9 x voeding bij een burn-out

by Annemiek

Annemiek, blogger bij Floraa, schreef me een berichtje dat ze graag een gastblog wilde schrijven voor Groentje Gezond. Ze bood aan een stukje over voeding en burn-out te schrijven omdat ze had gelezen dat ik zelf thuis zit met een burn-out.  Er zitten zeker voedingsmiddelen in deze lijst die ik eens ga proberen! Vinden jullie het leuk om af en toe een gastblog te lezen in de tijd dat het mij nog niet lukt om te schrijven? 

9 x voeding bij een burn-out

Als je burn-out raakt en je energiereserves volledig uitgeput zijn, is naast rust ook je voeding belangrijk. Dit zijn negen voedingsmiddelen die je helpen om je bijnieren te ontlasten en energiereserve aan te vullen:

1.      Zeezout

Veel mensen hebben zware metalen in hun vetweefsel, zoals lood, kwik en arsenicum. Deze metalen belasten de bijnieren en werken ontstekingen in de hand. Als de voorraad mineralen in je lijf niet voldoende is, gebruikt je lichaam deze zware metalen in allerlei processen.

Om je lichaam van deze giftige stoffen te ontdoen, is het belangrijk om je lijf van voldoende mineralen te voorzien. Zeezout en Himalaya-zout bevatten naast natrium nog andere belangrijke mineralen. Gebruik dus liever deze zoutsoorten in plaats van tafelzout als je een burn-out hebt.

2.      Geklaarde boter (ghee)

Bij geklaarde boter is alle melkeiwit verwijderd, zodat er enkel vet overblijft. Dit vet is rijk aan cholesterol, dat een bouwsteen is voor de bijnieren. Het beste kun je geklaarde boter van biologische, grasgevoerde koeien kiezen. Dit is vrij van veel pesticiden en andere gifstoffen die je lichaam kunnen belasten.

3.      Zetmeelarme groenten

Zetmeelarme groenten verminderen ontstekingen, brengen de bloedsuikerspiegel in balans en zorgen voor minder spanning op de bijnieren. Voorbeelden van zetmeelarme groenten zijn broccoli, courgette, tomaat, wortel en ui.

4.      Glutenvrije granen

Veel mensen zijn gevoelig voor gluten zonder dat ze het weten. Hun bijnieren moeten echter wel hard werken om de ontsteking tegen te gaan. Zijn je bijnieren uitgeput, zoals tijdens een burn-out, dan kan het helpen om een tijdje alleen glutenvrije granen te eten, zoals haver, boekweit en quinoa. Haver kan wel besmet zijn met gluten, dus kijk goed op de verpakking of de haver echt glutenvrij is. Een lekker en gezond recept met quinoa vind je hier.

5.      Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn rijk aan B-vitamines, vitamine E, magnesium en zink. Tijdens een burn-out heb je vaak meer behoefte aan magnesium. Ook heb je vaak minder B-vitamines in je lichaam. Eet iedere dag een handje pompoenpitten om de vitamine- en mineralenvoorraad in je lichaam aan te vullen.

6.      Cacao

Ook cacao is een goede keuze als je burn-out bent, want dit is bijzonder rijk aan magnesium. Per 100 gram bevat cacao maar liefst 525 milligram van dit mineraal. Verwen jezelf dus vaak met warme chocolademelk. Magnesium helpt ook tegen spierpijn en rusteloosheid wat mensen met een burn-out vaak hebben. Dus lekker guilt-free chocola eten is echt niet erg.

7.      Lever

Lever is bijzonder rijk aan B-vitamines en kan dus helpen om het vitamine B-tekort tegen te gaan. Ook bevat kever grote hoeveelheden vitamine A en D, ijzer en zink. Overwin dus je angst voor orgaanvlees en eet af en toe een portie lever, zoals leverpaté. Let wel op dat je biologische lever koopt, want dat is vrij van belastende stoffen.

8.      Grapefruit

Tijdens een burn-out is je cortisol vaak te laag omdat je bijnieren uitgeput zijn. Grapefruit kan je bijnieren ondersteunen omdat deze vrucht voorkomt dat bepaalde enzymen in je lijf cortisol afbreken. Dit ontlast je bijnieren. Bovendien bevat grapefruit vitamines en mineralen die je gezondheid ondersteunen. Zet deze gezonde vrucht dus vaak op het menu!

9.      Vezels

Vezels houden ons lichaam schoon en vertragen de opname van suiker in de bloedstroom, zodat de bloedsuikerpieken en -dalen afnemen en we ons daardoor al energieker voelen. ­­­­­­Vezels vind je in verse groenten en fruit, kokosmeel, tarwezemelen, zaden en cacaopoeder, cayennepeper en kaneel. Maak bijvoorbeeld eens een supervezelsmoothie.

Ken je nog meer voedingsmiddelen die helpen bij een burn-out? Deel het hieronder in de reacties!

 

 

Misschien ook iets voor jou?

9 comments

Bianca 29 januari 2018 - 11:25

Dit wist ik eigenlijk nog helemaal niet dus thanks voor de tip! Ik heb dan wel geen burn-out, toch ga ik eens letten op mijn voeding enzovoort x

Reply
Cassandra Pater-Bosman 29 januari 2018 - 11:28

Oh dit zijn fijne tips! Ik ben niet gediagnosticeerd met een burn out ( ben er ook niet voor naar de arts geweest) maar heb wel het idee dat ik er tegen aan loop te hikken. Ik ga je tips opvolgen!

Reply
Anja 29 januari 2018 - 11:43

Fijne tips, ga door een bijzonder stressvolle periode en ga zeker een aantal dingen aanpassen in mijn voedingspatroon. Morgen maar eens op zoek naar pompoenpitten

Reply
Robin 29 januari 2018 - 11:54

Super fijne tips! Leuk dit artikel anders ingestoken wordt!

Reply
priscilla 29 januari 2018 - 11:56

Altijd handig om te weten. Ik heb er zelf geen last van, maar ik ga het zeker onthouden!

Reply
Tania 29 januari 2018 - 12:24

Ik wist niet dat ook je voeding een rol speelde. Handig om te weten

Reply
Eva 29 januari 2018 - 15:43

Wat een goede tips. Ik heb er zelf gelukkig geen last van, maar ga je tips wel onthouden!

Reply
Mieke | mieksmind 29 januari 2018 - 19:14

Deze had ik eerder moeten hebben voor mijn vader die in een burn out zat. Fijne tips,

Reply
Liset 29 januari 2018 - 22:57

Interessant deze insteek! Gelukkig heb ik er geen last van, maar gezonde voeding is altijd goed natuurlijk.

Reply

Geef een reactie