik ga dit proberen

Reply
Natalie 6 december 2017 - 10:13

Ik hoorde hier ook al veel goeds over, maar ik heb toch liever iets met een geurtje! Ik probeer wel deo’s zonder alcohol te gebruiken!

Reply
Patricia 6 december 2017 - 11:56

Ikzelf gebruik ook altijd zoveel mogelijk natuurlijke deo’s. Dit product nog nooit geprobeerd, maar mijn lieve vriendje zweert erbij 🙂

Reply
Tania 6 december 2017 - 17:15

Hier heb ik nog nooit van gehoord maar het klinkt wel interessant. Ik gebruik altijd een roller van Nivea

Reply
Jasmijn Verkaik 6 december 2017 - 18:36

Wow!!! Te gek zeg. Dit kon ik nog niet. Wat stoer dat je dit zomaar hebt geprobeerd. Ik wordt er helemaal enthousiast van. Ga je artikel ook meteen effies linken aan mijn zusje want die zoekt ook al lang naar een goede deo. Thanx Anouk! Ennuh… toffe foto’s 😉😘🤗 Liefs, Mijntje.

Reply
Diana 6 december 2017 - 19:31

Kruidvat verkoopt ook zo’n stick! Iets goedkoper. Ik heb m helaas laten vallen een paar maanden terug maar de rest wat er nog op zit. Het wordt gewoon echt niet kleiner haha. Ik denk dat ik er idd met een hele minstens een jaar mee zou doen idd

Reply
Dhini 6 december 2017 - 22:50

Dit merk ken ik niet maar die soort deo heb ik wel al geprobeerd en ben tevreden over

Reply
Stephanie 8 december 2017 - 17:12

Ik ben ook fan! Nadeel is wel dat als je hem laat vallen, hij kapot/klaar is. Verder gaat ie eeuwen mee. Je hebt ze ook bij bijvoorbeeld het Kruidvat voor €5 ongeveer.

Reply
Elke 10 december 2017 - 18:45

Mmm, dit klinkt echt super interessant! Zeker als hoelang je deze gebruikt dat het nog beter moet werken! Als ik zoiets tegenkom dan schaf ik het mij toch wel aan! Ben veel te benieuwd geworden!

Reply
Henk Verbong 17 oktober 2018 - 10:36

Ik gebruik hem ook na een tip van een kennis, werkt prima.Als hij is gevallen kan je hem ook klein maken en oplossen in water.
De oplossing kan je dan in een sprayflesje gebruiken

Reply
Mirjam 15 december 2018 - 18:20

Bij de Kruidvat voor 2 euro geloof ik! Heb m vanmiddag ook aangeschaft!

Reply
Suzanna H 16 september 2019 - 07:37

Redenen waarom ik het een fantastisch idee vind:
1. Aluin steen (gezocht bij scheermiddelen voor mannen en niét het deo rek) kost vaak maar €2 of minder.
2. Je doet er mega lang mee.
3. Het is een multi purpose product!
4. Het werkt meerdere dagen.
5. Zit geen irriterende parfum in (waarom gebruiken beauty producten zoooo veel parfum?)
6. Als je de steen zonder houder koopt en op een zeep rekje in je badkamer bewaart, ben je al heel erg zero waste bezig! Hoeveel van jou afval komt in zee terecht? Waarschijnlijk heb je geen idee. Om een aluin brokje zit vaak alleen een kartonnen doosje. Beland dat in zee? Dan breekt het gewoon af.

Dus alle comments over “iew wat raar” zijn daarmee van tafel. ❤

Reply
BelPri 3 juli 2020 - 10:57

Mijn ervaring is dat het fantastisch goed werkt tegen transpiratiegeuren. Echter breekt het blokje af zoals een waterijsje waar al snel alle smaak en kleur uitgezogen is. Op een gegeven moment rook het blokje zelf naar zweet en moest ik de rest weggooien, ik kreeg dit er niet meer afgespoeld.

Reply

Geef een reactie