Als schaapjes tellen niet meer werkt

by Anouk

Gelukkig zijn mijn slaapproblemen verleden tijd, soms lag ik wel uren wakker zonder de slaap te kunnen vatten. Schaapjes tellen werkte niet, benieuwd naar wat wel werkte? Hier een aantal tips.

1. Geen lichte schermen voor je gaat slapen

Voordat je gaat slapen, probeer dan minimaal een uur van tevoren geen tv meer te kijken en je telefoon te laten liggen. Het stofje waardoor je gaat slapen, melatonine, wordt afgebroken door licht. Normaal gesproken maak je melatonine aan zodra het gaat schemeren, een natuurlijk proces. Maar door felle lampen, tv en smartphones wordt juist melatonine afgebroken! Er zijn pillen te koop om weer melatonine aan te maken, maar het is beter om op te passen met licht en lichtgevende schermen. Zet dus niet volle felle lampen aan ’s avonds en voor je gaat slapen alles gewoon even uit.

2. Ontwikkel een slaapritme

Toen ik in mijn studententijd last had van slapeloosheid (insomnia) kwam dit onder andere omdat ik geen vast slaapritme had. Ik sliep uit op vrije dagen, ging vaak heel laat naar bed ook als ik vroeg weer op moest en in het weekend was ik helemaal kapot en wilde ik het liefst de hele dag in bed liggen. Hoeveel slaap je nodig hebt is per persoon verschillend. Ik heb tussen de 6 en 8 uur nodig om goed te kunnen functioneren, veel meer en ik ben de hele dag moe, veel minder en dan ben ik ook de rest van de dag moe.

3. Ga vroeger naar bed dan de uren die je wil slapen

Stel, je wil om twaalf uur slapen, ga dan niet om kwart voor twaalf naar bed maar het liefst een uur eerder. Mijn moeder zei vroeger al: ‘Slaap je niet dan rust je toch’. Door alvast in bed te gaan liggen ontspant je lichaam en kom je makkelijker in slaap.

4. Ontspan!

Slapeloosheid komt vaak door stress, probeer daarom de stress achter je te laten. Zelf denk ik vaak voor het slapengaan: ‘Kan ik er nog iets aan doen?’ Is het antwoord nee, dan moet het maar tot morgen wachten. Stresskippen zoals ik weten dat dit lastiger is dan het klinkt, maar probeer alles los te laten voordat je in bed gaat liggen.

Omdat ik vaak veel indrukken van de dag nog in me heb, ga ik nog even lezen voor ik ga slapen. Het is wel heel moeilijk soms om mijn boek weg te leggen, maar ik spreek met mezelf af om 1 hoofdstuk te lezen. Zo maak ik mijn hoofd even helemaal leeg en mocht ik ergens mee zitten ben ik het vaak kwijt voor ik ga slapen. Sommige mensen luisteren liever nog even naar muziek.

5. Muziek

Via youtube luister ik wel eens naar liedjes die slaap bevorderen. Geen ‘slaap kindje slaap’,  maar rustige muziek. Hieronder een voorbeeld. Vaak slaap ik na een paar minuten al nadat ik het op heb gezet. Mijn vriend is hier absoluut geen fan van trouwens, dus dit doe ik alleen als ik vroeger naar bed ga dan hem.


6. Geen cafeïne meer

Ben je gevoelig voor cafeïne? Zorg dan dat je dit niet meer drinkt ’s avonds. Dranken met cafeïne zijn onder andere koffie, sommige soorten thee en chocolade.

8. Zorg voor een comfortabele nacht
Heel belangrijk, zorg dat je bed lekker ligt en dat je het niet te warm of te koud hebt. Zelf slaap ik het liefst in een dikke pyjama als het koud is. Maar een extra deken wil ook helpen. Heb jij het juist snel warm? Dan kan een laken wel eens helpen. Zo heb je toch iets over je heen zonder al te veel warmte.

7. Slaapdrank

Voor het slapen moet je eigenlijk niets meer eten of drinken, omdat je stofwisseling niet goed meer werkt is dit niet handig. Toch deel ik nog even met jullie mijn ultieme slaapdrankje.

Zet een pan op het vuur met een halve kop (plantaardige) melk, een halve kop water, en laat deze warm worden. Wel roeren anders krijg je van die vliesjes op je drankje.

Voeg 2 zakjes kamille thee toe. En laat deze in het (net niet) kokende water tien minuutjes trekken. Voeg naar smaak een beetje honing toe.

Drink langzaam op.

 

Het is mijn eigen variatie op ‘warme melk’ voor het slapengaan. Soms voeg ik er nog een klein beetje cacaopoeder bij zodat het warme chocolademelk is.

De kamillethee zorgt voor een kalm gevoel, vooral handig voor slapers die stressgevoelig zijn. Je kan ook andere kruiden gebruiken zoals citroenmelisse of valeriaan.

Heb jij nog andere slaaptips?

Misschien ook iets voor jou?

5 comments

Willem 28 oktober 2014 - 11:05

Handige tips, bedankt

Reply
Peggy's Pastime 19 februari 2015 - 17:49

Slaapproblemen, ik ken er alles van ! Al meer dan een jaar wordt ik rond 3 uur ’s nachts wakker, meestal met bonkend hart na alweer een bizarre droom en lig ik toch wel zeker een uur te draaien en keren zonder te slapen. ’s Morgens heb ik dan ook nooit meer een uitgeslapen gevoel. Ik zal je drankje eens proberen …

Reply
Anouk Vriezen 19 februari 2015 - 23:34

Dat is niet fijn. Deze tips zijn vooral handig als je niet goed in kunt slapen. Als ik ’s nachts wakker ben geworden dan maak ik mijn hoofd zpveel mogelijk weer leeg… Dat is super moeilijk maar mmeditatie helpt op zulke momenten om weer rustig te worden. Daarna zijn deze tips weer handig. Mocht je willen leren mediteren dan raad ik Headspace aan. Het is een app en de eerste tien lessen zijn gratis. Die tien lessen zijn genoeg om de beginselen van je hoofd leegmaken te leren en misschien helpt dat ook voor je gaat slapen zodat je geen nare dromen meer krijgt.
Liefs Anouk

Reply
Slapen met muziek - Groentje Gezond 7 juni 2016 - 21:14

[…] schreef al eerder tips om beter te slapen of om sneller in slaap te komen, die kun je hier […]

Reply
Slaap lekker - Groentje Gezond 14 november 2016 - 07:29

[…] Ook interessant: tips om in slaap te komen […]

Reply

Geef een reactie