8 vragen over Internationale Vrouwendag

by Anouk

Elk jaar op 8 maart is het internationale vrouwendag maar is dat in deze tijd nog wel relevant? Waarom hebben we eigenlijk die dag? Wat kun je op deze dag doen en heeft het meerwaarde? Vandaag zet ik alle belangrijke vragen (en antwoorden) voor je op een rijtje. Mocht ik er een vergeten schroom dan niet om jouw vraag of antwoord in de comments te delen 😉 De vraag: “wanneer is het internationale vrouwendag?” heb ik met het plaatje en deze inleiding al benoemd dus nu gaan we vooral even wat meer de diepte in.

1. Wanneer is Internationale Vrouwendag ontstaan?

De allereerste echte Internationale Vrouwendag was op 8 maart 1911. Maar het begon allemaal al in 1908 waar in New York vrouwen massaal gingen staken tegen het onrecht in de textielindustrie. Pas in 1912 was de eerste staking in Nederland door vrouwen. Het was best ongehoord dat er zoveel vrouwen de straat op gingen. In die tijd kwamen vrouwen zonder chaperon eigenlijk niet buiten. Dat deed je alleen als je prostituee was. Dus het kostte veel vergaderingen en moed van de vrouwen om de straat op te gaan om bijvoorbeeld algemeen kiesrecht te eisen (in 2019 was dit 100 jaar geleden).

In 1921 werd de officiele datum ook daadwerkelijk 8 maart. Een tijdlang werd vrouwendag niet erkend of gevierd omdat in de koude oorlog dit te socialistisch werd bevonden. Pas vandaf de tweede feministische golf (denk even aan de Dolle Mina’s) werd Internationale Vrouwendag weer volop gevierd.

2. Hebben we zo’n vrouwendag eigenlijk nog wel nodig?

JA! Misschien denk jij: maar tegenwoordig zijn mannen en vrouwen toch helemaal gelijk? Dat is niet zo. Er is nog steeds een loonkloof, seksueel overschrijdend gedrag, er staan gekkies voor abortusklinieken vrouwen uit te joelen, discriminatie is nog steeds een groot ding, stigmatisering, weinig representatie in bijvoorbeeld de politiek, en ga zo maar door! Hieronder link ik naar vier belangrijke artikelen waarom feminisme (en ook dus zo’n vrouwendag) nodig is, ook in Nederland. Deze schrijvers hebben hier meer onderzoek gedaan en kunnen haarfijn uitleggen waarom het super belangrijk is dat we hier aandacht aan blijven besteden.

3. Wat is er allemaal te doen?

Hier heb ik een overzicht gevonden van alle demonstraties maar ook festiviteiten en georganiseerde activiteiten op deze dag.

4. Is het nou een feestdag of demonstratiedag?

In Nederland is het geen echte feestdag, wel worden er veel activiteiten georganiseerd zoals lezingen, festivals maar ook de Women’s March wordt vandaag gelopen.

In veel landen is deze dag een  officiële feestdag. Bijvoorbeeld in  Afghanistan,  Angola, Armenië, Azerbeidzjan,  Wit-Rusland, Burkina Faso,  Cambodja,  China (voor vrouwen),  Cuba,  Georgië,  Guinee-Bissau, Eritrea, Kazachstan, Kirgizië,  Laos, Madagaskar (voor vrouwen)  Moldavië, Mongolië , Nepal, Rusland, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oeganda, Oekraïne,  Oezbekistan, Vietnam en Zambia.

Via bron

De oorsprong was dus vooral demonstraties en in veel landen wordt nog steeds gedemonstreerd zoals in Nederland de Women’s March. In andere landen is het weer gebruikelijk dat vrouwen cadeautjes ontvangen! Elk land geeft dus een andere interpretatie aan deze dag.

5. Is er altijd hetzelfde thema?

Nee, vorig jaar was het thema sisterhood en in 2020 is het thema vrijheid. Er zijn genoeg thema’s die te maken hebben met het onderwerp “vrouw” dus elk jaar zal er ook een thema zijn die extra belicht wordt.

6. Ik kan/wil zelf nergens naartoe, wat kan ik doen?

Er is genoeg wat je kan doen, het belangrijkste is: laat je horen! Dus laat op social media bijvoorbeeld de hashtags #internationalevrouwendag of #vrijheid zien. Door je uit te spreken wat jij belangrijk vindt kun je zorgen dat er meer bekendheid is voor de problematiek rondom bepaalde issues. Aan de andere kant mag je ook gewoon vieren dat je vrouw bent. Zet lekker en empowering playlist aan of kijk TED talks over emancipatie.

7. Het lijkt wel of elke dag inmiddels een Nationale of Internationale dag is. Waarom zijn er zoveel van die dagen?

Klopt, er zijn een heleboel Internationale en Nationale (feest)dagen of awarenessdagen. Zelf vind ik dit super fijn! Je kan niet altijd overal bij stilstaan maar door zulke dagen kan er wel meer bewustzijn komen voor bepaalde onderwerpen. De vraagstelling komt nogal negatief over terwijl ik denk dat het juist super mooi is dat we zulke dagen hebben.

Trouwens, voor alle mannen die klagen over 8 maart, er is ook gewoon een Internationale mannendag op 19 november 😉 Dat betekent trouwens niet dat je als man niet mee mag doen aan Ineternationale Vrouwendag. Wees een feminist en strijd samen met de vrouwen gerust voor meer gelijkheid! Je bent van harte welkom om je uit te spreken voor de vrouw.

8. Ik wil meer te weten komen over het onderwerp vrouwen of feminisme, waar kan ik beginnen?

Tof! Wat je kan doen om meer te weten te komen over feminisme is de laagdrempelige podcast van Damn Honey Ook kan je hun Feministisch Pamflet lezen waar ik hier op de blog al eens een review over schreef. Daarnaast kun je ook kijken naar een vrouwenvereniging bij jou in de buurt of met je eigen vriendinnen zaken bespreken die je belangrijk vindt. Door te praten met elkaar kun je al een heleboel bereiken. Volg ook influencers die zaken bespreekbaar maken.

Wat doe jij op Internationale Vrouwendag? Wie of wat kun jij aanraden om vrouwenrechten meer zichtbaar te maken?

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie